Bu kelime genellikle firen şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı fren şeklinde olmalıdır.
Espri kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "espri" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise espiri şeklindedir.
TDK'ya göre kılavuz kelimesinin doğru yazılışı "kılavuz"dur.
TDK'ya göre kulüp kelimesinin doğru yazılışı "kulüp"dır.
FERT KELİMESİNİN ANLAMI
Birey anlamına gelir. Bu kelime genellikle ferd şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı fert şeklinde olmalıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Bu kelime genellikle frag, fırak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı frak şeklinde olmalıdır.
Efrad kelimesi fert kelimesinden türetilmiştir ve fertler, bireyler, şahıslar anlamına gelir. Arapçada fert kelimesi ''ferd'' şeklinde yazıldığı için kelime de ''efrat'' değil ''efrad'' şeklinde yazılmalıdır.
TDK'ya göre gardırop kelimesinin doğru yazılışı "gardırop"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre mutlaka "fermuar" şeklinde yazılması gerekiyor.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Bu durumda bu sözcüğün 'kuruyemiş' olarak yazılması yanlıştır. Kuru yemiş kelimesinin doğru yazımı 'Kuru yemiş' olarak ayrı olmalıdır.
Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır.
Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Aferin sözcüğü, aferim şeklinde yazılabiliyor. Aferim şeklinde yazılması durumunda büyük yazım hatası yapılıyor. Aferin şeklinde yazılması gereken bir sözcük türüdür. "Aferin" şeklinde yazılması, TDK tarafından doğru olarak belirlenen yazım şeklidir.
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda silahşör kelimesi sözlükte bulunmamaktadır.Silahşor kelimesi isimdir. TDK'dakelimenin doğru yazımı"silahşor"şeklinde yazılır.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
Öngörü kelimesinin doğru yazılışı "öngörü" şeklinde olmalıdır. Kelimenin ayrı olarak ön görü şeklinde yazılması durumunda ise bir yazım yanlışının oluştuğunu söylemek mümkün olmaktadır. Öngörü kelimesinin doğru bir şekilde yazılması için birleşik olarak yazılması gerektiği söylenebilir.
Ev kelimesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: aşevi, bakımevi, basımevi, doğumevi, gözlemevi, huzurevi, kahveevi, konukevi, orduevi, öğretmenevi, polisevi, yayınevi vb.
TDK'ya göre asfalt kelimesinin doğru yazılışı "asfalt"dır.
TDK'ya göre lavabo kelimesinin doğru yazılışı "lavabo"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre eşofman kelimesinin doğru yazılışı "eşofman"dır.
farz etmek✅ (Doğru kullanım)
Bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Affetmek' şeklindedir. İki farklı kelimeden oluşması ile beraber ayrı yazılımı yanlış olarak nitelendirilir. Birleşik olarak ele alınmalı ve bütün şekilde yazılmalıdır.
Yapılan bir kusur karşısında kendini affettirmek için kullanılan 'affedersin' kelimesi, yazı ve konuşma dilinde genellikle yanlış kullanılan kelimeler arasında yer almaktadır. Genellikle afedersiniz şeklinde söylense de bu kullanım yanlış olup kelimenin doğru kullanımı TDK sözlüğüne göre 'affedersiniz' şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri