Evlilik iznini talep edecek olan işçinin öncelikle nikah tarihi alması gerekmektedir. Nikah tarihini gösterir belgenin işverene ibrazı gerekir. İznin kullanılması için nikah tarihi veya düğün tarihi esas alınabilecektir.
Düğün izni gibi farklı adlarla da anılan evlilik izni, bir çalışanın evlenmesi durumunda kullanabileceği yasal mazeret iznidir. Ayrıca yasa, düğün iznini “ücretli izin” kategorisine almıştır. Yani işveren tarafından izin nedeniyle maaş kesintisi yapılamaz.
Mazeret izni olarak kabul edilen evlilik (düğün) izni nikah yapılmadan önce kullanılamaz. Yani evlilik (düğün) izni nikahla birlikte başlamaktadır. Nikah için gün alınmış olması, evlilik (düğün) izni talep etmek için gerekli ve yeterli iken nikah için gün alınmasından önce evlilik izni kullanabilmek mümkün değildir.
Özel sektör çalışanı için evlilik izni ise 4857 sayılı İş Kanunu ek madde 2'de düzenlenmiş ve buna göre 3 günlük mazeret izni (evlilik izni) tanınmıştır. Evlilik izni, Kanun'da "gün" olarak belirtilmiş olmasına rağmen uygulamada iş günü olarak kabul edilmektedir.
Evlilik izni 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104. maddesine istinaden kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde memura 7 gün verilir. Bu süre resmi nikah tarihinden veya nikah düğün farklı olması halinde memurun tercihi göz önünde bulundurulup ya nikah ya da düğün tarihinden itibaren başlatılır.
İlgili 41 soru bulundu
Evlilik iznini talep edecek olan işçinin öncelikle nikah tarihi alması gerekmektedir. Nikah tarihini gösterir belgenin işverene ibrazı gerekir. İznin kullanılması için nikah tarihi veya düğün tarihi esas alınabilecektir. Bu tarihlerin hemen sonrasında 3 gün olarak belirlenen evlilik izni kullanılabilecektir.
Düğün izni olarak da adlandırılan evlilik izni İş Kanunu ve Devlet Memurları Kanunu ile güvence altına alınmış yasal bir haktır. İşveren, talep edilmesi halinde işçiye bu hakkı tanımak zorundadır. Bu nedenle de kullandırılmaması durumunda çalışan, haklı fesih süresini başlatabilir.
- Nikah tarihlerini ertelemek veya iptal etmek isteyenlerin en az bir hafta önceden bildirmesi gerekmektedir. - Müracaat belgeleri alındığı tarihten itibaren altı (6) ay süreyle geçerlidir.
13- Nikah İşlemleri Kaç Gün Sürer? Nikah işlemleri için gerekli belgeleri toparlamak, mesai saatlerinde alınacak belgeler, belgelerin alınacağı yerlerin birbirine olan uzaklığı gibi durumlar söz konusu olduğunda 2 veya 4 gün arasında tamamlanabileceğini söyleyebiliriz.
İşçilerin Düğün İzni → 4857 sayılı İş Kanunu ek madde 2 düzenlemesine göre işçinin evlenmesi halinde 3 günlük mazeret izni (evlilik izni) vardır.
Öncelikle belirtmekte fayda vardır ki bu iznin nikah öncesinde ya da nikah sonrasında kullanılması gerektiğine dair de herhangi bir kural getirilmemiştir. Başka bir deyişle “Evlilik izni hangi gün başlar?” sorusunun cevabı yine işçi ve işverenin inisiyatifine bağlıdır demek mümkün.
Büyük güne 3 ay kaldıysa ve nikah başvurunuzu henüz tamamlamadıysanız daha fazla beklemeden o işi halletmeniz gerekiyor. Özellikle kalabalık şehirlerde yaşayan çiftlerin düğünlerine 6 ay kala, nikah başvurularını yapmalarını öneriyoruz.
Ev taşıma izni süresi, çalışanın talebi ve işverenin kararına göre 1 ya da 2 gündür. Bu noktada İş Kanunu'nun “İşverenin Haklı Nedenlerle Derhal Fesih Hakkı” adlı bölümüne değinmek gerekir.
Evlilik İzni Ne Zaman Kullanılır? Evlilik izni, nikâh ile birlikte başlamaktadır. Nikâh için gün alınmasından önce evlililk izni kullanılması mümkün değildir. Evlilik izni evliliğin gerçekleştiği süreçte kullanılabileceği gibi evlilik sonrasında da kullanılabilmektedir.
Yabancı uyruklu kişilerin evlenebilmesi için gerekli evraklar, her ülke için farklılık gösterebildiğinden, Evlendirme Şefliğimizden detaylı bilgiler alınmalıdır. Müracaat Ve Nikah Akdinin Gerçekleşeceği Sürede Vizesi Veya Oturma İzni Olmayan Yabancı ülke vatandaşlarının Müracaatları Kabul Edilmez.
10 gün içerisinde nikâh akdinizi gerekli olan bilgiler nüfus müdürlüğüne bildirilir. Bu tarihten sonra kimlik değiştirilebilir.
Medeni Kanun, mutlak butlan sebeplerinin bulunması durumunda evliliğin iptali davası açılabilmesi için herhangi bir hak düşürücü süre öngörmemiştir. Evliliğin her aşamasında iptal davası açmak mümkündür.
2023 Evlilik Cüzdanı Ücreti Nedir? 2023 yılı nikah cüzdanı ücreti ise 445 TL'dir.
►Evlenme Beyannamesi
Evlenme beyannamesi çiftlerin resmi nikah talebini gösteren ve doldurmaları gereken bir form. Başvurulan belediyenin talebine göre iki veya dört kopya olarak düzenleniyor. Evlenme beyannamesi nereden alınır?: Nikah dairesinden müracaat sırasında verildiğini belirtelim.
Hayır. Başvuruya mutlaka birlikte gelmeniz gerekiyor. Ancak, evleneceğiniz kişinin gelemeyecek durumda ise, evlilik işlemlerini yapabilmeniz için noterden vekaletname düzenletebilir. Vekaletname, evlilik için alınan fotoğraflı sağlık raporu ve fotoğraflarını size gönderir.
Nikah Başvurusu Tek Kişi Yapabilir Mi? Nikah başvurusunun yapılması için çiftlerin birlikte müracaatta bulunması gerekir. Doğru olan da budur. Çiftlerden birinin tek başına nikah için müracaatta bulunması söz konusu değildir.
Nikah günleri; hafta içi dört gündür (Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe). Cuma günü nikah kıyılmaz.
Burada yer alan düzenlemeden anlaşılacağı üzere memurun sadece kendisinin evlenmesi ya da çocuğunun evlenmesi hallerinde söz konusu bu iznin kullanılması mümkün olur. Öte yandan vurgulamak gerekir ki ilgili kişinin torunu, yeğeni kardeşi vs. evlenirse söz konusu bu mazeret izni talep edilemez.
Özel sektörde çalışan işçilerin de eşlerinin doğum yapması halinde ücretli olarak babalık izni kullanabileceği 4857 Sayılı Kanunun mazeret izni Ek madde 2 de düzenlenmiştir. Anılan maddeye göre özel sektörde çalışanlar için babalık izni 5 gün olarak belirtilmiştir.
İşçi ve işverenin inisiyatifi ve ortak kararı doğrultusunda bu izin hakkının kullanılması söz konusu olur. Bu evlenme izni sadece kişinin kendisinin evlenmesi durumunda söz konusu olabilir. Buna göre kişi bu izni kardeşi, çocuğu, annesi, babası vb. yakınlarının evlenmesi halinde talep edemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri