Balıkesir'de yetiştirdiğimiz yerli Ferragnes bademi, incekabuklu ve el ile çok kolay kırılabilen bir badem çeşididir. El bademi olarak da bilinir. İri ve içi doludur. En önemli özelliği kabuğunun çok ince olup el ile kolayca kırılmasıdır.
Ferragnes Badem, diş bademi grubundadır. Yani bu bademlerin diş ile kırılması oldukça kolaydır. Badem tesislerinde bulunması gereken en önemli badem çeşitlerindendir. Fransa kökenli olan Ferragnes Badem, Cristomorto (İtalyan orijinli) ile Ai badem çeşitlerinin melezi sonucu elde edilmiştir.
Ferragnes Bademinin Meyve Özellikleri
Kabuk Sertliği: Ferragnes badem çeşidi yarı sert kabuk yapısına sahiptir. İç Randımanı: Ferragnes badem çeşidinin iç randımanı %33-%38 oranları arasındadır. İkizlik Oranı: Ferragnes badem çeşidinde ikiz meyve oranı sıfırdır.
Meyve yapısı:İri , gösterişlidir.İkiz meyve oranı sıfırdır.İç randıman asgari %40 dır.Çağla halinde ticari tür değildir. Kabuğu kolay kırılır.
Bahçenizde hangi cins badem ağaçları var? Teksas, nomperyal, ferragnes, ferradual, drake, tuana. En verimli olan ferragnes.
İlgili 18 soru bulundu
-Verime Geçmiş Bir Yarıbodur Ferragnes Badem Fidanı Kaç Kilo Meyve Verir:Badem fidanı tarlada ağaç başı 20-50 kg meyve verebilir.Saksıda bu verim düşecektir.
Ferragnes bademi,ferraduel bademi ve ferrastar bademi bahçelerde birbirlerinin tozlayıcısı olarak kullanılmaktadır.Burda bahçelerde ana çeşit olarak ferragnes badem fidanı tozlayıcı olarak ise 8 e bir veya 9 abir oranında ferraduel veya ferrastar badem fidanı kullanılmaktadır.
Balıkesir'de yetiştirdiğimiz yerli Ferragnes bademi, incekabuklu ve el ile çok kolay kırılabilen bir badem çeşididir. El bademi olarak da bilinir. İri ve içi doludur. En önemli özelliği kabuğunun çok ince olup el ile kolayca kırılmasıdır.
Badem Fidanı FERRAGNES : Fransa orjinli bir çeşittir. Dallanma seyrektir. Çabuk meyveye yatar. Bol ve kararlı ürün verir.
Türkiye'de badem en fazla Ege bölgesinde yetiştirilmektedir. Hem oldukça fazla yağış alması ile hem de ılıman bir havaya sahip olması nedeniyle Ege bölgesi ilk sırada yer almaktadır. Ancak Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz bölgesinde de Badem yetiştirmek mümkündür.
Ferragnes badem çeşidi, de Ferraduel ile aynı gün olan 16 Mart itibari ile Pembe tomurcuk, 20 Mart tarihinde ilk çiçeklenme, 24 Mart tam çiçeklenme ve 31 Mart çiçeklenme sonu olarak kayıtlara geçmiştir.
Badem ağacı 400 metre rakım 1600 metre rakım arasında yetişebilen bir yapıya sahiptir. Kireçli ve çakıllı arazilere dikimi uygundur.Bahçe yerinin tespiti : Güneye bakan hafif meyilli ve su tutmayan araziler badem için ideal alanlardır. Badem ağır topraklarda yetişmesi güçtür .
Kaynamaya başladıktan tam 1 dakika boyunca bademlerin haşlanması gerekiyor. 1 dakika sonra bademler tencere içerinden alınarak, soğuk sudan geçirilmelidir. Süzülen ve soğuyan bademler kolayca el yardımıyla soyulabilir. Ev hanımları haşlama yöntemini kullanarak badem kabuğunu kolayca soyabiliyor.
E ve B vitamini bakımından zengin olan badem kuru yemişi aynı zamanda protein ve lif kaynağıdır. Yağ içeriği fazla olan bademin hangi türünün daha sağlıklı ve zayıflatmaya yardımcı olduğunu bilmek gerekir. Kavrulmamış tuzsuz bademin lif oranı, kavrulmuş tuzlu bademe göre daha çoktur.
Badem sağlık açısından oldukça önemli bir kuruyemiş türlerinden biridir. Taze lezzetler açısından kabuklu badem sıkça tercih edilen kuruyemiş çeşitlerindendir. Beyaz ve pembe renkli çiçeklere sahip olan badem ağaçları genellikle Akdeniz Bölgesi içerisinde yetiştirilmektedir.
Çoğunlukla dikim mesafeleri 6 X 6 metre, 7 × 7 metre ve 5,5 X 5,5 metredir. 6 X 6 metre olan dikim mesafelerinde hektar başına 270 adet ağaç bulunur, 5,5 X 5,5 metre olan dikim mesafelerinde ise hektar başına 330 adet ağaç bulunmaktadır. (1 hektar = 10.000 metrekare).
Badem çeşitleri; El Bademi, Diş Bademi, Taş Bademi olarak 3 sınıfa ayrılmıştır.
Badem ağacının ilkbahar, yaz ve bazen sonbaharın ilk aylarında yüksek derecede su ihtiyacı vardır. Büyüme mevsiminin başlangıcındaki düşük toprak nemi kritiktir ve üretimde önemli bir düşüşe neden olabilir. Badem ağaçlarının hasadı sırasında veya hasattan hemen önce sulanması birçok soruna neden olabilir.
Ortalama sağlıklı ve olgun bir badem ağacı 23 ile 30 kg kadar fındık üretebilir. Profesyonel badem yetiştiricileri tarafından yönetilen olgun bir ticari badem bahçesinin iyi bir verimi, hektar başına yaklaşık 2040 kg kabuklu fındık elde etmektir. (1 hektar = 10.000 metrekare ve 1 ton = 1000 kg).
Daha çok Türkiye, İran, Suudi Arabistan gibi ılıman iklime sahip ülkelerde yetişmektedir. Ancak ülkemizde yetişen birinci kalite badem çeşidi Datça bademidir. Badem denince aklınıza ilk gelen yer neresi diye sorsak cevabınız tabii ki Datça olacaktır.
Ferragnes: Dallanma seyrektir. Çiçeklenme geçtir. Sert kabuklu bademdir. İç randımanı %39'dur ve çift badem oluşturmaz.
Uzun ömürlü ağaçlar arasında yer alan badem ağaçlarının ekonomik ömrü ortalama 50 yaşına kadar devam eder.
Vairo Badem Kaç Rakımda Yetişir
Vairo badem ağacı 400 metre rakım ve 1500 metre rakım arasında yetişebilen bir badem çeşididir.
Badem susuz şartlarda da yetişebiliyor ise de verimli ve kaliteli ürün elde etmek için yılda 3-4 kez sulanmalıdır. Özellikle meyve gelişme döneminde su ihtiyacının karşılanması zorunludur. Ağaçlar yeterince su almazsa meyvelerde dökülme,zamk çıkarma ve gelişmede gerileme görülür.
Ferraduel Badem Fidanı ağırlıklı olarak tozlayıcı şeklinde tercih edilen bir çeşittir. Özellikle ticari açıdan çok iyi değerlendirilen klasik badem çeşidi olan Ferragnes badem fidanının tozlayıcısı olarak kullanılır. Ferraduel Badem Fidanının anavatanı Fransa'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri