Formula 1 araçlarının güç üniteleri “Turbo Hibrit” olarak adlandırılıyor. Bilmeyenler için hibrit hem içten yanmalı motora hem de elektrik motoruna sahip olup “Melez” bir şekilde güç üreten otomobillere denir. Şu an sporda dört adet güç ünitesi üreticisi bulunmaktadır: Ferrari,
Ancak Formula 1 araçları sadece benzinli motordan güç almıyor. Aracın içerisinde elektrikli motor da bulunuyor ve hibrit bir yapı kullanılıyor. Bu nedenle de Formula 1'de kullanılan araçların hareket edebilmesini sağlayan mekanizmanın genel adına motor yerine güç ünitesi adı veriliyor.
Geçtiğimiz sezonu Max Verstappen öncülüğünde şampiyon olarak tamamlayan Red Bull Racing, Formula 1'de 2023 sezonunda yarışacağı aracı RB19'u, ABD'nin New York şehrinde düzenlenen etkinlik ile tanıttı. 2023 Formula 1 sezonu öncesinde Red Bull Racing, yeni aracı RB19'u New York'ta düzenlenen lansman ile görücüye çıkardı.
F1 arabaları zaten yüksek oktanlı yakıt ve son derece kaliteli yakıt kullanır. Ve 2022 için, 87 oktanlı gaz için İngiliz terimi olan ve yüzde 10 etanol olan E10'a geçecek.
Ford, yüksek maliyeti nedeniyle F1'e dönmeyi düşünmüyor
Ford'un ardından BMW de Formula 1'e dönmeyeceklerini açıkladı. Autosport'a yapılan açıklamada "2009 yılında Formula 1'den çekilme kararı verdiğimizde bu şirketin uzun vadeli stratejik kararlarıyla ilgiliydi."
İlgili 19 soru bulundu
Her araçta, oldukça gelişmiş yarı otomatik, kesintisiz vites kutuları yer alır. Pilotlar kalkış dışında debriyajı kullanmazlar. Aynı şekilde vites değişimi esnasında normal araçlarda olduğu gibi gazdan da ayaklarını çekmezler. Daha önce söylediğimiz gibi "kesintisiz" olması bu yüzdendir.
14. Araçların ulaştığı en yüksek hız 375 kilometre. Bu hıza sadece İtalya'da bulunan Monza pistinde ulaşılabiliyor.
2014 yılında yapılan yeni kural değişikliği ile 2.4 litre hacmindeki V8 motorlar yerine hâlen kullanılmakta olan 1.6 litrelik turbo beslemeli V6 motorlar kullanılmaya başlanıldı. Bu motorlar dakikada 15.000 döngüyle 750 - 800 beygir güç üretmektedir.
Formula 1 otomobillerinde 1.6 litre hacminde çift turbolu V6 motor bulunur. Motorun devir çevirme limiti 15.000 rpm'dir. Silindir başına 4 valf olmak üzere 24 valf bulunur. Yakıt akış limiti ise 100kg/h olarak sınırlandırılmıştır.
1'li 99,04 TL/lt. 4'lü 94,38 TL/lt.
Verstappen'in ilk arabası, kendisine hediye edilen mütevazı bir Renault Clio'ydu. Ancak bugün koleksiyonunda büyük motorlara sahip çok sayıda şık ve hızlı otomobil var. Önce Renault RS01, ardından 2019'da Aston Martin DB11 aldı. Daha sonra V12 destekli bir DBS Superleggera ile takas ettiği 2018 Vantage aldı.
Tarihi boyunca en kötü sezonlarını geçiren takım 2018 itibarıyla Honda'dan ayrılarak motor tedarikçisi olarak Renault ile anlaştı. Renault ile başarılı bir çalışma sergileyen Mclaren takımı yeni sürücüleri Lando Norris ve Carlos Sainz Jr. ile birlikte 2019 sezonunu 4. sırada bitirmiştir.
Yarış boyunca normalin üzerinde kilo ve sıvı kaybı yaşanıp yaşanmadığını tespit etmek için pilotlar hem yarış öncesinde hem de yarış sonrasında tartılırlar.
Ciddi bir hız seviyesinin üstüne çıkan F1 araçları, göz açıp kapayıncaya kadar saatte 320-350 km hıza ulaşabiliyor. Tabii kavisli yollarda yarışmanın gerekliliği olarak aynı şekilde hız düşürmeleri gerekiyor.
En önde gelen motor sporlarından Formula 1 pilotları, yarış esnasında 3 kiloya yakın kilo kaybı yaşarlar.
Yarış araçlarında (pist araçları için) genelde arkadan itiş (veya çekiş) kullanılıyor.
Formula 1 araçları 2035'e kadar elektrikli olacak!
Bununla birlikte üreticiler de yeni elektrikli modellerini ülkemize de getiriyor. Fakat içten yanmalı motorların devri sanıldığı kadar erken kapanmayacak.
Formula 1'in en yaşlı şampiyonu kategorisinde ise Juan Manuel Fangio ilk sırada yer alıyor. Fangio, bu unvanı 1957 yılında 46 yıl 41 gün ile kazandı.
Volkswagen'in Almanya'daki Ehra-Lessen pistinde 300 mil/s bariyerini geçerek 304.773 mil/s maksimum hıza çıkan Bugatti Chiron, TÜV onaylı bu deneme sonucunda 490,484 km/s maksimum hıza ulaşarak seri üretim otomobiller arasında “Dünyanın En Hızlı Otomobili” unvanını ele geçirdi.
F1 araçları 0'dan 100 km/s'e 2.6 saniyede çıkabiliyor. 0'dan 300 km/s hıza ise sadece 10.6 saniyede çıkıyor.
Bugatti Chiron Super Sport 300+
Şu an dünyanın en hızlı arabası unvanına Koenigsegg'in hız konusunda ezeli rakibi olan Bugatti sahip. Modelin isminden de anlaşılacağı üzere, saatte 300 milin üzerine çıkan ilk otomobil de Chiron SS 300+.
Vites Kutusu
Vites geçişleri direksiyon altındaki mandallardan meydana gelmektedir. Aracın kalkış esnasında çok sık kullanılan debriyaj mandalı iyi bir kalkış için şoförler tarafından tercih ediliyor. Yarış esnasında genellikle otomatik vites sürüş tercih ediliyor.
Yarı otomatik şanzımanlar için otomatikleştirilmiş manuel şanzıman veya F1 şanzımanı da denebilir. Peki yarı otomatik şanzıman nedir ve nasıl çalışır?
"Ferrari tasarım, performans ve teknoloji sanatının merkezi niteliğinde olan bir firma. Bu gelişmeler ve performansın karşılanması konusunda manuel vites kutusunu yerine artık tamamen çift kavramalı şanzıman teknolojisinde kalmaya karar verdik." açıklamasında bulundu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri