Borçlu kişinin yasal olarak yapabileceği ise icra mahkemesine gitmektir ve hacze itiraz dilekçesi ile başvuru yapılır. Bu işlemlerde profesyonel yardım almak gerekirken bir avukattan hukuki danışmanlık alınmalıdır.
Eve haciz geldiğinde haczedilen malların değerleri tespit edilir ve eğer alacaklının rızası varsa borçluya yediemin olarak bırakılır. Ama borçlunun borcunu ödemeyeceği davranışlarından anlaşılıyorsa o zaman resmi yediemine haczedilen eşyalar bırakılacaktır.
Evde haczedilebilen mallar, para, kıymetli evrak, değerli süs eşyaları, antika gibi eşyaların haczi söz konusu olur. Onun dışındaki eşyalar ise yani borçlu ve ailesi için gerekli olan eşyalar haczedilemez.
Eğer borçlunun kayıtlı adresi ailesi ile birlikte yaşadığı ev ise bu eve icra dosyası kapsamında hacze gidilmesi mümkündür. Fakat aile evinde gerçekleştirilen haciz işleminde, sadece borçluya ait olan eşyalar haczedilebilmektedir.
İlamsız olarak tanımlanan icra takiplerinde ise ödeme emri tebliğin üzerinden bir süre belirlenmiştir. Bu süre 7 gündür. 7 gün içinde herhangi bir itiraz söz konusu değilse haciz işlemlerine başlanır.
İlgili 26 soru bulundu
Eve haciz gelme durumu genel olarak bankalar tarafından oluşur. Bankaya olan borcunuz 500.000 ve daha üzerinde ise burada haciz gelmesi mümkündür. Ancak küçük borçlar var ise burada yasal işlem başlatılması bankanın ya da herhangi bir kurumun insaflı olma durumuna göre de değişir.
İİK.80 HÜKMÜNE GÖRE İCRA MEMURU KAPALI YERLERİ AÇTIRMAYA YETKİLİDİR. İcra memuru haczi kendi yapabileceği gibi yardımcı veya katiplerinden birine de yaptırabilir.
Gerek İcra ve İflas Kanunu'na (İİK) göre 'lüzumlu eşya' olarak tanımlanan, kişinin asgari geçimini sağlayacak ev eşyaları icra durumunda haczedilemiyor.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez.
Borçlu kişinin yasal olarak yapabileceği ise icra mahkemesine gitmektir ve hacze itiraz dilekçesi ile başvuru yapılır. Bu işlemlerde profesyonel yardım almak gerekirken bir avukattan hukuki danışmanlık alınmalıdır.
Hayır, kişinin üzerine kayıtlı haczedilecek mal yoksa haciz gelmez. Üzerinde mal varlığı olmayan bir kimseye haciz uygulanamaz. Haciz uygulanabilmesi için mevcut bir mal varlığının olması gerekir. Bu durumda uygulanan başka bir prosedür ise maaşın haczedilmesidir.
Örneğin, bir evin mutfağında bulunması gereken tencere, tabak, ocak, fırın gibi eşyalar veya evde bulunan yatak, yorgan, masa, sandalye, koltuk, halı, perde, buzdolabı, televizyon, bilgisayar gibi eşyalar bir adet olduğu sürece ve değeri fahiş olmadığı sürece haczedilemez.
Tebligat dikkate alınıp İcra dairesine 7 gün içinde itiraz edilebiliyor. Borcun belirtilen süre içinde ödenmesi durumunda dosya kapanabiliyor. Alacaklının tebligatı dikkate almayıp borcunu ödememesi durumunda haciz işlemi uygulamasına geçiliyor.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
İcra takiplerinde alacaklı, borçlunun evine hacze gidebilir.
İcra takibi kesinleştirilmeden herhangi bir haciz uygulanması, dolayısıyla da eve hacze gelinebilmesi mümkün değildir.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin aldığı içtihat değişikliği kararı ile 3 bin 300 TL'nin altındaki borçlar için icra takibi başlatılmayacak. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 3 bin 300 TL'nin altındaki alacaklar için Tüketici Hakem Heyetine başvurulmadan icra takibi açılamayacağına yönelik bir karara imza attı.
İcralık oldum ne yapmalıyım diye düşünenler, mutlak surette hukuk bürosu ile iletişime geçmeli ve borcun ödenmesi konusunda anlaşma yolları aramalıdırlar. Bilhassa, borcun aylık taksitlerle ödenmesi yönünde bir talep iletildiğinde tarafların anlaşması için elverişli bir zemin oluşacaktır.
Yasal olarak İcra takibinin başlatılabilmesi için usulüne uygun olarak yetkili İcra Dairesine takip talebi verilmesi gerekmektedir. Alacaklının alacağına kavuşmak için yetkili İcra Dairesine yaptığı takip talebiyle birlikte borçlu aleyhine borç miktarı kadar başlayan yasal takibe İcra Takibi denmektedir.
Haczedilemeyen mallar ise evde lüzumlu olan eşyalardır. Bunlardan buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, ütü, koltuk takımı, bulaşık makinesi ya da halı haczedilemeyen ürünler arasındadır.
Alacaklı olan taraf avukatı aracılığıyla ya da doğrudan icra dairesine giderek, borcundan vazgeçtiğini beyan eder. Bu işleme ibra adı verilmektedir. Alacaklının borcundan feragat ettiğini bildirmesinin ardından icra dairesi ibraname hazırlar. Böylelikle ibraname yoluyla icra dosyası kapatılmış olur.
05.04.2023 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile İcra ve İflas Kanunu'na "Konutta Haciz" başlıklı madde eklenerek hakim kararı olmaksızın konutlarda haciz işleminin yapılamayacağı düzenlenmiştir.
İcra dairesi açılış saati hafta içi 08.00 olarak belirlenmiştir. Mesai saati başlangıcından itibaren icra dairesinin yetkileri arasında olan tüm işlemler yapılabilir. İcra dairesi çalışma saatleri dâhilinde düzenlenen öğle arası 12.00 ila 13.00 arasındadır.
Sayın Kavili; İcra İflas Kanunda alacaklı vekilinin haciz mahallinde bulunamayacağını ilişkin bir hüküm olmamakla birlikte, bulunabileceğine ilişkin de (benim bildiğim kadarıyla) hiçbir hüküm bulunmamaktadır.
İcra ve İflas Kanunu'na göre polis veya jandarma, icra müdürlüğünden gelen yazılı talep üzerine personel planması yapar ve belirtilen adreste olası bir saldırı yada mukavemet karşısında ZOR KULLANMA yetkisini kullanarak icra memurunu koruyarak gerekli yardımda bulunmakla görevli kılınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri