Orem'e göre evrensel öz bakım gereksinimleri; hava, su, beslenme, boşaltım, aktivite, dinlenme, toplumsal etkileşim ve yalnızlık arasında denge, yaşam ve iyiliğe yönelik tehditlerin önlenmesi, insanların isteği, bilinen sınırlılıkları, potansiyelleriyle uyumlu olarak sosyal gruplar içerisinde gelişimini ve ...
Tuvalet, yemek yeme ve giyinme becerileri en temel özbakım becerileridir. Bu temel becerileri, el-yüz yıkama, diş fırçalama, burun temizliği, banyo yapma, tırnak ve cilt bakımı, saç bakımı ve cinsel organların temizliği izler.
Öz-Bakım Kuramı insanların kendilerine neden ve nasıl baktıklarını tanımlar. Hemşireliğin yetersizlik durumlarında özbakımı gerçekleştirmesi gerektiğini belirtir. Bu kuram öz-bakım gücü, terapötik öz bakım ihtiyaçları ve temel iyileştirme faktörlerini içerir.
Orem öz bakımı; bireyin sürekli, kontrollü, etkili ve amaçlı davranışlarının olgun- laşmasıyla kendi kendisine yaptığı bakım olarak tanımlamıştır. Öz bakım insanlarda kişisel merak, eğitim ve sağlık bakımından edinilen tecrübeler ile öğrenilmiş davranıştır(1).
Öz bakım eksikliği, beslenme, giyinme, banyo yapma, tuvalet gibi kendi başına günlük yaşam aktivitelerini yapma veya tamamlama becerisindeki yetersizliktir. Günlük yaşam aktiviteleri; beslenmek, banyo yapmak, giyinmek, bir iş üzerinde çalışmak vs. gibi düzenli olarak yapılan şeyler olarak tanımlanmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Tıbbi adı üriner inkontinans olan idrar kaçırma ise kontrol edilemeyen ve istemsiz idrar tutamama durumudur. Her yaşta ortaya çıkabilse de genellikle ileri yaşlarda daha yaygın olarak görülen idrar kaçırma, sürekli olarak tekrarlandığı takdirde hastalık olarak kabul edilmektedir.
2. Psikolojik Öz Bakım: Psikolojik öz bakım yaşadığımız sorunları tanımak ve bunları ken- di öz kaynaklarımızı kullanarak çözümlemek şeklinde ifade edilebilir.
Orem'in Öz Bakım Eksikliği Hemşirelik Kuramı, hemşirelik uygulamalarında en sık kullanılan kuramlardan biridir. Dorethea Elizabeth Orem (2001) tarafından geliştirilen model; özbakım kuramı, özbakım eksikliği kuramı ve hemşirelik sistemleri olmak üzere üç ayrı kuramın birleşiminden oluşmaktadır.
Öz bakım becerileri eğitimi; çocuk gelişiminin beş gelişim alanı içerisinde yer almaktadır. Bu becerilerin çoğunu okul öncesi dönemde kazandırmak gerekmektedir. Küçük yaşlarda kazanılan öz bakım becerileri çocuğun bütün hayatını etkileme gücüne sahip olmaktadır.
Öz bakım, kişilerin fizyolojik, psikolojik ve zihinsel olarak sağlıklarına dikkat etmek ve işlevselliği arttırmak amaçlı farkında olarak yaptıkları aktiviteler bütünü olarak tanımlanmaktadır (1).
Öz bakım hayatın farklı alanlarındaki yaşam standardımızı artırır. Bizler kendi öz bakımımızı yaparken kendi öz değerimizi de kabullenmiş oluruz. Kendi ihtiyaçlarımızı giderirken kendimize şunu söyleriz, ''Ben buna değerim''. Düzenli öz bakım rutinleri ile kendimizle ilgili farkındalığımız artar.
Öz-bakım gücü (self-care agency) kavramı Dorothea E. Orem tarafindan geliştirilen "Genel Hemşirelik Kuramı yada Hemşirelikte Öz-bakım Yetersizliği Kuramı'nın” ana kavramlarından olup, sağlığın sürdürülmesi ve geliştirilmesi ile ilgili bireyin öz-bakım performansını belirleyen eylem ve güç öğelerinin bileşimidir.
Hasta kişisel bakımı, bir hastanın kişisel hijyen ve tuvalet ihtiyaçlarının yanı sıra giyinme ve süregelen kişisel görünümünü korumak için uygulanan hizmetlere denir. İnsan vücudu sürekli bir devinim halindedir ve hastalık sürecinde kişinin saçlarının, sakallarının ve tırnaklarının uzaması devam eder.
Öz bakım kelimesi birçok kişinin bitişik yazdığı kelime olarak değerlendirilmektedir. Fakat dilimizde bu kelimelerin ayrı yazılması gerekmektedir. Bu nedenle kelimenin doğru yazılışı öz bakım şeklinde olmaktadır.
Bireyle direkt temastan önce ve sonra, bireyin kontamine vücut bölgesinden temiz vücut bölgesine geçerken eller yıkanmalıdır. Bireyin vücut sıvılarıyla temas etme riskimiz olduğunda eldiven giyilmelidir. Hijyen uygulamalarıyla ilgili kültürel ve dinsel uygulamalara özen gösterilmelidir.
– Baş banyo küvetleri; sıcak ve soğuk su torbası, küveti ve duş fıskiyesi ile hastalara tam bir saç banyosu yapma imkanı sunar. – Fıskiye ile hastanın başı sıcak suyla ıslatılır. Şampuan dökülerek saç dipleri ve tüm saçlı alanı yumuşak hareketlerle yıkanır. Ardından temiz su ile iyice durulanır.
Çocuklarda temizlik alışkanlığı, 2 yaşından itibaren başlayan, çocuğun sosyalleşmeye başlamasıyla davranışlara dönüşen bir süreçtir. 2 yaşında kendi bedenini tanımaya ve taklit yoluyla bazı beceriler kazanmaya başlayan çocuk, sıcak-soğuk, kirli-temiz, çabuk-yavaş gibi kavramları da öğrenir.
Öz-bakım Becerisi Nedir? Çocuklarımızın gelişim özelliklerine uygun olarak, kişisel bakımını üstlenebilmesi için gerekli olan becerilere öz-bakım becerileri denir. Okulöncesi dönem öz-bakım becerilerinin öğrenimi için kritik bir dönemdir. Öz bakım becerileri, okula hazırlıkla ilgili öncü becerilerdendir.
Öz düzenleme duygu, düşünce ve davranışlarımızı belirli yollarla yönetme ve izleme becerisine denir. Bu şekilde bir beceriye sahip olmanın yeni deneyimlere ve öğrenmeye açıklık, iyi oluş ve ilişkilerimizde sevgi dengesini bulabilme gibi bazı getirileri de vardır.
Holistik hemşirelik bakımı beden, zihin, ruh, duygular, çevre, ilişkiler ve hayatın sosyal, kültürel yönünün birbirine bağlı olduğu ve bir bütün olarak ele alınmaları gerektiğini savunan özel bir hemşirelik uygulamasıdır.
Hemşirelik kuramcılarından Virginia Henderson, sağlığa, iyileşmeye ya da huzurlu ölüme katkı sağlamak için etkili bir hemşirelik bakımını fizyolojik, psikolojik, sosyokültürel, spritüal ve gelişimsel insan gereksiniminin karşılanması olarak tanımlamıştır.
Kuramlar hemşirelere en doğru ve en iyi olanı uygulamak konusunda bilgi verir ve yol gösterir. Hemşirelikte ya da diğer alanlarda geliştirilmiş kuramlar, ortaya çıkan problemlerin incelenmesini sağlar.
Düzenli banyo veya duş almak, temiz ve hijyenik bir şekilde giyinmek, tercihen pamuklu kıyafetler tercih etmek, tırnak bakımı, düzenli egzersiz yapmak gerekir. El bakımı gibi detayların atlanmaması en önemli noktadır.
Öz bakım becerileri, çocuğun beslenme, giyinme, banyo yapma ve tuvalet kontrol alanlarında gereksinimlerini uygun şekilde karşılamasına yardımcı olacak beceriler içermektedir. Bu becerilerin tecrübe edilebilmesi için motor becerilerin uygun seviyede gelişmiş olması gerekmektedir.
Psikolojik iyi oluş (well-being), bireyin hayatındaki amaçlarının farkında olup olmamasını, potansiyeli konusunda farkındalığını ve diğer bireylerle ilişkisinin niteliğini ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri