Soluk almada zorluk, yüz, dudaklar, dil ve boğazda şişme, kan basıncında düşme • Deride aşırı hassasiyet, • Cilt kızarıklığı, döküntü, • Kurdeşen (ürtiker). Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin FERRO SANOL DUODENAL'e karşı ciddi alerjiniz var demektir.
Demir takviyelerinin dışkının renginde koyulaşma, bulantı, midede kazınma hissi gibi mide rahatsızlıkları ve yemek borusunda yanma hissi gibi yan etkileri olabilir. Demir ayrıca kabızlık yapabilir, bu nedenle doktorunuz dışkı yumuşatıcı bir ilaç kullanmanızı da önerebilir. Demir ilaçları genellikle aç karna kullanılır.
Demir eksikliği ilaçları aç karnına kullanılmalı ve kesinlikle süt ve süt ürünleri ile birlikte tüketilmemelidir. Vücutta yeterli demir depolanabilmesi için en az 6 ay boyunca ilaç kullanımına devam edilmelidir. Demir ilaçları doktor önderliğinde kullanılmalı ve yine doktora danışılmadan bırakılmamalıdır.
Reflü ve mide rahatsızlığı olan kişiler de mutlaka demir hapını doktor kontrolünde tüketmeliler. Mide şikayetleri için kullanılan anti asit ilaçları demir haplarının emilimini bozmaktadır. Bu nedenle mide ilaçları ile birlikte demir hapı da kullanılmamalıdır.
Vücuduna bir zarar vermez, sıkıntı yaratmaz ama o demir kana az karışır, etkisini göstermez. Açken içersin, sonra onun kanına karışması yarım saat-1 saat sürer zaten.
İlgili 23 soru bulundu
Tetrasiklinler Demir tetrasiklinlerle (örneğin doksisiklin) birlikte ağız yoluyla uygulandığında demirin ve tetrasiklinlerin emilimleri inhibe edilir. Doksisiklin ve FERRO SANOL DUODENAL'in birlikte uygulamasından kaçınılmalıdır.
Demir takviyelerinin dışkının renginde koyulaşma, mide rahatsızlıkları ve yemek borusunda yanma hissi gibi yan etkileri olabilir. Demir ilaçları ayrıca kabızlık yapabilir ama bunlar çoğu kez ilaçlar kullanıldıkça ortadan kalkabilecek yakınmalardır ve çoğu kez ilacı bırakmayı gerektirmez.
Süt, yoğurt, peynirde bulunan kalsiyum, et ve et ürünleri ile alınan demirin emilimini engelliyor. Aynı şey demir ilaçları için de söz konusu. Eğer demir ilacı alıyorsanız kalsiyum içeren yiyeceklerle bu ilaçları aldığınız zaman arasında en az 1.5-2 saat geçmesine özen gösterin.
FERRO SANOL, demir yetersizliğinde kullanılan bir demir ilacıdır (antianemik). Demir yetersizliklerinde vücudun demir yanında B1, B2 ve B6 vitaminlerine de gereksinim duymasından dolayı FERRO SANOL bu vitaminleri de içermektedir. FERRO SANOL berrak, sarı renkli bir çözeltidir.
Bu nedenle demir içeren haplarla tedavi söz konusu olduğunda kilo alma kaygısı, konuya zaten duyarlı olan kadınları daha çok etkiliyor. Oysa demir hapları ne şişmanlatır, ne de zayıflatır. Bilinenin aksine iştah açmaz, kilo yapmaz.
Anemi, demir eksikliğinden dolayı ortaya çıkan ciddi bir hastalıktır. Anemisi olan kişi kendini yorgun ve halsiz hisseder. Diğer belirtiler arasında ise saç dökülmesi, nefes darlığı, kalp çarpıntısı baş ağrısı ve baş dönmesi bulunur.
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal anormal kabul edilir. 1000 ng/mL üzerinde çıkan bir ferritin sonucu karaciğer sirozu, kanser ve ciddi enfeksiyonlar ile mücade edildiği anlamına geleceğinden, oldukça tehlikelidir.
Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar ve mısır gibi tahıllar, A ve B vitamini ile yüksek oranda demir barındırıyor. Tahıllar özellikle kuru baklagiller ile birlikte tüketildiği zaman vejetaryenler için demir deposu haline geliyor. Yanında C vitamininden zengin besinler tercih etmek demir emilimini artırıyor.
DEMİR İLACI YEMEKLERDEN BİR SAAT ÖNCE ALINMALI
"Örneğin hap şeklinde düzenli demir tedavisi yapılan hastanın, kan değerleri normale döndükten sonra da depoların dolabilmesi için bu tedaviye en az 4 - 6 ay devam etmesi gerekir " diyen Prof.
Demir tedavisi altında mide-barsak sistemi ile ilgili bir takım rahatsızlıklar görülebilir. Oral demir tedavisinin başarısını engelleyen en sık yan etkiler preparatı aldıktan 30 ile 60 dakika sonra ortaya çıkan bulantı ve karın ağrısıdır. İlacın yatmadan önce alınması hasta uyumunu artırabilir.
Yapılan bir araştırma sonucunda uzmanlar uyardı: Demir hapları vücudu hasara uğratıyor. Daily Mail'in haberine göre milyonlarca insanın kullandığı demir hapları sadece 10 dakikada vücudu hasara uğratabilir. Yapılan araştırma demir haplarındaki mineralin damarlarda DNA zedelenmesine sebep olabileceğini gösterdi.
Yemekle ya da hemen sonrasında çay ve kahve tüketimi, demir emilimini azaltırken, C vitamini, demir emilimini ortalama 6 kat artırır. Örneğin, demir hapınızı, portakal suyuyla alabilirsiniz. Yine kalsiyum da demir emilimini azalttığı için, süt ürünleri, ya da kalsiyum takviyeleri, yemeklerle alınmamalıdır.
Demir eksikliği ilaçları adeti düzensizliği yapmazlar.
Demir ilacı içenler iştahlarının arttığını ve kilo aldıklarını söylerler. Oysa demirin kendisi iştah açıcı bir ilaç değildir. Demir eksikliği anemisi olanlar aslında hastadırlar ve iştahlarının bu nedenle azaldığını fark etmezler.
En basit olarak günlük su ihtiyacının karşılanmasında maden suyu en iyi alternatiftir. Maden suyu aynen su gibi oksijenin dokulara, demir ve hemoglobinin tüm hücrelere taşınmasında etkili rol oynar.
*1 yemek kaşığı pekmez=1 mg demir içerir- C vitamininden zengin portakal suyunun içerisine pekmez eklenerek demir mineralinden daha fazla yararlanılır.
Endometriozis gibi ağır menstrüel dönemlere yol açan durumlar demir kaybına neden olur. Kanser, çölyak, akciğer hastalıkları, böbrek ya da kalp yetmezliği, Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve obezite gibi hastalıklar da demir eksikliğine yol açabilir. Bunun nedeni bu hastalıkların vücutta demir emilimini azaltmasıdır.
Nefes darlığı en belirgin yakınmadır, ama bazen yorgunlukla da kendisini belli edebilir.
Birinci evre ilk 6 saat içinde ortaya çıkan gastrointestinaltoksisite dönemidir. Belirtiler karın ağrısı, kusma, diyare ve gastrointestinal kanamadır.
Demir takviyesinin uykuya kısmen yardımcı olabileceği düşünülür. Bir araştırmada ferritin depoları, uygun demir takviyesi ile artırılmıştır. Demir depoları değiştirildikten sonra uyku düzeninde istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri