Faaliyet giderleri, işletmenin esas faaliyeti ile ilgili bulunan ve üretim maliyetlerine yüklenmeyen; Araştırma ve Geliştirme Giderleri, Pazarlama, Satış ve Dağıtım Giderleri ile Genel Yönetim Giderlerinden oluşmaktadır (Haftacı 2010, 195; Türedi 2011, 481; Ildır 2014, 249).
Faaliyet Giderleri: Şirketin operasyonları sonucu oluşan giderlerine denir. Bu giderler pazarlama, satış ve dağıtım, genel yönetim ve araştırma-geliştirme olarak üç başlık altında sınıflandırılır. Pazarlama ve araştırma-geliştirme giderlerinin artışı şirketler için uzun vadede olumlu kabul edilebilir.
Faaliyet giderleri, işletmenin esas faaliyetiyle ilgili bulunan ve üretim maliyetlerine yüklenmeyen, araştırma ve geliştirme giderleri (Ar-Ge); pazarlama, satış ve dağıtım giderleri ve genel yönetim giderlerinden oluşan giderlerdir (Sevilengül, 2009:689).
Toplam Faaliyet Giderleri, bir işletmenin, şirketi günlük olarak yürütmek için gerekli olan şeyler için katlandığı giderlerdir. Faaliyet Giderleri kira, ekipman, stok maliyetleri, pazarlama, işçilik maliyetleri, sigorta, görevler ve araştırma ve geliştirmeye tahsis edilen fonları içerir.
Standart bir formül; Faaliyet giderleri = muhasebe malzemeleri + büro malzemeleri giderleri + sigorta + ruhsat ücretleri + yasal ücretler + pazarlama ve reklam + bordro ve ücretler + onarım ve ekipman bakımı + vergiler + seyahat + kamu hizmetleri + araç giderleri" şeklindedir.
İlgili 34 soru bulundu
Faaliyet giderleri, işletmenin esas faaliyeti ile ilgili bulunan ve üretim maliyetlerine yüklenmeyen; Araştırma ve Geliştirme Giderleri, Pazarlama, Satış ve Dağıtım Giderleri ile Genel Yönetim Giderlerinden oluşmaktadır (Haftacı 2010, 195; Türedi 2011, 481; Ildır 2014, 249).
Faaliyet bütçesi, işletmede yetiştirilecek ürünlerin gelirleri, giderleri ve bırakacakları kârların tahminini gösterir. Tarla ve bahçe ürünleri, sığırcılık, koyunculuk, tavukçuluk gibi bütün tarım ürünlerinin farklı teknolojilerle faaliyet bütçeleri hazırlanabilir.
Giderler; sabit giderler, değişken giderler ve karma giderler olarak sınıflandırılır.
Buna göre gider çeşitleri ilk madde ve malzeme, işçi ücret ve giderleri, memur ücret ve giderleri, dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler, çeşitli giderler, vergi resim ve harçlar, amortisman ve tükenme payları ile finansman giderlerinden oluşmaktadır.
Faaliyet Giderleri üç alt başlığa ayrılır. Bunlar; • Araştırma ve Geliştirme Giderleri, • Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri, • Genel Yönetim Giderlerdir.
63- FAALİYET GİDERLERİ
İşletmenin esas faaliyeti ile ilgili bulunan ve üretim maliyetlerine yüklenmeyen araştırma ve geliştirme giderleri; pazarlama, satış ve dağıtım giderleri ve genel yönetim giderlerinden oluşan hesap grubudur.
Üretim Giderleri: Mamul ve hizmet üretiminin yapılabilmesi ile ilgili olarak ortaya çıkan; ilk madde ve malzeme, işçilik, dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler, amortisman gibi tüm giderler bu gruba girer.
770. Genel Yönetim Giderleri: Bir işletmenin yönetim fonksiyonları, işletme politikasının tayini, organizasyon ve kadro kuru luşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin gi derleri bu hesaba borç kaydedilir.
Genel olarak işletme giderleri, personel maaşı ve SGK ödemeleri, elektrik, su, doğalgaz, telefon ve internet faturaları, varsa personele ait cep telefonu faturaları, iş yeri bina kirası, bina aidatı, muhasebe işlemleri için danışmanlık ücretleri, hukuk danışmanlık ücretleri, ulaşım giderleri, temizlik giderleri, ...
761 Kodlu Hesap – Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri Yansıtma Hesabı: Bu hesap, 760 hesabına kaydedilen giderlerin farklı bir hesapta yansıtılmasını sağlar. Bu işlem, örneğin farklı bir departmana veya projeye ait giderlerin takibi için yapılabilir.
Bir şirket için ortak işletme giderleri arasında kira, bordro, seyahat, sigorta, bakım ve onarım, emlak vergileri, ofis malzemeleri, amortisman ve reklam gibi kalemler bulunur.
MAL VE HİZMETLERİN ÜRETİLMESİ VE PAZARA ULAŞTIRILMASI İLE UZAKTAN YAKINDAN İLGİSİ BULUNAN HER TÜRLÜ GERÇEK GİDERE VEYA ALTERNATİF GİDERE, MALİYET GİDERİ DENİR. MALİYET GİDERLERİ YERİNE MASRAF, MALİYET MASRAFI, HARCAMA GİBİ TERİMLER DE KULLANILMAKTADIR.
Gider hesaplarındaki azalmalar alacak tarafına kaydedilir.
Pazarlama giderleri, ürünün stoklara verildiği andan itibaren alıcılara ulaşana kadar harcanan paradır. Günümüzde işletmeler ürünü stoklara vermeden önce hatta üretim aşamasında pazarlama giderlerini hesaplayabiliyor.
Faaliyet tabanlı bütçeleme (FTB) genel olarak, gelecek faaliyet dönemi için planlanan çıktıyı karşılamak için yerine getirilmesi gereken faaliyetlerin ve faaliyetler için tüketilmesi gereken kaynakların miktar ve maliyetlerinin bütçelenmesi olarak tanımlanabilir.
Sermaye giderleri, normal ömrü bir yıldan fazla olan mal ve hizmet alımları ile sabit sermaye edinimleri ve gayri maddi aktiflerin edinimi için yapılan, bütçe hazırlama rehberi ve bütçe kanunları ile belirlenmiş asgari değeri aşan ödemelerdir.
Bütçe türleri; genel bütçe, özel bütçe, düzenleyici ve denetleyici kurum bütçesi, Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesi ve mahalli idareler bütçesi olarak tasnif edilmiştir. Ayrıca, genel bütçe, özel bütçe ve düzenleyici ve denetleyici kurum bütçelerinin toplamı merkezi yönetim bütçesini oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri