fındık bele asılan bir sepetle toplanır.. küçüğüne gıdık, büyüğüne şelek, daha büyüğüne harel denir.
Uzunmusa Fındık Çeşidi
Oldukça iri, dolgun ve ince kabuklu olan bu fındık verim ve lezzet bakımından da oldukça zengindir.
Türk fındık çeşitlerinde meyve büyüklüğü 16.54-21.2mm, iç büyüklüğü 12.26-15.8mm, meyve ağırlığı 1.67-2.98g ve iç ağırlığı 0.81-1.70g arasında değişmektedir (Çalışkan, 1995).
Fındık sözcüğü, Antik Çağda Karadeniz' in adı olan "Pont Exinus" tan türetilen "pontik" sözcüğünden meydana gelmiştir. Plinus da, Pontos kıyılarından getirildiği için, fındığa "Pontos cevizi" denildiğini kaydetmiştir.
Çakıldak: Ham, olmamış. Çakıldak fındık: Tombul fındığa benzer fakat ucu sivricedir.
İlgili 27 soru bulundu
"natürel pikola (küçük) fındıklar, en son teknolojinin kullanıldığı kavurma makinelerimizde ısıl işlemden geçirilerek kavrulur ve yüksek kalite standartlarına sahip tesisimizde paketlenerek sevk edilir.
Levant Kalite: Giresun kalite fındığın üretim bölgesi dışında kalan bölgelerde üretilen tüm fındıklara verilen ortak isimdir.
Yuvarlak Fındıklar ( Tombul Fındıklar ) : Uzunluk,genişlik ve kalınlıkları hemen hemen aynı olan küresel biçimlifındıklardır. Genellikle orta irilikte yüksek kaliteli çeşitlerdir.İç verimleri (randıman), yağ ve protein oranları yüksektir. Kolay zar atan ve beyazlatılabilen çeşitlerin tümü bu gruptandır.
Çakıldak Fındık: Ordu ilinde yaygın olarak yetiştirilen bu fındık çeşidi Batı Karadeniz bölgesinde Delisava adı ile tanınmakta ve geniş ölçüde üretimi yapılmaktadır.
Son yıllarda Meksika başta olmak üzere pek çok ülkede fındık üretim denemeleri yapılıyor olsa da Giresun fındığının lezzetini tutan bir alternatifi olmadığı herkesçe bilinmektedir. Dünyanın en lezzetli fındığı bu ününü Karadeniz'in iklimine, doğasına ve çalışkan insanına borçludur.
Lenf nodları bazan antijenik uyarılara karşı oluşan cevaba bağlı olarak aşırı aktive olmaya ve büyümeye başlar. Lenf nodlarındaki böyle anormal büyümeler lenfadenopati (LAP) olarak adlandırılır.
Züluf, fındık ve fasülyenin yeşil renkli dış kabuğunun adı olup, zülüf, zülüf ve culuf (Trabzon, Rize), zulfan, culfan, sulfan (Akçaabat) formalrında kaydedilmiştir.
konuşma dilinde taze fındık, firik fındık gibi isimler alır. yaş fındık alımı ise daha çok ofise özgüdür. fazlaca yenilmesi durumunda cırcır olunabilir. hasat dönemi olan ağustos ayı içinde karadeniz sahil yolunun ordu-giresun kesiminde yol kenarlarında yaş fındık satan tezgahlara rastlamanız mümkündür.
Fındığın en ufak boyutu olarak bilinen pikola fındık, fındığın en lezzetli ve minik şeklidir. En çok da fındık diyarı olan Giresun'da yetiştiriciliği yapılan pikola fındık çerezlik olarak kullanılmakla beraber aynı zamanda çikolataların içinde kullanılmaktadır.
3. Foşa Fındığı: Daha çok Trabzon yöresinde yetiştirilen iri ve gösterişli bir fındık çeşididir. Kabuğu kızım tırak-kahve renkte ortalama 1.20 mm. kalınlıkta ve orta derecede settir.Ortalama17.87 mm. uzunluk ve 18.37 mm. genişlikte kabuklu meyveye sahiptir.
Hasat edilen fındıkların patozlama işlemi sonrası fındık zurufu atık olarak ortaya çıkmaktadır.
durmadan değişik kadınlarla cinsel ilişkide bulunmak.
[1] (bitki bilimi) Ordu yöresinde yetiştirilen bir fındık çeşidi. [2] Koyun, keçi gibi hayvanların kuyruklarına yapışarak kuruyup sallanan pislik. [3] Su değirmeninin üst taşının üzerine konarak çağıltı meydana getirilen tahta parçası.
Ülkemizde 18 standart fındık çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlerden 15'i üretici seleksiyonları sonucunda gelişmiştir. Okay 28, Giresun Melezi ve Allahverdi çeşitleri ise bir ıslah programı sonucunda elde edilmiştir.
Mincane Fındığı: Tombul fındık çeşidine çok benzeyen mincanenin üzerinde koyu kırmızı çizgiler bulunmaktadır. Daha ziyade Trabzon yöresinde yetiştirilmektedir. Verimi düşük ve periyodisite göstermektedir. Kabuğu açık kahverenkli ve tablası nispeten dışa çıkıntı yapmıştır.
Fındıkta randıman nedir ? 1 kg kabuklu fındığın kırılıp iç haline getirilmesi ile çıkan iç fındığın ağırlığının kırılan kabuklu fındık ağırlığına oranıdır. Yani 1 kg fındık kırılır ve 550 gr iç fındık elde edilirse bu fındığa 55 randıman fındık denir...
En çok da fındık diyarı olan Giresun da yetiştiriciliği yapılan pikola fındık çerezlik olarak kullanılmakla beraber aynı zamanda çikolataların içinde kullanılmaktadır. İçerisinde oldukça faydalı besin değerlerini bulunduran bu minyatür fındık iyi bir kalsiyum kaynağıdır.
File Fındık, kabuklarından sıyrılan ve incecik dilimlenen fındıklara verilen addır. fındık olarak da tanınan ürünler, pastalarda, tatlılarda ve yemeklerde kullanılır. Hamur işlerini, çörekleri, tatlıları süslemek ve tatlandırmak için tercih edilen fındıklar, dekoratif malzemeler arasında bulunur.
Fırından çıkan fındıkları, soğuması için açıkta bekletin ve daha sonra elinizle kabukları kaydırarak temizleyin. Fırında kalan fındıklar, ısının etkisiyle fındıktan ayrılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri