Özellikle vegan salatalarda soya filizi mutlaka yer almalıdır. Yemekleri süslerken fasulye filizi tercih edebilirsiniz. Fasulye filizlerini biraz zeytinyağı ile soteleyebilir ve yiyebilirsiniz. Fasulye filizi, özellikle vegan beslenmeyi tercih edenler için bilhassa salatalarda vazgeçilmez bir besindir.
Sürekli buzdolabında saklayın. Filizlenmiş tohumları çiğ olarak tüketebilir ya da kısa süre pişirdikten sonra yiyebilirsiniz.
Filizlenmiş tahıllar ve baklagiller pişirilip yemeklere eklenebilir veya fırıncılıkta kullanılmak üzere kurutulabilir ve un haline getirilebilir.
Filizlendirme baklagil, tahıl, tohum, çekirdek ve badem gibi sert kabuklu yemişlerin çimlenmeye başlaması sürecidir. Yenebilir bütün tahıllar, tohumlar, baklagiller, sert kabuklu yemişler ve ayçekirdeği gibi bazı çekirdekler filizlendirilebilir. Filizlendirme besinlerin vitamin, protein ve enzim değerlerini arttırır.
Filizlenmiş tahıllar ve baklagiller pişirilebilir ve yemeklere eklenebilir veya un haline getirilerek farklı şekilde kullanılabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Mercimek nişasta barındıran bir bakliyat olduğu için iyi yıkanmazsa hem lezzeti etkiler hem de kıvamın daha katı olmasına neden olur. En az 10 su yıkayıp nişastadan tamamen arındırıp bir süzgeçten geçirmek gerekir. Mercimekler iyice yıkandıktan sonra çorba normal tencerede pişirilmelidir.
Kansızlık için bire bir: Mercimek filizi demir açısından çok zengin. Demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olan hemoglobinin sentezlenmesinde önemli bir rol oynuyor. Filizler C vitamini açısından da yararlı oldukları için demirin bağırsaktaki emilimini de artırıyorlar.
Tohumlar suda bekletilince ısı ve oksijen de yeterli miktarda ise koruyucu kabuğu çatlar ve çimlenmeye, minik filizler vermeye başlar. Suda bekletilen baklagillerin, tahılların filizleri çiğ olarak veya pişirilerek yenilebilecek canlı filizlerdir. Bu sürece filizlendirme veya çimlendirme denir.
Tohumlar onları suda tohumları beklettiğimizde ya da ısı ve oksijen oranı doğru bir ortamda dinlendirdiğimizde uyanırlar. Tohum üzerindeki koruyucu kabuk çatlatır ve filize dönüşür. Bu işleme tohum çimlendirme veya filizlendirme denir.
Kuru baklagillerin özellikle kış aylarında haftada en az 2 kez tüketilmesi öneriliyor. Ayrıca C vitamini sayesinde baklagillerin demir emilimi daha da artıyor. Bu nedenle tüketirken, bol maydanozlu, biberli, domatesli, marullu ve limonlu salatayla tüketilmesi uzmanlar tarafından öneriliyor.
Not: Filizlendirme işlemi sırasında kavanozu direk güneş almayan bir yere koyunuz, oda sıcaklığında olmalı ne çok sıcak ne de çok soğuk bir ortam olmayacak. Filizler istenilen boyuta geldikten sonra buzdolabında saklayarak 2-3 gün içerisinde tüketebilirsiniz.
Bu bölgelerde kışlık kırmızı mercimek üretimi yapılır. Mercimeğin çimlenmesi için en uygun sıcaklıklar 8-13 °C aralığındadır. Mercimeğin ekim işleminden hasat işlemine kadar geçen süre iklime bağlı olarak değişiklik gösterse de genelde 6-7 ay sürmektedir.
Birçok bakliyatın türüne göre bu ıslatma süreleri değişiklik gösterse de genel olarak oda ısısından daha serin bir yerde yaklaşık 15-18 C derecede 24-48 saat kadar eğer yaz ise ekşime yapmaması için buz dolabının sebze kısmında 24 saat ıslatma fermente işlemi yapılmalıdır.
Filizlendirilmiş bakliyatları sık duyacağız
Çimlenme olarak da bilinen filizlenme, tohumların, tahılların, kabuklu yemişlerin veya baklagillerin sindirilebilirliğini ve besin değerini artırmak için kullanılan yaygın bir uygulama.
Fasulyelerin üzerine 3-4 cm olacak şekilde elenmiş toprak ilave edin. Toprağın yüzeyini şeffaf naylon yardımıyla kapatın. Bu süreçte periyodik olarak toprağı nemlendirin. Tahmini olarak 6-10 gün içerisinde fasulyeler çimlenecektir.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Filizlenme (Sprouting): tohumun canlanmaya başlamasıyla birlikte minik bir kök oluşturması aşamasıdır. Çimlenme (Fodder): filizin büyümeye devam etmesi ve çim haline gelmesidir.
Fasulye tohumu 15-20 °C'de çimlenmekte, 15 °C'nin altında yavaşlamakta, 10 °C'nin altında ve 35°C'nin üstünde ise çimlenme çok az veya hiç olmamaktadır. Çıkış ekimden sonra optimum nem ve sıcaklıkta 7-10 gün sonra olur. Çimlenme 15 °C'nin altında yavaşlar. Düşük sıcaklıklarda çıkış süresi 20-25 gün olabilir.
Cevap: -Çimlenen fasulye tohumları fotosentez yapar. Çimlenme ile bitkinin yeşil bölümleri çıkmaya başlar. Bitkinin yeşil bölümlerinde klorofil bulunur.
Maş fasulyesi filizini sadece çorbalarda değil, özellikle de çiğ olarak salatalarda tüketebilirsiniz. Çocuklarınız maş fasulyesi filizlerini çerez olarak da rahatça tüketebilirler.
Filizlenmiş kuru baklagilinizi cam bir kavanozda buzdolabında 3-4 gün, buzlukta 1 ay muhafaza edebilirsiniz. Çiğ yenmesi ideali ama buharda hafif pişirerek de kullanabilirsiniz. Zaten bayağı bir oranda yumuşadıkları için çok çabuk pişecekler.
Kalsiyum, demir, B12 vitamini dışındaki B grubu vitaminleri, E vitamini ve bakır içerikleri de yüksek olan baklagiller haftada en az 2 kez tüketilmelidir.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Besleyici bir özelliği içerisinde barındırdığı için uzun süre tok kalmanızı sağlar. Halsizlik durumlarında kişiye demir sağlar ve daha dirençli yapar. Kalın bağırsakları çalıştırır, hemoroit ve ince bağırsak sorunlarına yardımcı olur. Mercimeğin besin değeri de yüksek olduğu için beyin ve vücut gelişimi için önemlidir.
Mikro Herküller, yeni nesil sağlıklı yiyeceklerden
Mikro Herküllerimiz ete yakın miktarda bitkisel protein içeriyor; kuru bakliyat hallerine göre vitamin, antioksidan ve enzim değerleri yüzde 800'e kadar artabiliyor. Lif içerikleri yoğun. Kalori, karbonhidrat ve glisemik indeksleri oldukça düşük.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri