Banka yoluyla havale/eft yapılırken açıklama kısmına, beyannamedeki firma ünvanının yazılması yeterlidir. Nakit tahsilat, günlük 7.000 TL 'ye kadar yapılabilmektedir.
Resmi Faturada; ihracatçının unvanı ve adresi, yükleme yeri, boşaltma yeri, malın menşei, brüt ve net ağırlığı, fatura tarih ve no'su, muhabir ve aracı banka, toplam miktar ve mal bedeli toplamı ile teslim şekli, yeri, para birimi yazılmalıdır.
Faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası Malın veya işin nevi, miktarı fiyatı ve tutarı Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası
İlgili 37 soru bulundu
E-fatura kapsamında yer almayan mükelleflerin mükellefler düzenlemiş oldukları e-arşiv faturaları elektronik ortamda (e-posta/mail) alıcıya ulaştıracak ise düzenlenen e-arşiv faturanın alt kısmında ki not kısmına ” E-arşiv fatura izni kapsamında elektronik ortamda iletilmiştir. ” ibaresini yazmaları gerekmektedir.
SMS Fatura nedir? Kağıt fatura yerine fatura tutarı ve son ödeme tarihinin her ay ücretsiz olarak cep telefonunuza SMS ile gönderilmesidir. Böylece kağıt faturaya gerek kalmadan faturanızın tutarını ve son ödeme tarihini cebinizden kolayca takip edebilirsiniz.
Fatura, ödemeyi tahsil etmesi için satıcı tarafından alıcıya verilen bir belgedir. Satın alınan ürünlerin veya alıcıya verilen hizmetlerin maliyetini içerir. Faturalar ayrıca satıcı ve müşterinin adlarını, mal veya hizmetlerin tanımını, fiyatını ve ödeme koşullarını içeriyorsa yasal kayıt işlevi görebilir.
Faturada Şekil Şartları: Faturanın ispat aracı olması, ancak niteliği gereği faturaya geçirilmesi gereken bilgilerin mevcudiyeti halinde geçerlidir. Sözleşmenin ifa aşamasıyla ilgili olarak düzenlenen faturanın şekli ve kapsamının ne olması gerektiği konusunda, Türk Ticaret Kanunu'nda özel bir hüküm bulunmamaktadır.
e-Fatura başvuru sorgulama işlemi, "ebelge.gib.gov.tr" adresi üzerinden gerçekleştirilebilir. Bu web sitesine vergi kimlik numaranız veya TC kimlik numaranız (TCKN) ile giriş yaparak e-fatura sorgulama yapabilirsiniz.
Fişin bilgisayardaki takip numarasıdır. Numara verilirken sayı ve harf birlikte kullanılabilir. Fişler numaralarına göre sıralıdır.
Fatura nedir? Satılan ürün veya yapılan hizmet karşılığında müşterinin borçlandığı tutarı göstermek adına emtiayı satan veya hizmeti gerçekleştiren şirket sahibi tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır. Faturanın üzerinde de fatura ibaresi, tarih, seri ve sıra numarası gibi bilgiler yer almalıdır.
Fatura seri numarasına göre düzenlenmelidir. Üzerinde de mutlaka Maliye Bakanlığı ibaresi olmalıdır. Ürün ya da hizmetin satışının azami 7. gününe dek düzenlenmesi gereken faturada, eğer elle hazırlanıyorsa, tükenmez ya da mürekkepli kalem kullanmak gerekir. Faturaya faturanın tarihi ve saatini yazmak gerekir.
2023 yılında zorunlu fatura düzenleme sınırının tutarı 4.400 TL'dir. Fatura vermeyen ve almayanlara 2.200 TL'den aşağı olmamak üzere bu belgeye yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
Fatura düzenlememenin cezası, faturada yazılması gereken tutarın yüzde 10'u kadardır. Fatura düzenlenir ancak tutar eksik yazılırsa kesilecek ceza, tutar farkı üzerinden hesaplanır. Asgari tutarın yanı sıra fatura düzenlememenin üst sınırı da vardır. 2022 yılında toplam ceza üst sınırı 250.000 TL olarak belirlenmişti.
Açık faturada, satılmış ürün veya hizmetin teslimi sırasında müşteri, mal veya hizmetin ücretini faturasının düzenlendiği zaman peşin olarak ödememektedir. Bu faturanın tahsilatını satıcı da o sıra yapmamıştır. Özetle, vadeli bir satış gerçekleşir ve bu tür durumlarda düzenlenen faturalara açık fatura denir.
İşlem amacına göre; satış faturası, irsaliyeli fatura, proforma fatura ve iade faturası olmak üzere 4 çeşit fatura vardır.
Resmi Gazetede yayınlanan VUK Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklanmıştır. Tebliğe göre 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL olmuştur.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
Fatura, verilen hizmet veya yapılan iş karşılığında müşteriye bu hizmet veya işin bedeli olarak ödemesi gereken tutarın belgelendiği evraktır. Faturalar kıymetli ve resmi evraklardır. Her yerde herkes basamaz. Fatura basma yetkisi Maliye Bakanlığı tarafından belirli koşulları sağlayan matbaalara verilir.
Sonuç olarak; TTK. m. 21/no.1 uyarınca, fatura düzenlenip verilmesi için, ta- raflar arasında önceden kurulmuş geçerli bir sözleşme ilişkisinin bulunması şarttır.
Fatura, Ticari, işletmelerin ne sattıklarını veya ne aldıklarını görmeleri açısından önemli bir ispat vesikasıdır. Faturanın, ticari işletmelerin bilanço ve gelir tablolarının oluşumunu sağlamak gibi önemli bir görevi vardır. Faturalar, ticari işletmelerin cirolarını oluşturur.
Kurumsal fatura bilgilerinde; Şirket ismi, Vergi Numarası ve Vergi Dairesi bilgileri yer almaktadır. Müşterinizin e-fatura mükellefi olup olmadığını “E-Fatura Mükellefi” kısmında “evet veya hayır” olacak görebilirsiniz.
Fatura Kontrol Servisi sayesinde kullanım durumunuzu merak ettiğinizde, o anki kullanım miktarınızı ve seçtiğiniz tutara ne kadar kaldığını sorgulayabilirsiniz. Fatura Kontrol Servisi ücretsizdir. "KONTROL" yazıp 2222'ye SMS göndererek Fatura Kontrol Servisi'ne abone olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri