FERMUAR NE DEMEK: Giysi, çanta vb. yerlerde kullanılan, karşılıklı dişler ve bunların üzerinde yürüyen kapatıcıdan oluşan düzenek, cırcır, carcur. FERMUAR NASIL YAZILIR? Bu kelimenin fermuar mı, fermar mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı fermuar şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre mutlaka "fermuar" şeklinde yazılması gerekiyor.
Türk Dil Kurumu üzerinden bu kelimenin doğru yazımı, 'Pijama' biçiminde ele alınır ve bu şekilde kullanılır.
Türkçe'de bazı kelimelerin anlamları ve yazılış biçimleri sık sık bu sözlük üzerinde sorgulanmaktadır. FESHETMEK NASIL YAZILIR? Bu kelimenin "fehmetmek mi, fesih etmek mi?" olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı Feshetmek şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre gardırop kelimesinin doğru yazılışı "gardırop"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Kalemtraş bitişik olarak "kalemtraş" şeklinde yazılmalıdır. Türkçe dilinde belirlenen doğru yazılış şekliyle kullanılmalıdır. Farklı şekillerde yazılması, kalemtraş kelimesinin yanlış yazılmasına neden olacaktır. Yapılan yazım yanlışları cümle içerisinde farklı anlamlara dönüşebilir.
Bir harfin karıştırılması ile birlikte asfalt sözcüğü yanlış yazılır. Bu bağlamda kelimenin direkt olarak doğru yazılışı asfalt şeklinde öne çıkar. Yanlış yazımı ise asvalt biçiminde değerlendirilir.
TDK'ya Göre Göz Altı Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? Göz altı, anlamına göre farklı yazılan bir kelimedir. Şüpheli kişi ya da kişileri gözetim altında tutmak anlamında kullanılıyorsa ''Gözaltı'' şeklinde yazılmalıdır. Kelime diğer anlamıyla kullanıldığı takdirde ayrı yazılmalıdır.
Özgün biçimleri tek heceli bazı Arapça kökenli kelimeler etmek, edilmek, eylemek, olmak, olunmak yardımcı fiilleriyle birleşirken ses düşmesine, ses değişmesine veya ses türemesine uğradıklarında bitişik yazılır: emretmek, menolunmak, cemetmek, kaybolmak; darbetmek, dercetmek, hamdetmek; affetmek, hissetmek, reddetmek ...
TDK sözlüğüne göre pantolon olarak telaffuz edilmesi uygun olmakta olup pantul veya pantol gibi kısaltmalar yazım yanlışı kabul edilmektedir. Dil bilgisi açısından pantalon şeklindeki yazımlar, yanlış olmaktadır. Halk dilinde daha çok pantalon şeklinde telaffuz edildiği görülmektedir.
Bu kelimenin doğru şekilde yazılışı, 'Naylon' biçimindedir. Ana maddesi poliamit reçinesi olan, giyim ve eşya konusunda kullanılan dayanıklı ve esnek madde naylon olarak bilinir.
TDK'ya göre eşofman kelimesinin doğru yazılışı "eşofman"dır.
Türk Dil Kurumu nun "dişhekimi" kullanımı yanlıştır, doğrusu "diş hekimi" dir şeklinde uyarısı vardır.
TDK'ya göre karnabahar kelimesinin doğru yazılışı "karnabahar"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Bu kelime genellikle bursa şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Bursa şeklinde olmalıdır.
Öngörü kelimesinin doğru yazılışı "öngörü" şeklinde olmalıdır. Kelimenin ayrı olarak ön görü şeklinde yazılması durumunda ise bir yazım yanlışının oluştuğunu söylemek mümkün olmaktadır. Öngörü kelimesinin doğru bir şekilde yazılması için birleşik olarak yazılması gerektiği söylenebilir.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Bu durumda bu sözcüğün 'kuruyemiş' olarak yazılması yanlıştır. Kuru yemiş kelimesinin doğru yazımı 'Kuru yemiş' olarak ayrı olmalıdır.
Asır ya da içerisinde yaşanılan zaman dilimi anlamlarına gelen yüzyıl, zaman zaman kısaltılarak da kullanılabilir. Kısaltma biçiminde kullanılması halinde “yy” biçiminde yazılır. Kısaltma biçiminde yazılarak ek alırsa da üstten kesme işareti ile ayrılması gerekir.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Kurumumuz tarafından "emekli" kelimesinin kısaltmasının "Em." şeklinde yazılması uygun görülmüştür.
TDK verilerine göre sarımsak kelimesinin doğru yazımı sarımsak şeklindedir. Sarmısak şeklindeki yazımı ise yanlış olarak değerlendiriliyor. Ezilmiş sarımsak yoğurda lezzet verir.
TDK'ya göre egzoz kelimesinin doğru yazılışı "egzoz"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri