Fallik dönem (fallus dönemi; cinsel organ dönemi), psikoseksüel gelişim evrelerinin üçüncüsüdür. 3.yaşın sonundan 6. ya da 7. yılın sonuna dek sürecek olan bu evrede, çocuklar cinsel organlarına, cinsel farklılıklara ve onların anlamlarına yönelir.
Fallik (Odipal) Dönem (3-6 yaş)
Bu dönem hem kendilerinin hem de dış dünyanın varlığını algılamaya başladıkları dönemdir. Çocuk 3 yaşından itibaren iki farklı cinsiyet olduğunu kavramaya başlar ve “Bu neden kız?”, “Bu neden erkek?” gibi sorularla aradaki farkı bulmaya çalışır.
Fallik, TDK sözlük anlamı olarak kadınlar için utanma duygusu bulunmayan ya da yüzü kızarmayan demektir. Ayrıca oynak, kırıtan ya da oynak yürüyen anlamlarında da kullanılabilir. Fallik genelde çocukların cinsel organlarını fark ettikleri ve yönelimlerinin oluştuğu 3-7 yaş arası dönem için kullanılan bir kelimedir.
Freud, insan gelişiminin tümünü belirleyen deneyimleri altı aşama ile sınırlı tutmuştur: Oral dönem (0-2 yaş), anal dönem (2-4 yaş), fallik dönem (4-6 yaş), gizlilik (latans) dönemi (6-12 yaş) ve genital (ergenlik) dönem (12-22 yaş).
Fallik Dönem
3-6 yaş arasındaki dönemdir. Bu dönemin en önemli haz kaynağı cinsel organdır. Karşı cins ebeveyne karşı sevgi, yakınlık ön plandadır. Kıskançlık, sevgi, düşmanlık kişiliği etkiler.
İlgili 26 soru bulundu
Psikolojinin en temel al alanlarından biri olan psikanaliz biliminin kurucusu Sigmund Freud insanın kişilik gelişimini çocuklukla ilişkilendirir. Freud bu gelişimi Psikoseksüel gelişim kuramı adı alında oral, anal, fallik, latent ve genital aşamalar olmak üzere beş aşamada inceler.
Erkek ve kızların ergenliğe girmeden yaklaşık olarak bir buçuk yıl öncesinde çocukların bedenlerinde cinsel içerikli bazı değişiklikler başlar. Bu sürece ergenlik döneminde cinsel gelişim süreci adı verilir. Kızlarda 10 yaşında, erkeklerde 11-12 yaş civarında bu değişiklikler ortaya çıkar.
Fallik dönem (fallus dönemi; cinsel organ dönemi), psikoseksüel gelişim evrelerinin üçüncüsüdür. 3.yaşın sonundan 6. ya da 7. yılın sonuna dek sürecek olan bu evrede, çocuklar cinsel organlarına, cinsel farklılıklara ve onların anlamlarına yönelir. Sevgisini kendisinin dışında ve karşı cinse doğru yöneltmeye başlar.
Ben (ego) ve üstben (süperego) gelişimini sürdürür ya da güçlendirir. Erken çocukluk dönemindeki cinsel yaşantılar ve etkinlikler ile yaşananlar bilinçdışına itilir. 9 yaşına ulaşan çocukta 12 yaşına (ergenlik çağına) dek sürecek bir karanlık evre başlar.
▶ Superego: Ahlak ilkesi ▶ Kişiliğin doğru ve yanlış hakkında sosyal standartları içselleştiren bileşenidir. ▶ Moral component that internalizes social standards about right and wrong. ▶ Mantıkla çalışır. ▶ Yaklaşık olarak 5-6 yaşlarında gelişir.
Freud, bu yaş döneminde erkek çocuğun annesine karşı duyduğu aşk nedeniyle babası tarafından cezalandırılacağı korkusu sonucu yaşanan karmaşaya Odipal kompleksi adını vermiştir. Mitolojide çocuğun ebeveynine aşık olup evlenmesinin tatsız bir eylem olduğu ve sadece tanrılara özel bir uygulama olduğu kabul edilir.
freud fallik saplantıyı fallik dönemin sonunda hemcinsleri olan ebeveyn ile özdeşim kurarak başarılı bir şekilde geçirilen bir durum olarak ifade eder. freud'a göre bu süreç sağlıklı yaşanmadığı takdirde (örneğin, karşı cins ebeveyn ile olumlu ilişki yok ise) döneme saplantı gelişir.
Freud, fallik dönemde, tüm çocukların karşı cinsten olan ebeveyne yönelik bir arzu ve cinsel güdülenme ve buna bağlı bir içsel çatışma yaşadıklarını ve aynı cinsten ebeveynle özdeşim kurulduğunda bu çatışmanın çözümlendiğini ileri sürmüştür.
Fallik döneme fiksasyon ilişkilerle ilgili sorunlar, rekabet, otorite ile ilişkilerde kendini gösterir. Fallik döneme fiksasyonda nevrozlar ve ankisiyete bozuklukları ortaya çıkar. Bu dönemde beden gelişiminin yanında zihinsel gelişiminde de önemli bilişsel, davranışsal gelişmeler olur.
Fallus; (özellikle erekte olmuş) bir penis, penisi andıran bir nesne ya da erekte hâlindeki bir penisin mimetik bir görüntüsüdür. Sanat tarihinde penisi erekte olan bir figür, ithifallik olarak tanımlanır.
diğer adıyla gizil donem.freud'a göre cinsel gelişim dönemlerinin dördüncüsüdür. ilkokul yıllarına rastlayan yedi-on bir yaş arası süreci kapsar.
Gelişim dönemleri genel olarak dörde ayrılır: bebeklik, ilk çocukluk, ikinci çocukluk ve ergenlik.
Piaget'in gelişim dönemleri; duyusal-motor dönem, işlem öncesi dönem, somut işlemler dönemi ve soyut işlemler dönemi olarak sıralanır.
Kritik dönem; eğitim ortamında bireylerin yaş değişkenine göre belirli becerileri kazanma ve öğrenme konusunda avantajlı olduğu dönemlerdir.
2,5-3 yaş ile 6 yaş arasına denk düşen, çocuğun birey olmanın ötesinde cinsel kimliğinin farkına vardığı bu döneme “ödipal dönem” diyoruz. Klasik psikanalizin kurucusu Freud tarafından ortaya atılan ve eleştirilmekle birlikte halen kabul gören bu dönem, adını Sofokles'in ünlü oyunu “Oiedepus” tan alır.
Latent Faz: Doğum sancılarının başlamasından rahim ağzının 3 - 4 cm açılmasına kadar olan süredir. Bu devrede kasılmalar daha seyrek olur ve daha hafiftir.15 - 20 dakikada bir gelen ve 15 - 20 saniye süren sancılar vardır. Bu devre yaklaşık 6 saat kadar sürebilir.
Psikoseksüel gelişim (psikoseksüel gelişme), psikanalizin kurucusu Sigmund Freud (Sigismund Schlomo Freud)'un öncülük ettiği psikodinamik akımın kişilik gelişim kuramıdır. Tıp açısından, insan, üç boyutlu bir varlıktır: biyolojik, psikolojik, sosyal (biyo-psiko-sosyal yapı).
Erkek ergenlikte cinsel gelişim belirtileri 11 12 yaş dolaylarında ortaya çıkar. Üreme organlarının olgunlaşması ile erkek çocuklarda gece boşalmaları başlar. Birçok erkek çocuk eğer hazır değilse korkabilir. Kindsey'in cinsel davranış raporuna göre erkeklerin yaklaşık % 83'ü bunu yaşamaktadır.
Erkek çocukta sperm yapımı 12–15 yaşları arasında başlar. “Ejakulasyon”, diğer bir ifade ile meni fışkırtma 13,5 yaş civarında genellikle mastürbasyon sırasında meydana gelir. Daha sonra uykuda devam eder. Ergenlikte erkeklerde prostat, salgı kanalları gibi iç cinsel organlarda 7 misline varan artışlar gözlenir.
Ülkemizdeki yasal düzenlemeler 12-15 yaş arasında yaşanan cinsel ilişkiyi çocuğun cinsel istismarı olarak kabul etmektedir. Bu yaşlar arasındaki cinsel ilişki yasal olarak da, çocuğun yeterli olgunluğa ulaşmadığı bir dönem olduğu için de önerilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri