Fındık dünyada sert kabuklu meyveler içinde gerek üretim gerekse tüketim bakımından bademden sonra ikinci sırada yer almaktadır.
Dünya fındık üretimi ve ihracatının yaklaşık % 69'unu gerçekleştiren Türkiye dünya fındık piyasasında lider ülke konumundadır1.
1.1.
Son beş yıllık ortalama verilere göre dünyada yaklaşık 960 bin ha alanda fındık üretimi yapılmaktadır. Dünya fındık dikim alanlarının ortalama %75'i Türkiye'dedir.
Son yıllarda Meksika başta olmak üzere pek çok ülkede fındık üretim denemeleri yapılıyor olsa da Giresun fındığının lezzetini tutan bir alternatifi olmadığı herkesçe bilinmektedir. Dünyanın en lezzetli fındığı bu ününü Karadeniz'in iklimine, doğasına ve çalışkan insanına borçludur.
Türkiye'nin en önemli ithalat ve ihracat malzemelerinden olan fındığın çoğunluğu Giresun, Ordu, Trabzon olmak üzere, Sakarya, Bartın ve Zonguldak illerinde üretilmektedir. Türkiye, dünya fındık üretiminde birinci sıradadır ve dünya fındık üretiminin %62-65 kadarını tek başına karşılamaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Fındığın uluslararası ticaret malı olarak satışını gösteren ilk yazılı belge 1403 yılını taşımaktadır. İspanya kralı III. Henri, 1403 yılında Timur' a elçi gönderir, elçi Timur ile görüşür, Trabzon' dan İstanbul' a deniz yoluyla döner.
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir. Fındık bitkisi, bitkiler aleminin Fagales takımı, Betulaceae familyası, Corylus cinsi içinde yer almaktadır.
Türkiye'deki fındık üretiminin %60'ı da Ordu, Rize, Giresun, Trabzon ve Artvin'de gerçekleşmektedir. Türkiye'de fındık üretiminin en iyi şekilde gerçekleştiği ve sayının en fazla olduğu il Ordu'dur.
En önemli bölge olarak kabul edilen 1. Standart Bölge kapsamında Artvin, Giresun, Ordu, Rize ve Trabzon illeri bulunmaktadır. Türkiye'de 2017 yılında fındık üretim alanı 7 milyon da'dır. Ordu 2,3 milyon da ile en fazla fındık üretim alanına sahip ildir.
Karadeniz'de bulunan birçok şehir, fındık üretimi ile dünya genelinde tanınır. Özellikle de Giresun, fındık tarımıyla ön plana çıkan ilimizdir.
Ülkemiz dünyada fındık üretiminde birinci sırada yer alıyor. Yıllara göre değişmekle birlikte dünya üretiminin yaklaşık yüzde 65-70'i ülkemiz tarafından karşılanıyor.
Türkiye'de 2018 yılı itibari ile 32 ilde fındık üretimi yapılmış olup, fındık üretiminde önde gelen iller Ordu, Sakarya, Samsun, Düzce, Giresun, Trabzon, Zonguldak, Kocaeli, Kastamonu, Artvin ve Bartın'dır (TÜİK, 2019).
Fındıklarımız ağırlıklı olarak Türkiye, İtalya, Şili ve ABD'den geliyor. Ferrero, kendi fındık değer zincirinde kendi kaynaklı fındığının tam izlenebilirliğini sağlamayı taahhüt ediyor.
Dünya fındık üretiminde 1. sırada olan Türkiye'yi sırasıyla İtalya, Azerbaycan ve ABD izlemektedir. Son yıllarda özellikle Azerbaycan ve ABD'nin üretiminde artış olduğu gözlenmektedir.
Dünyada fındık üretiminin yüzde 67'sini, kirazın yüzde 26'sını, incirin yüzde 27'sini ve kayısının yüzde 23'ünü tek başına sağlayan Türkiye, bu ürünlerin üretiminde dünyada birinci sırada yer alıyor.
Çin genel olarak en büyük tarım üreticisi olmasına rağmen, en fazla ürünü Amerika ihraç ediyor. Dünya Tarım Ürünü İhracatı Sıralamasının en başında yer alan Amerika aynı zamanda en büyük mısır üreticisi ve en büyük yulaf,soya, baharat, soya fasulyesi ve domates üreticileri arasındadır.
En kaliteli fındık sıralamasında genel olarak Giresun fındığı en iyi fındık olarak zikredilir. İkincilikte ise cevaplar biraz tartışmalı, ama genel olarak Ordu, Trabzon veya Sakarya fındıkları en çok beğenilen fındıklar arasında.
Oregon, Amerika Birleşik Devletleri'nde yetiştirilen fındığın yaklaşık yüzde 99'unu üretirken, dünya çapındaki arzın sadece yüzde 6'sını üretmektedir. Eyaletin fındık hasadı 2020'de 132 milyon dolar değerindeydi.
Bu illerin içerisinde fındık üretiminde birinci sırada yer alan il Ordu'dur. Ordu'da yetiştirilen fındık miktarı ülkemizdeki üretimin üçte birine denk gelmektedir.
Ülkemizde 18 standart fındık çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlerden 15'i üretici seleksiyonları sonucunda gelişmiştir. Okay 28, Giresun Melezi ve Allahverdi çeşitleri ise bir ıslah programı sonucunda elde edilmiştir.
Lezzetinin yanı sıra yapısında bol miktarda lif barındırır. Protein, karbonhidrat, antioksidanlar, B riboflavin, tiamin, niasin, piridoksin ve pantotenik asit gibi vitaminleri, kalsiyum, folat, çinko, potasyum, demir ve manganez gibi mineralleriyle sağlığımız açısından adeta bir hazine.
Bilmeyenler için özetle Giresun ve Ordu fındığının arasındaki farkları bi hatırlayalım. Karadenizlilerin bu konuyu oldukça iyi bildiğinden şüphemiz yok. Şimdi Ordu fındığına baktığımızda daha iri ve yağsız bir fındık karşımıza çıkarken Giresun fındığı ise daha küçük ve yağlıdır.
Çotanak: Fındık demeti, kümesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri