Çalışmaya devam edecek EYT'linin işten çıkış ve girişi nasıl yapılacak? Emeklilik nedeniyle işten ayrılacak olan çalışanın '08-Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle' kodu ile işten çıkışı gerçekleştirilecek. Çıkışı yapılan çalışan SGK'ya emeklilik için başvuracak ya da e-Devlet üzerinden başvurusunu yapacak.
EYT düzenlemesi, Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek. Başvuru süreci de bundan sonra başlayacak. Yasadaki şartları karşılayanlardan, sigorta kolu 4/a (SSK) olanlar emeklilik için ilk olarak mevcut iş yerlerine "emeklilik" gerekçesiyle işten ayrılma başvurusu yapacak.
Aynı işte çalışmaya devam eden EYT'linin işten çıkışı ne zaman yapılmalı? İşverenler, EYT kapsamındakilerin işten çıkış işlemlerinde normal emeklilik prosedürlerini izleyecek. İşten çıkarmada 8 numaralı kod kullanılacak.
İşten çıkışı yapılan çalışan Sosyal Güvenlik Kurumu'na bizzat başvuru yaparak veya elektronik olarak e-Devlet üzerinden emeklilik başvurusunu yapabilmektedir.
EYT için istifa dilekçesi örneği
Kanunun öngördüğü hizmet yılımı doldurdum. …./…./….. tarihinde emekliye ayrılmak istiyorum. Adıma bağlanacak olan emekli aylık ve emekli ikramiyesi ödemelerimi aşağıda belirttiğim ve adresime en yakın banka/PTT şubesi aracılığıyla ödenmesini talep ediyorum. Gereğini arz ederim.
İlgili 16 soru bulundu
Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinden yararlanarak emekli olup çalışma devam edenlerin "kıdem tazminatı hakkı" merak edilen konuların başında geliyor. Emekli olduktan sonra kıdem tazminatı almadan çalışmaya devam edenler ilerleyen dönemde ister işi bıraksın isterse işine son verilsin kıdem tazminatı alabilirler.
Emeklilik sebebiyle kıdem tazminatı almak isteyen işçilerin, SGK'dan emeklilik şartlarını sağladıklarına dair bir belge almaları ve bunu işverene sunmaları gerekmektedir. Bu belgeyi alan işçiler, istifa dilekçesi vererek iş akdini feshedebilirler.
İşverenler, sigortalı işten ayrılış bildirgesini SGK'ya e-sigorta kanalıyla, elektronik ortamda göndermek zorundadırlar. Bu nedenle işten ayrılış bildirgesi kuruma yasal süresi içinde olsa bile elden veya posta kanalıyla gönderildiği takdirde, idari para cezası ile karşılaşacaktır.
EYT Başvuru Sonrası Ödeme Süreci
Maaş ödemelerinde e-Devlet başvuru tarihi baz alınır. E-Devlet üzerinden başvuru yapılan tarihi takip eden ay başından itibaren yaşlılık aylığı almaya hak kazanılır. Başvurusunu mart ayı içinde yapanlar nisan ayı itibari ile emekli maaşı almaya başlar.
EYT koşullarını sağlayan vatandaşlar, başvuru sürecinin başlamasının ardından süre sınırı olmaksızın ve sosyal güvenlik kurumlarına gitmeden, e-Devlet Kapısı üzerinden emeklilik işlemlerini yapabilecek.
İşten Çıkış Kodu Neden Önemli? İşten çıkış kodu, çalışanın kıdem veya ihbar tazminatı, işsizlik maaşı gibi haklarını alabilmesi bakımından önemlidir. Örneğin 4 numaralı kod, işverenin haklı bir gerekçe olmadan çalışanı işten çıkarmasıdır.
İşten çıkış kodu nasıl öğrenilir? İşçinin iş akdi sona erdiğinde, işvereni tarafından kendisine, “İşten Çıkış Bildirgesi” verilir. Bu bildirgenin, C- Sigortalının Hizmet Bilgileri üst başlığının altında, 16 nolu, “Sigortalının işten ayrılış nedeni(kodu)” kutucuğu yer almaktadır.
İşten çıkış kodları SGK tarafından belirlenen ve çalışanın işten ayrılmasının ifadesi için kullanılan kodlardır. 39 farklı işten çıkış kodu bulunur. İşten çıkış kodları çalışanın işten ayrılmasına göre seçilir. Bu kodlar iş sözleşmesinin feshi sonrasında SGK'ya elektronik ortamda verilen bildirgede belirtilir.
SGK İŞTEN ÇIKIŞ BİLDİRGESİ SORGULAMA NASIL YAPILIR? İşten çıkış bildirgesi sadece işveren tarafından görüntülenebilir ve çıktısı alınabilir. e-Devlet üzerinden işten çıkış bildirgesi almak mümkün değildir.
Çalışanların işten çıkışı halinde SGK çıkışlarının yapılması için belirlenen yasal süre 10 gündür. 10 gün geçtikten sonra verilmesi halinde işverene asgari ücretin 1/10'i tutarında idari para cezası uygulanır.
İşveren bu bildirgeyi hemen verirse, birkaç gün içinde sistemde de gözükecekken; işçinin beklemesi gereken azami süre de 10 gün olmaktadır. İşçinin işten çıkış bilgilerine e devlet üzerinden sorgulayarak da öğrenilebilinir.
EYT başvurusu gerçekleştiren vatandaşları sonuçları genellikle başvurunun ardından 15 gün içerisinde açıklanabiliyor.
EYT'den yararlanmak isteyenlerin işyerinden çıkışının yapılması gerekiyor. Bunun için de işverenin çıkış belgesini SGK'ya iletmesi lazım. EYT başvuruları e-devlet üzerinden yapılıyor. EYT başvuru ekranına ulaşma.
EYT için başvuran kişinin hak sahibi olup olmadığına bakılıyor. Burada 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olmak ve istenen prim ve yıl şartını tamamlamak gerekiyor. Bunlar tamam ise ikinci aşamaya geçiliyor. GSS ve prim borcu var mı bakılıyor.
Şurada Paylaş! Gerek EYT'den yararlanmak için gerekse de kendi isteğiyle emekli olmak isteyenlerin emeklilik sigortasından yararlanmak isteyen çalışanların iş sözleşmelerini fesh etmeleri yani işten ayrılmaları gerekiyor.
5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişileri çalıştıran işverenler sigortalılığın sona ermesi halinde bu durumu en geç işten ayrılışı takip eden on gün içerisinde e-sigorta yolu ile kuruma bildirmekle yükümlüdürler.
10 gün geçtikten sonra verilmesi halinde işverene asgari ücretin 1/10'i tutarında idari para cezası uygulanır. İşten ayrılış bildirgesi yalnızca işveren tarafından görüntülenebilir ve çıktısı alınabilir. Sigortalının elektronik ortamda ya da e-devlet sisteminde işten ayrılış bildirgesini alabilmesi mümkün değildir.
EYT'den emekli olan çalışanlar kıdem tazminatı alacak, ancak ihbar tazminatı alamayacak. Bu durumda işveren, çalışanın varsa yıllık izin ücretini de ödemek durumunda. İşveren, çalışana kıdem tazminatını peşin ödemek durumunda. İş Kanunu'nda da taksitle ödeneceğine yönelik bir hüküm bulunmuyor.
İstifa dilekçesi olmadan işten çıkarılma durumunda iki taraf için incelemeler gerçekleştirilmeli ve yasal düzeyde kanıtlar sunulmalıdır. İş veren tarafından istifa dilekçeniz olmadan işten çıkarılıyorsanız, dava edebilir ve işe geri dönüşünüzü talep edebilirsiniz.
7438 sayılı kanununa göre gerekli koşulları sağlayarak emekliliğe ayrılan işçinin tüm hakları ödenmek suretiyle emeklilik öncesi hakları tasfiye edildiği halde yeni bir sözleşme yapmadan aynı iş yerinde çalıştırılmaya devam edilmesi mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri