Burada El-Farabi, ruhun kavrama ve gelişimini maddenin hareketiyle şartlandıran materyalist bir pozisyondadır.
Farabi, Sudur kuramına inanan bir düşünürdür. Ona göre Yüce Allah ilkin ilk aklı sudur yolu ile var etmiştir, ilk akıl, zatı itibariyle mümkin, başka varlığa nisbetle vâciptir.
Fârâbî, bilgi derken, ilk planda kesin bilgiyi, yani kanıtlanmış, burhana dayalı bilgiyi kastetmektedir ve burhan da, özellikle felsefi düşünüşün kanunlarını kapsamına almaktadır10. Fârâbî, bilgiyi, bilindiği gibi, kavram ve hüküm, yani tasavvur ve tasdik olarak iki ana kategoriye ayırmaktadır.
Fârâbî, bazı araştırmacılar tarafından panteizm olarak nitelendirilen bir varlık ve evren tasavvuruna sahiptir. Tanrı bütün var olanların kendisinden taşıp çıktığı zorunlu varlıktır. Aristocu Tanrı tasavvurundan farklı olarak Fârâbî, Tanrı'yı evrenin yaratıcısı ve yöneticisi olarak düşünmektedir.
Fârâbî, mantık ve felsefe ilminde hocaya ihtiyaç duymayacak kadar kendini yetiştirmiş ve Muallim-i Sânî olarak anılmıştır. Fârâbî, Batı'da Alpharabius olarak tanınmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Farabi Türkistan'ın Farab şehrinde doğmuş, 870-950 yılları arasında yaşamış ünlü Türk düşünürü ve bilimadamıdır. Buhara, Bağdat, Şam, Kahire, Harran ve Halep gibi zamanın önemli ilim merkezlerini dolaşmıştır. Felsefe, matematik, mantık, siyaset bilimi ve musiki alanında eserler yazmıştır.
Bu nedenle İslam felsefesinin kurucusu sayılmış,aynı zamanda kendisine Aristoteles'ten sonra gelen ikinci öğretmen anlamında “hace-i sani” unvanı verilmiştir.
Panteistler kişileştirilmiş ya da antropomorfik bir Tanrıya inanmazlar. Panteizm, genellikle monizm ile ilişkili bir kavramdır. Panteizmde her şey Tanrı'nın bir parçası olarak kabul edilir, Tanrı her şeydir ve her şey Tanrı'dır.
tanrının var olup olmadığının bilinemeyeceği ve kanıtlanamayacağı üzerinde duruken, bir yandan eğer tanrı var ise, evrenin kendisi olduğu ve herşeyi kapsadığını öne süren ve tüm dinleri reddeden felsefi düşünce.
Panenteizme göre Tanrı hem değişmeyen hem de hem değişendir; hem mutlak hem izafidir; hem zamanın dışında hem de içindedir; hem sınırsız hem de sınırlıdır (Aydın 1992, 157). Diğer bir ifadeyle Tanrı sonsuzdur ve alemi yaratan, yöneten ve koruyandır.
Devlet kuruluş amacıyla erdemli ya da erdemsiz olur. Devletin amacını belirleyen o devleti kuran devlet başkanını görüş ve düşüncesidir. Siyasetin temel amacı, insanın kalıcı en yüce mutluluğu temel almalıdır. Devleti ilk kuran kişi Reisü'l evvel / İlk Başkan'dır.
Fârâbî'de yargısal bilgi, yani tasdikî bilgilerin farklı sınıfları, yakîn kavramı merkeze alınarak yapılmıştır. Tasdik, yakînî olan ve yakînî olmayan olarak ikiye ayrılır. Yakînî tasdik, bir olay ve olguya ilişkin zihin ile gerçeklik arasında kurulan uygunluk (mutabakat) ilişkisinin asla bozulamayacağının bilinmesidir.
Türkistan'ın Farab şehrinde 871 yılında doğmuştur. Buhara, Bağdat, Şam, Kahire, Harran ve Halep gibi zamanın önemli ilim merkezlerini dolaşmıştır. Felsefe, matematik, mantık, siyaset bilimi ve musiki alanında eserler yazmıştır.
İslâm düşünce tarihinin önemli şahsiyetlerinden biri olan Kindî, Bağdat Akademisi'nde yetişen ilk filozoftur. Kindî, filozof olduğu kadar bir fizikçi, bir mühendis, bir matematik bilginidir. O, bu niteliğiyle -S. H. Nasr'ın dediği gibi- filozof bilimciler okulunun ilk kurucuları arasında yer alır.
İnsandaki nefsin beş gücü/cüzleri vardır. Besleyici (el-gâzi), duyumsayan (el-hasse), hayal eden (el-mütehayyil), arzulayan (el-nüzuî) ve düşünen (el-nâtık) güçleri (Farabi, 2005b: 29, 48).
Hypatia (Yunanca: Υπατία; 370–415) Yunan filozof, matematikçi ve astronomdur. İskenderiye Kütüphanesi'nde felsefe, matematik ve astronomi üzerine dersler vermiştir. Yeni Platonculuk öğretisine bağlı olan Hypatia, Atina Akademisi'nin Eudoxus'ün başını çektiği Matematik geleneğine üye idi.
Agnostisizmin tanımı
Ateizm, tanrının var olmadığını veya var olamayacağını savunur. Fakat agnostisizm, tanrının var olup olmadığının bilinmediğini veya asla bilinemeyeceğini savunur.
Agnostik kavramı ilk kez İngiliz düşünür Thomas Henry Huxley (ö. 1895) tarafından 1869 yılında “İngiliz Metafizik Derneği” adlı kuruluşta kullanılmıştır. Huxley, bir insanın kendi aklıyla tanrının varlığını ya da yokluğunu ortaya koymasının bilimsel bir dayanağının olmadığına vurgu yapmaktadır.
Dindar olduğu halde agnostik olan düşünürler de mevcuttur. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi, Tanrı'ya inanmakla birlikte Tanrı, âhiret, gayp vb. inanç konularının mahiyetinin ne olduğunun bilinemeyeceğini ileri süren bir tür dinî agnostisizm de söz konusudur.
Felsefe geleneğinde, felsefesi en tartışmalı olan filozofların başında Spinoza gelmektedir. Özellikle onun felsefesinin panteizmin en tipik örneği olduğu söylemi bu tartışmaların doruk noktasını oluşturmaktadır.
Panteizm ile Panenteizm arasındaki fark şudur: Panteizmde her şey Tanrı'dır. Panenteizmde ise her şey Tanrı'dan sudur etmiştir; (oluşmuştur) ama Tanrı değildir, ruhun tek amacı, oluştuğu Tanrı'ya dönmektir. Bunun da yolu tek evrensel yasa olan evrimden (tekâmül) geçmektedir.
Panteizm bir din olmamakla beraber, dini bir görüştür. Bu görüşün savunucuları Panteist olarak adlandırılır. Görüş tanrının var olduğunu ve her maddenin içinde yaratıcıdan bir parça olduğuna inanır.
Turan, Türk Kültür Tarihi, s: 164)Farabi (872-950),İslam uygarlığında siyaset felsefesinin kurucusudur. Siyaset felsefesi ile ilgili temel düşüncelerini “Fusul al-Madani”, “ Medine-i Fadıla”(Erdemli Şehir) ve “ Kitab es-Siyaset” başlıklı eserlerinde ortaya koymuştu.
Hava titreşimlerinden ibaret olan ses olayının ilk mantıki izahını Farabi yaptı. O, titreşimlerin dalga uzunluğuna göre azalıp çoğaldığını, deneyler yaparak tespit etti. Bu keşfiyle musiki aletlerinin yapımında gerekli olan kaideleri de buldu.
Tarhan b. Uzluğ el-Fârâbî et-Türkî olan Fârâbî, Türkistan'ın Fârâb şehri yakınlarındaki Vesiç'te doğmuştur. Asker bir aileden gelen Fârâbî'nin babası Vesiç kalesi kumandanıdır. Fârâbî'nin Bağdat'a gitmeden önceki hayatı hakkında kesin bilgiler bulunmamakla birlikte bu dönemde iyi bir eğitim aldığı bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri