Kan ve Kan Ürünleri; · Ev tipi buzdolaplarında kesinlikle saklanmamalı, · Kan bankalarında kullanılan standart soğutucu/dondurucularda 40 oC de saklanmalı, · Ameliyathane, yoğun bakım üniteleri ve kliniklerde saklanan kan ve kan ürünleri de kan bankalarındaki standart soğutucu/ dondurucularda saklanmalıdır (Gürkan 1998 ...
Optimal saklama ısısı -25 C ve altıdır. Saklama ısısına göre izin verilen saklama süreleri -25 C' nin altında 36 ay, -18C ve -25 C arasında 3 ay. Kullanılmadan önce plazma eritici cihazlar ile 37 C de eritilmelidir. Daha yüksek ısılar koagülasyon faktörlerini ve proteinleri bozar.
KLİNİK KİMYA LABORATUVARI NUMUNE SAKLAMA KOŞULLARI
Gaita ve idrar hariç tüm vücut sıvılarına ilişkin numunelerin sonuç raporlandıktan sonra en az 24 saat uygun koşullarda saklanması esastır.
Saklanma süresi kullanılan antikoagülan ve koruyucu solüsyonun özelliğine göre 21-42 gün arasında olup, 1-6 °C arasında kan banka- sında bulunan kan dolaplarında saklanır. Tam kan içeriğin- de bulunan trombositler +1-6 °C'de 2 günde fonksiyonlarını kaybederler.
Transfüzyon amacıyla alınan tam kan +2oC ile +6oC aralığında saklanmalıdır. Saklama süresi kullanılan antikoagülan/koruyucu sıvıya bağlıdır. CPD-A1 için saklama süresi 35 gündür.
İlgili 17 soru bulundu
Kontaminasyonun önlenmesi için alınan kan örneklerinin mutlaka ağzı kapalı olarak saklanması gerekmektedir. Işık: Işıkla karşılaşma bilirubin ve porfirinlerin yıkımına neden olur. Bu sebeple numunelerin alındıktan sonra buzdolabında ve karanlıkta saklanması gerekmektedir.
Tüplerin içerisinde pıhtı oluşmaması için kan alınır alınmaz tüp 5-6 kez yavaşca alt üst edilerek karıştırılır. Çalkalama işleminden kesinlikle kaçınılmalıdır. Kan alımı esnasında kanın işaretli çizgiye kadar doldurulmasına özellikle dikkat edilmelidir. Örnekler buzdolabında (2-8 oC'de) saklanır.
Genelgeye göre “Gaita ve idrar hariç tüm vücut sıvılarına ilişkin numunelerin sonuç raporlandıktan sonra en az 24 saat uygun koşullarda saklanması esastır.
Her kan bağışında sadece 1 ünite kan bağışlanmaktadır. 1 ünite kan yaklaşık 450 ml ±%10 'dir.
Birimde yapılan transfüzyon sırasında reaksiyon gelişen kan ürünleri, Kan ve Kan Ürünleri İmha Formu ile Transfüzyon Merkezine gönderilir ve imhası yapılır. ve Kan Ürünleri İmha Formu'' ile imha edilen kan ürünleri dosyasında saklanır.
Tam kan, ERT ve taze donmuş plazma kan bankasındaki soğutucudan çıktıktan sonra en fazla 30 dak. içinde kullanılmalıdır… Bu süre içinde transfüzyon başlatılmayacaksa uygun soğutucuda 2-6°C' de saklanmalıdır…
Laboratuvar tetkikleri için 10 – 12 saatlik açlık sonrası sabah kan veriniz. Tetkik için hastanemize gelmeden önce ağır ve zorlayıcı egzersiz yapmayınız; kan vermeden önce yarım saat kadar dinlenmiş olunuz. Gece saat 21:00'den sonra su hariç hiçbir şey yemeyiniz ve içmeyiniz.
Yani memenin alındığı taraftaki koldan kan almamak gerekli. Çünkü hastanın lenf dolaşımı iyi olmadığından bu hastalarda enfeksiyon riski yüksek ve sağlıklı kan alınmayabilir, damara zor girilebilir, ödem olur. Pediatri, onkoloji, geriatri gibi hasta gruplarında kan alım prosedürleri çok kolay değil.
Kan ve kan ürünlerini mutlaka ısı-ölçerli kan taşıma çantasında taşıyın. Trombosit ve granülosit buz aküsü olmadan taşınır. Diğer kan ve kan ürünleri buz aküsü ile birlikte taşınır. Uygun taşıma çantası yanınızda olmadığı takdirde, Kan Merkezi tarafından ürün size teslim edilmez.
KAN BAĞIŞLARININ DA SON KULLANIM TARİHİ VARDIR!
Ancak onların saklanma süresi sadece 5 gündür ve ideal sıcaklık 20-24 C'dir. Plazma ise (-)18 C'de uzun süre saklanabilir. Bu günlerde Kızılay'a bağış için koşup devamını bırakmak yapılacak en büyük hatadır. Daha uzun süre kan bağışına gereksinim duyulacaktır.
Hemogram testinin yapılabilmesi için kişiden kan alınması gerekir. Kan alınması işleminin aç karnına yapılmasına gerek yoktur. Alınan kan örneği, oda sıcaklığında 10 saate kadar analiz için uygun durumda kalabilirken, saklama işlemi buzdolabında gerçekleştirildiği takdirde bu süre 18 saate kadar çıkar.
Gençleşmek isteyenlere 'taze kan' satılıyor: Bir litresi 8 bin, iki litresi kampanyalı fiyatıyla 12 bin dolar.
Yetişkin bir insanın kan hacmi tüm vücut ağırlığının 1/12'sine denktir. Yani, 70 kg ağırlığındaki bir insanda 5-6 litre kan bulunur.
Çocuk ve yaşlılar kan bağışı için uygun vericiler değildirler. Bu nedenle yalnızca 18-65 yaş aralığındaki sağlıklı bireyler kan verebilir. Hayatında ilk kez kan verecek bir bireyin ise 60 yaşını doldurmamış olması gerekir. Ayrıca vücut ağırlığı 50 kg altında olan kişilerden de kan bağışı kabul edilmez.
Kan alımı için ön kolun iç kısmındaki uygun damarlardan biri seçilir. Kan alınacak bölge %70'lik alkol ile ıslatılmış bir tampon ile içten dışa doğru dairesel hareketlerle temizlenir ve kuruması beklenir. Temizlendikten sonra bölgeye dokunulmamalıdır. Kan alınacak bölgenin 10-15 cm üzerinden turnike bağlanır.
Antikoagülan içeren vakumlu tüplere kan alımı sırasında kanın işaretli çizgiye kadar dolmasına özellikle dikkat edilmelidir. m. Kan alma işlemi bittikten hemen sonra tüpler 8-10 kez alt üst edilmeli, ancak kesinlikle çalkalanmamalıdır. n. Kanlar bir saat içinde laboratuvara ulaştırılmalıdır.
Pıhtılı numunenin en önemli sebebi, kanın tüpe alındıktan sonra antikoagülan madde ile karışması için yeterli miktarda alt üst edilmemesidir. Toplandıktan sonra kanın antikoagülan ile uygun olmayan şekilde karıştırılması pıhtılaşmış örnekleri açıklayabilir.
Kanın saklanması gereken +4 C sıcaklığı sağlaması ve bu sıcaklıktan minimum derecede sapma ile stabiliteyi sağlaması elzem özellikleridir.
Bir ünite tam kan yaklaşık olarak 450 mL (±%10) kan ve 63 mL antikoagülan+koruyucu içerir. Tam kanın yaklaşık olarak 200 mL'si eritrosit, 250 mL'si plazmadır.
Kök Hücre Bağışçısı olmak için;
Ardından kan grubunuzun belirlenmesi, enfeksiyon hastalıkları açısından test edilmesi (HIV, Hepatit ve Sifiliz) ve doku tipleme testlerinin yapılabilmesi için 3 tüp kan örneği alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri