Taze Antep Fıstıklarının güneşte kurutulması esastır. Kuruyan Antep Fıstığı yaklaşık olarak bir yıl kuru yerde muhafaza edilmesi şartıyla bekletilebilir. Kısacası Antep fıstığı saklarken hava koşullarına dikkat edilmesi gerekir. 0 ile 10 derece arasında olan bir yerde Antep fıstıkları güvenle saklanabilir.
Kuruyemişlerde, uzun bir süre, özellikle ılık bir mutfak gibi oda sıcaklığında kaldığında bozulabilen kalp dostu yağlar bulunur. Kalan kuruyemişlerinizi kapalı bir torbada buzdolabında muhafaza edin. Daha uzun süreli bir saklama için, dikkatlice sararak dondurucuda birkaç ay saklayabilirsiniz.
Saklanan yerlerin bağıl nem oranları % 60'tan fazla olmamalıdır. Tuz, nemi çektiğinden evde yağlı tohumları saklarken iri tuz kullanılmalıdır. Yer fıstığı, fındık, diğer fıstıklar, ceviz, nemli ve sıcak yerlerde saklandıklarında küflenirler. Bu nedenle yağlı tohumlar, serin yerde saklanmalıdır."
Bu nedenle kuruyemişleri mutlaka hava almayacak cam saklama kaplarında muhafaza etmeniz yeterli olacaktır. Bunun dışında ise paketi açılmamış kuruyemişler hava almayan kilitli buzdolabı poşetlerinde uzun bir süre saklanabilir.
Rutubetli ortamlarda toz Antep fıstığının saklanması sağlıksız olduğu biliniyor. Daha çok kuru ve nemsiz alanlarda saklanması öneriliyor.
İlgili 39 soru bulundu
Oda sıcaklığı, fıstıkların tazeliğini korumak için idealdir, ancak fıstıkların direkt güneş ışığına maruz kalmaması ve sıcaklıkların 20-25 derece arasında olması gerekir. Ayrıca, fıstıkları nemli bir yerde saklamayın çünkü nem, fıstıkların küflenmesine ve bozulmasına neden olabilir.
22 0C depo sıcaklığında ve normal tohum rutubetinde (% 8-9) kabuklu fıstıklar en fazla 6 ay, kabuksuz iç fıstıklar ise 4 ay süre ile bozulmadan saklanabilmektedir. 8 0C depo sıcaklığında kabuklu olarak 9 ay, kabuksuz olarak 6 ay süre ile bozulmadan saklanabilmektedir.
Şunu da unutmamak lazım: Kuruyemişlerin içindeki doymamış yağlar onun çabucak tadının bozulmasına sebep olabilir. Bu durum sağlık için bir tehdit olmasa da ağzınızın tadı için hoş bir durum değil. Bu yüzden onları nem geçirmeyen plastik ya da cam bir kap içinde buzdolabında saklamak en doğrusu.
Kapalı bir saklama kabında muhafaza edildiğinde kabuğu kokabilir bu yüzden kısa bir sürede yaş antep fıstığı tüketilmelidir. Güneşe sererek kurutabilir ya da daha uzun süre tüketmek istiyorsanız buzdolabında ya da buzlukta saklayabilirsiniz.
Kuruyemiş doğru saklandığı sürece uzun aylar boyunca taze kalabilen besinlerdir. Kapalı poşetlerde alınan kuruyemişlerin hava ile bağlantısı kesildiği için güvenerek satın alınabilir. Açtığınız zaman hava ile etkileşime girmeye başlar ve ne kadar çok etkileşimde bulunursa o kadar hızlı bozulma görülür.
KURUYEMİŞİN BAYATLADIĞI NASIL ANLAŞILIR? Renginden ve kokusundan rahatça anlaşılan kuıruyemişler, yağ dengesi bozulduğunda acı bir tada sahip olur. Özellikle de nem kapan kuruyemişler, daha kısa sürede bayatlar ve yenemeyecek kadar acımsı tada sahip olur.
Kuruyemişlerin doğru bir biçimde saklanması son derece önemlidir. Kapalı kapların içerisinde bu gıdalar uzun süre boyunca rahatlıkla saklanabilir. Hava ile etkileşime giren gıdaların raf ömrü ise azalacaktır. Kuruyemişlerinizi cam kavanozlarda ağızları kapalı bir şekilde saklayabilirsiniz.
Antep fıstığı genellikle 3 ila 4 gün sonra kurur. Taze antep fıstığı genellikle %15-20 nem içerir ve kuruduktan sonra nemleri %5 kalacaktır. Bu durumda antep fıstığı bozulmaz veya çürümez ve uzun süre saklanabilir.
Bayat kuruyemişlerin yağ dengesi bozulduğunda acı bir tada sahip olur. Özellikle de nem kapan kuruyemişler, daha kısa sürede bozulur ve yenemeyecek kadar acı bir tatta olur.
Derin dondurucuda kuru yemiş nasıl saklanır? İşte detaylar: Fındık, fıstık gibi kuru yemişleri ağzı iyice kapatılarak kapalı plastik torbalara koyup derin dodurucuda saklaya bilirsiniz.
Yağ içeriği yüksek olduğu için çam fıstıklarının bekledikçe ağır kokulu hale gelme ihtimali yüksektir. Bu nedenle ağzı sıkıca kapalı cam kavanozlarda ve tercihen buzdolabında saklanmalıdır. Ufak poşetlere koyup dondurucuda dondurursanız, kullanım ömrünü 9 aya kadar uzatabilirsiniz.
Dalından yaş olarak fıstık, olduğu gibi kurutulursa, ağaçaltı fıstık olur. Kurutulmadan taze ve yaş haldeyken ben fıstık diye adlandırılmaktadır. Ben fıstık diye bilinmesinden ziyade, taze, kırmızı kabuklu, yaş Antep fıstığı diyede bilinmektedir.
Taze Yaş Kırmızı Kabuklu Antep Fıstığı dalından toplandığı gibi taze tüketilmek üzere satışa sunuyoruz. Taze ürün olduğu için hızlı tüketilmesi gerekir. Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında hasat edilen ürünlerden satışa sunulur.
Antep fıstığı ağacını ekilmek için ideal ortam meyve bahçeleridir. İlk ekildiği zamandan itibaren, ortam koşullarına ve tohumun yapısına bağlı olarak yedi ile ön yıl arasında sonuç vermesi beklenir. Üretim yılları arasında genellikle bir yıl vardır. Yani her iki yılda bir kere ürün verir.
Şekeri kuru ve serin bir ortamda muhafaza etmek gerekir. Özellikle küp şeker, nemden etkilendiğinde üzerinde bir takım değişmeler meydana gelebilir. Şekeri saklamak için buzdolabı ve derin dondurucular uygun değildir. Çünkü şekerin daha hızlı bir şekilde bayatlamasına neden olur.
Unun böceklenmemesi için unu saklayacağınız kabın içerisine kuru karanfil, nergis çiçekleri veya defne yaprağı koyabilirsiniz. Sıcak havalar ve nem unun bozulması için uygun koşullardır. Bu nedenle yaz aylarında unları ağzı kapalı şekilde buzdolabında muhafaza ederek özellikle böceklenmenin önüne geçebilirsiniz.
Kuruyemişlerin ısıya ve ışığa maruz bırakılmaması, kuru ve serin bir ortamda saklanması gerekir. Doğru yöntemlerle paketlenmiş olan fındık çeşitleri bir yıl boyunca tazeliklerini ve vitaminlerini korurlar.
Kaju, fındık ve fıstık başta olmak üzere her çeşit kuruyemiş uygun koşullarda uzun ömürlü olarak saklanabilir. Bayatlamış kuruyemişleri uygun bir tavada kısa süre ısıtarak tekrar taze olmasını sağlayabilirsiniz.
Kabuklu yer fıstığı istiyorsanız, önce biraz temizlik yapmanız gerekmektedir. Kabuklar üzerinde biriken fazla kiri çıkarmak için kısa bir süre soğuk suyla durulanmalıdır. Yıkama işlemi sona erdikten sonra fıstıkları bir kağıt havluyla kurulayabilirsiniz.
Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi geçmiş ürünlerin satıldığını gördük de; Antep fıstığında bunu ilk kez görüyoruz. Üründe bir bozulmadan ziyade; lezzet ve kalitesinde bir düşüş yaşanabilir. Tarihi geçmiş bu ürünlerin satışını kısıtlayan bir mevzuat ise bulunmuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri