REVÂNİ i. (Fars. revġanі “çörek, poğaça”dan) Yumurta, şeker, irmik ve unla yapılan bir tatlı: Tezkîr için feth-i Revan ni'meti şükrün / Mecliste gerek kim gele helvâ vü revâni (Nedim'den).
Farsça ravġanī روغنى "bir tür tereyağlı tatlı, tereyağında pişen her şey" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça ravġan روغن "yağ, özellikle tereyağı veya sadeyağı" sözcüğünden türetilmiştir.
(ﺩﻭﺭ ﺭﻭﺍﻥ) i. (Ar. devr ve Fars. revān “yürüyen, akan” ile devr-i revān) Mûsikîmizde bilhassa âyin, tevşih, ilâhî ve kârlarda kullanılan, on dört zamanlı, altı vuruşlu, donanımdan sonra 14/8 şeklinde yazılıp gösterilen bir küçük usûl.
Revan Adının Kökeni
Revan ismi Farsça kökenlidir.
Yürüyen, giden, akan.
İlgili 29 soru bulundu
Revani, Türk mutfağındaki tatlılardan biridir. Osmanlı döneminde Ermenistan'ın ve Erivan'ın fethedilmesi şerefine Saray aşçılarının icat ettikleri ve Erivan zaferi sebebiyle "Revani" adı verdikleri bir tatlıdır. Revaniye bazı yerlerde sünger tatlısı ya da yoğurt tatlısı da denilmektedir.
Ramazan tatlılarından bir klasik olan revani tatlısının bir diğer adı yoğurt tatlısıdır.
İyilik Yapan, Hoşgörülü.
türkmence fidan anlamına gelen isim. bir kadın adı. türkmence'de yeni yeşermeye başlayan arpa, buğday demekmiş.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Meyra ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; Güzelliği ve aklıyla çevresini aydınlatan kimse. Işıltı. Parıldayan ışık.
Karşı yaka, öte.
(d.1475 edirne, ö.1524 istanbul) tam adı: şüca revani.
Revani yapımı kek tarifine oldukça benzer. Aradaki fark içeriğindeki irmik ve üzerine dökülen şerbettir. O yüzden pişirme, hazırlama hatta püf noktaları bile birbirinin aynıdır. Revani tarifine ilk olarak yumurtalar ile şekeri çırparak başlayın.
Revani ile yoğurt tatlısı arasındaki fark nedir? Revani, gözenekleri çok, bol yumurtalı olduğundan rengi sapsarı ve yumuşacık süngerimsi bir tatlıdır. Kıvam olarak pandispanyaya benzer. Yoğurt tatlısı; daha sert, daha açık renk ve daha az kabarık hatta kıvam olarak Şam tatlısına benzer.
Fırından aldığımız tatlımız sıcakken soğumuş şerbeti üzerine dökün. Tatlının şerbetini çekmesi için en az 2-3 saat dinlenmeye bırakın. Dinlenen tatlımızı dilimleyip, üzerine isteğe göre Hindistan cevizi ya da Antep fıstığı serperek servis edebilirsiniz.
Revani Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
3 yumurta. 1 su bardağı şeker. 1 su bardağı yoğurt. 1 su bardağı irmik.
O arada içine limon suyu damlatıp karıştırıp soğumaya bırakıyoruz. Bu arada revaninin kekini hazırlıyoruz. Yumurtaları bir kaseye alıp şekerle iyice çırıyoruz. Çırptıktan sonra yoğurdu ve sıvı yağı ekleyip yeniden karıştırıyoruz.
Revani Kilo Yapar mı? Diyette Yenir mi? 1 diliminde 348 kalori bulunan, orta kalorili tatlı olan revani, sürekli kullanımında kilo aldırır. Revani, diğer şerbetli tatlılara göre kalori bakımından daha masumdur; fakat kullanılan malzemeler göz önünde bulundurulmalı ve doğru oranlarda tüketilmesi gerekir.
Benim tarifim oldukça sade, yoğurtsuz kek karışımı gibi tabi tek artı mazlemesi içindeki irmik. Tadı, dokusu tam kıvamında ama sanki bana birazcık şerbeti az gibi geldi, belki ben uzun süre şerbeti kaynattığım için böyle oldu. Siz isterseniz şerbet malzemelerini yarım bardak yada 1 bardak kadar arttırabilirsiniz.
Alagöz dağının güneydoğusunda denizden 1000 m. yükseklikte kurulmuştur. Aras ırmağının sol taraftan aldığı bir kolu olan Zengi çayının kenarında yer alır. Anadolu, İran ve Kafkasya arasında önemli bir geçiş yolu teşkil etmekte olup Erebuni, Erevan, Yerevan ve Hrastan olarak da anılır.
Şerbetli tatlıları eğer 2-3 gün içinde tüketebilecekseniz kuru ve serin alanlarda saklamayı tercih edebilirsiniz. Böyle bir durumda onu buzluğa ya da buzdolabına kaldırmanız gerekmez.
Haşhaşlı Revani Tatlısı İçin Malzemeler :
1/2 su bardağı süt. 1 su bardağı irmik. 1 su bardağı mavi haşhaş
- Fırın 170 derece ayara getirilerek kekin üzeri kızarana kadar ortalama 30 dakika kadar pişirilir. - Kekin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra dilimlenir ve sıcak keke soğuk şerbet olacak şekilde şerbet ilavesi yapılır. - Tatlınızın daha lezzetli olması için 1-2 saat dinlendirmeyi unutmayın. Afiyet olsun.
Melina: Yunancada Balım, italyancada Küçük Elma demek.
İsteyerek ve karşılık beklemeksizin yapılan.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri