Vücutta Biriken Florür Nasıl Atılır? Vücutta bulunan florürün bir kısmı idrar ile doğal yollardan dışarı atılıyor. Vücutta kalan fazla mineralin arındırılması için selenyum yönünden zengin beslenmek oldukça önemli.
Vücuda alınan florür %50 oranında idrar ile dışarı atılır. Florürün panzehiri selenyum olduğu için selenyum ağırlık yiyecekler ile beslenmek işe yaramaktadır.
Sudaki Florür Nasıl Temizlenir? Sudaki florünün temizlenmesinin ilk yolu endüstriyel su arıtma sistemleri veya ev tipi su arıtma cihazları kullanmaktan geçer. Bu su arıtma cihazları suyu florürden, arsenikten ve diğer kanserojen maddelerden arındırır.
Florür uygulaması genelde iki şekilde olmaktadır. Birincisi florür içeren besinler ve takviyelerin tüketimi ile, ikincisi ise doğrudan dişlerin üzerine sürülmesi şeklindedir.
Florürün yüksek miktarda alınması beyni olumsuz yönde etkiler. Ezber, hafıza, düşünme gibi becerileri azaltır. Florürün bir diğer zararı ise hormonal dengeyi bozmasıdır. Örneğin Testosteron seviyesinin azaltıcı etkisi olabilir.
İlgili 44 soru bulundu
FLOROZİS (FLOR ZEHİRLENMELERİ)
Florozis, evcil hayvanlarda ve insanlarda florun uzun süre, yüksek miktarda alınması sonucu ortaya çıkan, dişlerde lekelenme, aşınma ve daha ileri safhalarda kemiklerde ve eklemlerde çeşitli bozukluklar ile karakterize bir problemdir.
Pek çok hayvanın etinde ve iç organlarında önemli oranda flor bulunabilir. Bunun yanı sıra yumurta da flor elementi içeren bir besindir. Deniz suyunda bulunması nedeniyle balık ve diğer deniz ürünleri flor açısından zengin besin kaynakları olarak gösterilebilir.
Sodyum florür nörotoksik bir madde olup, en çok epifiz bezine zarar vermesine ilaveten tüm beyin ve sinir hücrelerini tahrip eden, beyinde düşük zekaya, algılama bozukluğuna neden olan, kişiyi aptallaştıran ve IQ'yu azaltan etkiye sahip olduğu, Alzheimer benzeri hafıza rahatsızlıklarına yakalandıkları gözlemlenmiştir.
Flor dişler üzerinde 2 şekilde etki eder bunlar; Florür küçük çocuklarda büyümekte olan kemiklerinde ve dişlerinde birikerek daha sert diş minesine sahip olmasına yardımcı olur. Böylelikle çürükler konusunda daha güçlü olurlar.
En kolay florür analizi, iyon seçici elektrotla yapılmaktadır. Elektrot Metodunda standart florür çözeltileri hazırlanarak alet istenen aralıkta ölçüm alacak şekilde ayarlanır. Bu ayarlamanın yapılabilmesi için suyun içerdiği florür konsantrasyonunun yaklaşık olarak tahmin edilmesi gerekmektedir.
Şebeke sularında zaten doğal olarak florür bulunur. Ancak floruru az olan sular insan sağlığı için daha yararlıdır.bunun için arıtma suları ve damacana sular tavsiye edilir. Çünkü onların florur dereceleri çeşme sularına kıyasla daha düşüktür.
Büyüme çağındaki çocuklar kalsiyum, demir, çinko, florür gibi minerallere yetişkinlerden daha fazla ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyacı karşılamanın en iyi yolu bolca süt ve doğal suları tüketmeleridir. Maden suyunun içerdiği kalsiyum kemik yapısının, florür ise ağız ve diş sağlığının gelişmesi için son derece yararlıdır.
Bir fincan çay 0,10-0,12 mg florür sağlar.
Tedavi topikal olarak fırça ile dişi boyamak veya ağız gargarası ile çalkalamak şeklinde yapılabilir. Uygulama oldukça basittir ve sadece birkaç dakikada tamamlanabilir. Fluoridin dişler tarafından tamamen emilebilmesi için tedaviden sonra, genellikle 30 dakika boyunca, yemekten veya içmekten kaçınmanız istenebilir.
Öncelikle florür doğada mevcut bir mineraldir. bu doğal halinden farklı olarak sadece diş macunlarında değil sularda, paketli gıdaların bir kısmında, sigarada, sakinleştirici ilaçların bir bölümünde ve gazlı içeceklerde bulunan florür ise farklıdır.
Farklı gıdalarda doğal olarak eser miktarda florür bulunsa da bireyler florürü genellikle florlu su ve diş macunlarından alır. Florür içeren besinler arasında karides ve mavi yengeç gibi kabuklu deniz ürünleri, patates, kuru üzüm, yulaf ezmesi, demlenmiş çay ve kahve sayılabilir.
Fakat fazla alındığında vücutta birikime sebep olmaktadır. Hatta florozis dediğimiz rahatsızlık başlamaktadır. Aşırı flor alımına bağlı, akut ve süregelen flor zehirlenmeleri sonucu kusma, mide ve bağırsak sisteminde problemler ve hatta çocuklarda zeka geriliğine bile sebep olabilir.
Süt ve ürünleri başta olmak üzere, tüm gıdalardaki florür miktarı düşük düzeylerdedir. Anne sütü veya şişe sütle beslenen bebek ve çocukların hemen hemen yegane florür kaynağı süttür.
Flor uygulaması üç yaşından itibaren başlar. Dişlerde meydana gelen çürükleri önlemek için flor uygulaması gerçekleştirilir. Çürükler için flor uygulaması demek doğru bir ifade olacaktır. Özellikle çocuklarda çürüklere karşı diş mineleri güçlenen çocuklar için oldukça faydalı bir tedavi olmaktadır.
Amerikan Diş Hekimleri Birliği'ne göre ise önerilen seviyelerde uygun bir şekilde kullanılan florür alımının çocuklarda herhangi bir zekâ düşüklüğüne veya davranışsal sorunlara neden olduğuna dair bir kanıt bulunamamıştır.
American Dental Association'a göre, özellikle iki yaş ve altındaki çocuklara diş macununu tükürmeyi öğretmenin zor olduğu dönemde, çocuk çok fazla florür yutabilir. Dolayısıyla, çok fazla florür alınması, diş fluorozuna (dişlerdeki beyaz lekelere) neden olabilir.
Diş macunlarındaki florür içeriği ortalama 1-1.5 mg/g. İnsan vücudunda ağırlıklı diş ve kemikte olmak üzere toplam 2-3 gr. florür var. FDA'nın tavsiye ettiği günlük florür alımı erkekler için 4, kadınlar için ise 3 mg. Erişkinlerde toksik doz 5 mg/kg iken, çocuklarda toksik doz 0.1-0.3 mg/kg olarak kabul ediliyor.
Florozis flor zehirlenmesi, dişlerde gelişim döneminde fazla flor alınması ile karakterize olan renkleşmeler ve hipoplazi anlamına gelmektedir. Uzman kadrosu ile Ağız ve Diş hakkında tüm problemlere çözüm olabilen, estetik olarak üst düzey işlemler yapabilen ve tüm yenilikçi dental uygulamaları sunabilen bir kliniktir.
Florür tükürük ile karışarak diş yüzeyine yerleşmektedir. Böylece dişi korumaktadır. Ağızda bulunan bakterileri yok etmektedir.
Flor dişin minesinin yapısına katılarak dişin yapısal olarak daha güçlü ve çürüklere karşı daha dayanıklı olmasını sağlar. Dişlerin ağız ortamına çıkmaya başladığı ilk 4 yıl, dişlerin mineleri olgunlaşmadığından, çürüklere karşı dayanıksızdır ve flor uygulamaları ile yapıları daha güçlü hale getirebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri