Sakim TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Bozuk, yanlış, eksik.
Arapça sḳm kökünden gelen saḳīm سقيم “hastalıklı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça saḳuma سَقُمَ “bozuldu, hastalandı” fiilinin sıfatıdır.
Doğruluktan ziyade yalan ve haset kullanmaya belam denilmektedir. Allah'ı lanetlediği kişi olarak da bilinmektedir.
Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından tanımlanan "sâkî" kelimesi, Arapça kökenli bir kelimedir ve "içki sunan veya içki veren kişi" anlamına gelir. Genellikle şiirlerde veya edebiyat eserlerinde içki sunan veya içki veren kişiyi ifade etmek için kullanılan bir terimdir.
Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından tecim kelimesinin anlamı, 'Ticaret' olarak öne çıkıyor. Tecimsel Ne Demek? Tecim kelimesi üzerinden türemiş olarak aynı zamanda tecimsel sözcüğü bulunmaktadır. Bu kelimenin Türkçe üzerinden karşılığı ise, 'Ticaretle ilgili' şeklinde bir ifadeye sahiptir.
İlgili 18 soru bulundu
Catering, kelime anlamı olarak, yiyecek tedarik eden olmasına rağmen, günümüzde en çok toplu yemek, hizmeti veren firmalar için söylenir. Bu anlamda dediğimiz gibi iş yerlerinde veya topluluk olan her yerde daha pratik ve ekonomik yemek çözümü olmaktadır diyebiliriz.
en üstün, eşsiz.
Maşuk, dilimize Arapçadan geçmiş bir kelime olarak sürekli olarak kullanılır. Maşuk TDK anlamı olarak da aşık olunan ya da sevilen demektir.
Saki ilahi aşk yolunda yol gösteren olarak anlamlandırılmaktadır.
Zelil olmak demek hor görülmek ve aşağılanmak anlamına gelmektedir. Bu söz kalıbı genellikle kişilerin hor görüldüğü ve aşağılandığı durumlarda dile getirilir.
2. dört ayaklı hayvanların kanını emerek yaşamını sürdüren iri bir sinek türü.
i. [Fr. bulletin “bülten”e benzetilerek Türkçe bellet-mek'ten isim-fiil ekinin kalıplaşmasıyle bellet-en] yeni. İlmî kuruluşlar tarafından çıkarılan ve ilmî araştırma yazılarını içeren dergi: “Türk Târih Kurumu Belleteni.” “Türk Dil Kurumu Belleteni.”
Haspa, yakıştırılamayan nitelikler taşıyan kadın veya kızlar için küçümseme maksatlı kullanılan bir sözcüktür. Halk arasında iyelik eki alarak "haspam" şeklinde kullanılır. Kızlara ya da kadınlara takılmak için şaka veya alay yollu söylenen söz olarak tanımlanmaktadır.
(ﺳﺎﻫﺮﻩ) i. (Ar. sāhire) Yer, zemin ve özellikle yeryüzü: “Sâhire-i hâliye: Boş, ıssız arâzi.”
Sayha kelimesi, çığlık anlamına sahip olan bir kelimedir.
şayik - شایق
شائق ] (اِفا.) راغب ، مشتاق .
Saki isminin anlamı: Kadehlere içki dolduran, dağıtan.
Sâki içki (şarap) sunan kimseye denir. Tasavvufta mürşid-i kâmil anlamında kullanılır.
İnkârcılığı ve kötü ameller işlemesi yüzünden âhirette bedbaht olup cehenneme girecek kâfir veya fâsık. Âhirette cennete girmek suretiyle mutluluğa erecek mümin anlamında bir terim.
Kelime, en geniş manasıyla “sevilen” anlamına gelmektedir. Dolayısıyla sevilen herkes veya her şey mahbup olabilmektedir: peygamberler, din büyükleri, çocuklar, arkadaşlar, yiyecekler vb. 3. Kelimenin yaygın anlamı, “en çok sevilen, sevgili”dir.
İşte detaylar. Türk Dil Kurumunca tutkun, gönül vermiş, vurgun anlamında kullanılan meftun kelimesi Arapça kökenlidir. Osmanlı döneminde sıklıkla kullanılan meftun kelimesi, aşk konsepti içerisinde kullanılır. Meftun nedir sorunun yanıtı genellikle tutku ve ele geçirmek kelimeleriyle birlikte düşünülebilir.
"Vahdet" ismi, Arapça kökenli bir isim olup, birlik ve bütünlük anlamlarını taşır. Arapçada "vahdet" kelimesi, teklik, bir olma, bölünmez bütünlük anlamına gelir.
Duble kelimesine Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit, 'Belirli bir miktarın iki katı' ifadesi üzerinden ele alınmaktadır. Bunlar içerisinde örneğin duble yollar ya da duble rakı gibi anlamlar öne çıkıyor. Bu anlamlar ile beraber amaca uygun tek başına veya cümle içerisinde kullanılabilir.
40 ml ölçüdeki rakı tek olarak ifade edilirken, 80 ml ölçü rakı duble olarak tanımlanır. Bu ölçülere göre: 40 ml ölçüdeki 1 kadeh rakı kaç kalori: 105 kalori.
Boyu ise sizin istediğiniz metre kadar sepete ekleyerek belirleyebilirsiniz. Tek en kumaşlar 90 cm eninde, çift en kumaşlar 150 cm civarı veya daha fazla ene sahip olan kumaşlardır. Kumaşlarımızın çoğunluğu çift en dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri