vizkoziteleri ve kimyasal yapıları (yarı sentetik-tam sentetik) aynı olsun, hiç bir şey olmaz. motor yağı teknolojileri markalar arasında bir teknoloji sırrı değildir. özellikleri denk olan yağlar hemen hemen aynıdır.
Yani farklı iki yağ karıştırılınca ortaya işgörmez bir yağ çıkmaz. Tam sentetik yağa yarı sentetik yağ ilave etmek tam sentetiğin birçok özelliğinden vazgeçmek demektir. Eklenebilir. Motor sorunsuz çalışır.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir.
Farklı Numara Motor Yağı Ekleme
Çoğu durumda sorun olmaz. Yağ viskozitelerinin karıştırılması, iki ağırlığın birlikte harmanlanmasını sağlar.Yinede araba üreticisinin tavsiye ettiği yağ viskozitesinden çok uzaklaşmak istemezsiniz.
Aracının motorunda dolaşan yağ tüm oynar parçalarının serinlemesine yardımcı olur. Aracının motor yağını kendin değiştirerek birkaç kuruşun cebinde kalmasını sağlayabilirsin. Her araç farklı olsa da, gözleri ince gören ve ellerini kirletmeye razı olan herkes motor yağı ekleyebilir.
İlgili 18 soru bulundu
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Fazla yağ karter boğazından dışarı çıkabilir,ama max cizgisinin biraz yukarıda olmasının sakıncası yoktur. Fazla yağ karter boğazından dışarı çıkabilir,ama max cizgisinin biraz yukarıda olmasının sakıncası yoktur. Sakıncası vardır. krank mili kartere her vurduğunda belli bir miktar yağ yağlama görevini üstlenir.
vizkoziteleri ve kimyasal yapıları (yarı sentetik-tam sentetik) aynı olsun, hiç bir şey olmaz. motor yağı teknolojileri markalar arasında bir teknoloji sırrı değildir. özellikleri denk olan yağlar hemen hemen aynıdır.
Zararı olmaz da yağ eksiltir ya da akıtır.
Motorun hareketini etkileyen bu parçacıklar aracın performansını etkiler. Araba yağ değişimi zaman kaybetmeden yapılmalıdır. Ayrıca motor yağı zamanla eksilerek aracın çekiş gücünü etkiler. Motor yağının eksilmesi aracın performansının düşmesine neden olur.
Motor Yağı Değiştirilmezse Ne Olur? Motor yağı eskidikçe içeriği bozulur, yoğunluğu azalır ve kirlenir. Özelliğini kaybeden motor yağı, yüzeyde yeteri kadar tutunamayacağı için motoru iyi bir şekilde yağlayamaz ve motor bloğunu aşırı derecede ısıtır. Isıya bağlı olarak oluşan fazla nem, motor ömrünü kısaltır.
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
Motor sıcakken yağ değişimi için bir süre ılıması beklenmelidir. Ardından yağ karteri üzerindeki tıpa açılarak eski yağın geniş bir hazneye boşaltılması gerekecektir.
Yağ tamamen boşalana kadar beklenmelidir. Araç içerisinde yağ kalmadığında filtre aparatı ile yağ filtresi sökülmeli ve değiştirilmelidir. Aracın yağı döküldükten ve filtresi değiştirildikten sonra motor yağı kapağı açılmalıdır.
Tam tersi durumda da daha uygun fiyatlı olsun diye 10W40 yerine 20W50 de koyarsanız yine yağınız yağlama görevini tam yapamaz. Çünkü yüzeyler arasına girebilmesi için ince bir yağ gereklidir. Yani kalın yağ yüzeylerin arasına giremeyecektir ve aracınızın motorunun yağsız kalmasına neden olacaktır.
Marka değişikliği bile yağlama performansını etkiler. Mobil ise mobil,Castrol ise Castrol devam edin, macera peşinde koşmayın kısacası. 10w40 daha kalın yağdır. Şu anda sorun olmaz ama 5-10 bin km sonra yağı filtresi ile değiştirin 5W30'a geri dönün.
Birinci Cevap: YOKTUR! Aslında motor yatak sesini kesen yağ diye bir bilgi olsa da, bu bilginin yanlış olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bilinen bu bilgi motor yatak sesini kesmek için değil, kalın yağ kullanılarak, sadece motor yatak vuruntusunun çok ince olduğu motorlarda vuruntu sesi için denenmektedir.
Araba yağ yakması egzoz dumanının mavi renk oluşundan anlaşılabilir. Dumanın mavi renkte olmasının nedeni, yağın yanmasından dolayı meydana gelse de bazı araçlarda kullanılan sentetik yağ, egzozdan çıkan dumanın belirgin olmamasına yol açabilir. Bu durumda yağın yandığı, açığa çıkan kokudan anlaşılabilir.
Donma Yöntemi
0-6 derecedeki buzdolabınıza zeytinyağını koyduğunuzda yağ donuyor ya da kristalleşiyorsa bu durum yağın hakiki olduğunu gösterir. Yarı donmuş, yarı donmamış bir hâle bürünüyorsa yağın kalitesiz olduğunu söylemek mümkün.
10-40 daki 10 soguk havada yagın aldığı akışkanlık derecesini gösterir.15-40 daki 15 soğuk havada digerinden biraz daha kalın.
Hiç bir sorun olmaz.
Motor keçelerinin hasar görmesi, Motor segmanlarında, siboplarda veya pistonlarda meydana gelen herhangi bir aşınma, Yağ pompasında meydana gelen arızalar, Yağ segmanlarının kurum veya karbon bağlayarak kirlenmesi gibi sebepler motor yağ eksilmesine sebep olur.
Bir otomobil için, yaklaşık 3-7 litre arasında yeni motor yağına ihtiyacınız olacaktır. Ancak bu miktar, yağın ayrı bir yağ deposunda depolandığı ve motor çalışırken motora geri pompalandığı kuru yağ karterine sahip araçlar için 10-12 litreye kadar yükselebilmektedir.
Hava soğutmalı araçlarda fan ve motor yağı, motorun ısınmasını engeller. Sıvı soğutmalı motorlarda da su ile antifiriz karışımı motoru soğutur. Bu sistemlerde fan, motor yağı ile su ve antifiriz karışımında herhangi bir arıza ya da eksiklik olması durumunda ise motor soğumaz. Böylece hararet baş gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri