Böbrek Sorunları: Böbrekler, normalde fazla magnezyumu idrar yoluyla vücuttan atar. Ancak böbrek fonksiyonları bozulmuşsa veya böbrek hastalığı varsa, vücutta birikimi olabilir. Yüksek Magnezyum İçeren İlaçlar: Bazı ilaçlar, yüksek magnezyum içeriği içerebilir ve bu da fazla alıma neden olabilir.
Magnezyum ince bağırsaktan emilir ve böbrekten atılır. İnsan vücudu magnezyum mineralini kendisi üretemediği için bu mineral kaynağının gıda ya da ilaç takviyesi gibi yollar ile alınması gerekmektedir.
4- Asitli gıdaların tüketimi (kola,soda vs magnezyumun emilmesini engeller.), kahve ve çay tüketimi (magnezyumun emilmesini engeller.) Kafein kullanımı da ayrıca magnezyum eksikliğine neden olmaktadır.
Magnezyumun vücutta fazla olması halinde, fazla miktar vücut tarafından uzaklaştırılabilir. Vücutta kalsiyum eksikliği olduğunda, magnezyum fazlalığı ortaya çıkar. Normalde erişkinlerin günde 300 mg magnezyum alması gerekir. Yaşın ilerlemesi halinde bu miktar 350 mg olması gerekir.
Magnezyum vücudumuza bağırsaklardan emilerek girer, böbreklerden ise atılır.Magnezyumun emilmesi için D vitamini ve paratiroid hormonunun yeterli düzeyde olması gerekir.
İlgili 22 soru bulundu
Fazla magnezyum almak, ishal, kas güçsüzlüğü, yorgunluk ve halsizlik, düşük tansiyon, uyuşukluk, halsizlik ve zihinsel bulanıklık gibi istenmeyen etkilere sebep olabilir.
Riskler: Şeker hastalığı, bağırsak hastalığı, kalp hastalığı ve böbrek hastalığı olan kişiler, sağlık uzmanlarıyla konuşmadan evvel magnezyum takviyesi almamalıdır. Aşırı Doz: Magnezyum doz aşımının belirtileri; mide bulantısı, ishal, düşük tansiyon, kas güçsüzlüğü ve yorgunluğunu içerebilir.
Zehirlenme belirtileri genellikle serum seviyeleri 1.74-2.61 mmol/L 'ye ulaştığında ortaya çıkmaktadır. Zehirlenme belirtileri, kaslarda güçsüzlük, nefes almakta güçlük, kusma, depresyon, bozulmuş böbrek fonksiyonlarının görülmesine neden olmaktadır.
Magnezyum sağlık için kesinlikle gereklidir. Önerilen günlük alım miktarı, erkekler için günde 400-420 mg, kadınlar için günde 310-320 mg'dır. İhtiyacınız olan miktarı hem gıdalardan hem de takviyelerden alabilirsiniz.
Magnezyum Desteği Almak
Elektrolitler ödem konusunda vücuda yardımcı olabilecek önemli faktörlerden birisidir. Magnezyum sağlık ve spor performansı açısından önemli bir elektrolittir. Kadınlar üzerinde yapılmış araştırmalar magnezyumun suya bağlı kiloyu ve PMS'i engelleyebileceğini göstermektedir (2).
Tüm bu vitamin ve minerallerin içerisinde yüksek magnezyum oranıyla öne çıkan ıspanak, brokoli, pazı, karalahana gibi yeşil yapraklı sebzeleri çiğ ya da pişmiş olarak tüketerek günlük magnezyum ihtiyacınıza katkıda bulunabilirsiniz. Ispanak, magnezyum içeriğinin yanı sıra çinko içeriği ile de öne çıkar.
Çok kahve içmek magnezyum düzeylerini düşürür. Koyu veya büyük içiyorsanız günde 1'i. Açık veya küçük içiyorsanız günde 2'yi geçmeyin.
Böbrek yetmezliği, su kaybı, hipotiroidizm, adrenokortikal yetmezlik, adisson hastalığı, multiple myelom gibi durumlarda serum magnezyum seviyesinde artış görülebilir.
Magnezyum eksikliğinin en ciddi belirtileri arasında kalp aritmisi veya düzensiz kalp atışı bulunur. Aritmi semptomları çoğu durumda hafiftir. Genellikle hiçbir semptomu yoktur. Bununla birlikte, bazı insanlarda, kalp atışları arasında duraklamalar olan kalp çarpıntısına neden olabilir.
Vücudumuz magnezyum üretemez. Kemik, kas, yumuşak doku ve az miktarı da kanda gerekli fonksiyonlarda kullanılmak üzere depolanır. Sağlıklı bir vücut ve kaliteli bir hayat için dengeli ve yeterli beslenme ile günlük magnezyum ihtiyacının karşılanması gerekir.
Günlük aldığımız Elementel magnezyum miktarı önemlidir. Günlük ortalama ihtiyaç kabaca erkekte 400 mg, kadında 300 mg olarak söylenebilir. Magnezyum eksikliği düşünülüyorsa günlük ihtiyacın üzerinde kullanılması önerilir. Magnezyumun etkinliği için D vitamininin yeterli düzeyde olması önemlidir.
Magnezyum Takviyesi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Magnezyum takviyesi alırken ve diğer tüm gıda takviyelerini kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta mevcut bir sağlık probleminizin bulunup bulunmadığıdır. Özellikle ciddi bir böbrek rahatsızlığınız var ise hekiminize danışmanız çok önemlidir.
Magnezyum, D vitaminiyle birlikte kemik yoğunluğunu artırarak kemik sağlığını destekler. Yeterli magnezyum alımı, D vitamini eksikliği riskini azaltır ve D vitamini takviyelerinin etkinliğini artırır.
ÖZET: Şart: Magnezyum malat (ve malat içeren çoklu preparatlar) SABAH/ÖĞLEN alınmalı. İyi olur: Magnezyum glisinat/biglisinat içeren preparatlar gece yatmadan önce alınırsa iyi olur. Fark etmez: Sitrat, taurat, treonat, orotat içeren preparatları istediğiniz zaman alabilirsiniz.
Magnezyum eksikliği kan basıncını ve dolayısıyla kalp hastalığı riskini arttırmaktadır. Yapılan araştırmalar, magnezyum eksikliğinin kan basıncını yükseltme ihtimali olduğunu ortaya koymaktadır.
Magnezyum sitrat, ilacı aldıktan sonra 30 dakika ila 6 saat içinde bir bağırsaklarda hareket sağlamalıdır. 7 günlük kullanımdan sonra belirtileriniz düzelmez ya da takviye alımı sonuç vermezse doktorunuzu ulaşın.
Magnezyum glisinat sinir, beyin ilişkili hatta mikrobiyota ilişkili durumlarda daha fazla faydalanım sağlamaktadır. Uzmanlar anksiyete (kaygı) bozukluklarında ise glisinat tavsiye etmektedir.
Fibromiyalji gibi kronik durumlarda ise “magnezyum malat” formunun etkili sonuç verdiğine dair birçok bilimsel kanıt mevcuttur. Bununla birlikte son çalışmalarda kaygı bozukluğu, depresyon ve uyku problemlerinin tedavisinde “magnezyum glisinat” formunun sakinleştirici etki sağladığı belirtiliyor.
Magnezyum L-treonat, magnezyum ve C vitamininin metabolik parçalanmasından elde edilen suda çözünür bir madde olan treonik asidin karıştırılmasından oluşan tuzdur. Bu form kolayca emilir. Araştırmalar, beyin hücrelerinde magnezyum konsantrasyonlarını artırmak için en etkili tür olabileceğini belirtmektedir.
Basitçe söylemek gerekirse, magnezyum eksikliği kan basıncını artırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri