Mümkün olduğunca fazla su tutmak için ekmeğinizi folyoya sıkıca sarın. Ekmeğiniz özellikle sertse, sarmadan önce dışını suyla fırçalayın. Daha sonra fırınınızın orta rafında bütün bir somun için yaklaşık 30 dakika ısıtın. Daha ince ve küçük ekmekleriniz varsa 15-20 dakika ısıtmanız yeterli olacaktır.
Öncelikle suyunuzu kaynatın tencereye alın tencerenin üzerine metal süzgeci yerleştirin. Ekmekleri süzgecin içine dizin tencerenin kapağını üzerlerine kapatın. İki dk sonra ekmeklerimiz yumuşacık. Ekmekleri yumuşaklıklarını kaybetmemeleri için hemen bezin içine sarıyoruz.
Öncelikle bayat ekmeği su ile ıslatan Meltem Açıkel, daha sonra üzerine zeytinyağı dökerek ekmeği fırına attı. Yaklaşık 8 dakika fırında kalan ekmek, hiç bayatlamamış gibi taze olarak çıktı.
Kurumaları için mikrodalgada 2 dakika 700w da ısıtalım ekmekleri çıkarıp 3-5 dakika soğumalarını bekleyelim . Tekrar mikrodalgaya atalım ve tekrar 2 dakika ısıtalım. Ekmekleri çıkaralım.
Kuruyan ekmeklerden galeta unu yapmak isterseniz bu aşamada 180-200 derecede ısıtılmış fırında 10-15dk fırınlayabilirsiniz. Daha sonra fırınlanmış ya da sadece kurutmuş olduğunuz ekmekleri rondoda çekin. Sıkı kapaklı saklama kaplarına koyarak buzdolabından muhafaza edebilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Gün içerisinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için; kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanması gerekir. Ekmeğin muhafaza edildiği ortam temiz tutulmalıdır. Sıcak ekmek, soğutulduktan sonra fazla kurumadan poşete konularak saklanmalıdır.
Ekmekler iyice kurutulduğu ve buzdolabında saklandığı için aylarca bozulmadan duruyor.
Tüm haldeki bayat ekmeğimizi yağlı kağıdımızın üzerine koyalım ve tahminen 3 yemek kaşığı suyu elimizle üzerine serpelim. Daha sonra hiç açıklık kalmayacak şekilde yağlı kağıda sarıp fırına atalım. Fırınına göre değişir ama 200 derece fırında 10-15 dk içerisinde fırından çıkmış gibi çıtır çıtır ekmeğimiz hazır.
Dondurulmuş ekmek dilimlerini tost makinesinde ısıtın. Mikrodalga fırınınız yoksa veya kullanmayı tercih etmiyorsanız, donmuş ekmeğin buzunu ekmek kızartma makinesinde çözebilirsiniz.
Mayalanma süreci boyunca mayalar, unun içerdiği nişastayı fermantasyon yoluyla karbondioksit ve alkol üreterek ekmeği kabartırlar. Yeterli mayalanma olmadığında, ekmek kabarmaz ve sonuç olarak sert bir dokuya sahip olur. Bu sorunu çözmek için, mayalanma süresini ve sıcaklığını kontrol etmek önemlidir.
Ekmek hamurunuzun içerisinde ılık süt, ılık su kullanmak ekmeğinizin yumuşacık olmasına etki eden malzemelerin başında geliyor. Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri.
Örneğin ekmek yapımında undaki şeker (glukoz) mayanın enzimleri tarafından parçalanır. Böylece etil alkol ve karbondioksit açığa çıkar. Açığa çıkan karbondioksit ekmeğin kabarmasını sağlar. Etil alkol ise ekmek pişirilirken buharlaşarak uçar.
1 tane küp küp doğranmış bayat ekmeği fırın tepsisine alalım 180 derece fırında kıtır kıtır oluncaya kadar kızartalım.Ekmeklerimizi kavanoza doldurarak saklayabilirsiniz buzdolabına veya serin bir yerde saklayın.
Sanırız verilecek ilk tavsiye ekmek poşetinin içindeki havayı almanız ve poşetin ağzını sıkıca bağlamanız. Bu şekilde ekmeğin ömrüne 2-3 gün daha katıp onu kurumadan yeme şansına erişebilirsiniz. Ekmek poşetini ise açık alanlardan uzak tutup rutubetsiz, kuru ve serin bir yerde tuttuğunuza emin olun.
Dondurulmuş ekmeğinizi yavaş yavaş çözmek için bir gece buzdolabında da saklayabilirsiniz. Çözerken ambalajında saklayınız. Ekmeği çözdükten sonra tazelemek için ısıtmak istiyorsanız, fırında 5 ila 10 dakika 350 derece F'de (175 derece C) ısıtın.
Unlu gıdalar, nem kaybettikleri için bayatlar ve sertleşirler. Aynı zamanda üründeki nişastanın da yapısı değişir (buna birazdan değineceğim).
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Buzdolabı poşetlerinde buzluğa atın. Gerektiğinde çıkarıp fırına atın. 15-20 dakikada taze ekmeğiniz hazır olur. Afiyet olsun.
Toplama merkezlerine bırakılan bayat ekmekler belediye ekipleri tarafından toplanarak özel bir firma aracılığıyla geri dönüşüme kazandırılıyor. Toplanan her 300 kilo bayat ekmek karşılığında 1 adet gıda kolisi Gönül Elleri Çarşısı aracılığı ile ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırılıyor.
Ekmeğiniz özellikle sertse, sarmadan önce dışını suyla fırçalayın. Daha sonra fırınınızın orta rafında bütün bir somun için yaklaşık 30 dakika ısıtın. Daha ince ve küçük ekmekleriniz varsa 15-20 dakika ısıtmanız yeterli olacaktır.
Ekmek buharlama, bayatlamış ekmekleri tazelemenin en etkili yollarından biridir. Bunun için kaynamış su dolu bir tencerenin üzerine süzgeç koyun. Ekmekleri bu süzgece yerleştirdikten sonra üstlerini bir kapakla kapatın. Su buharıyla yumuşayan ekmekler ilk günküne yakın tazelikte sofrada yerini almaya hazır hale gelir.
Ekmekleri elektrikli fırında ısıtmadan önce fırınınızı 3-4 dakika kadar boşta ısıtın ve kapatın. Bayat ekmeklerinizi soğumakta olan fırınınıza koyun. Yaklaşık 5-6 dakika içinde fırın soğurken, ekmekleri de çok daha güzel bir şekilde ısıtır ve ekmeler tazeliğine geri kavuşur.
Yoğun olarak tüketilmesinden dolayı genellikle ihtiyaçtan fazla alınan ekmekler, uygun olmayan saklama koşullarında kısa süre içinde tazeliklerini kaybeder ve küflenir. Oda sıcaklığı 20 derece civarında olmalıdır. Ekmek kiler veya ekmeklik gibi doğrudan güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır.
Ekmeği dilimleyin ve sert kısımlarını kesin. Daha sonra fırına verip 200 derecede ekmekler kuruyup hafif renk alana kadar bekleyin. Ardından fırından alıp, soğumasını bekleyin.
Pita veya pitta ayrıca Arap ekmeği, Lübnan ekmeği veya Suriye ekmeği olarak da bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri