Ağrıyla birlikte bacaklarda uyuşma, karıncalanma ve hastalık ilerledikçe kuvvet kaybı da görülebilir. Bir de duyu kayıpları var: Hastada yanma, üşüme, adale seğirmeleri gibi problemler ortaya çıkar. Çok ileri dönemlerinde felç öncesi durumlar ve bacaklarda hissizleşme görülebilir.
Kas Seğirmesi Nasıl Geçer? Kas veya kas grupları beslenme, stres ya da aşırı kafein tüketimi sonucu kasılabilir. Bu duruma neden olan etkenlerden uzak durulması halinde geçicidir. Ancak uzun süreli devam eden seğirmelerin altta yatan nedeni bir hastalık veya sinir sistemi bozuklukları olabilmektedir.
Kas seğirmesi, pek çok nörolojik hastalığın habercisi olarak ortaya çıkabilir. Kas seğirmesinin Parkinson, hipotiroidi, MS, motor nöron hastalığı, öpüşme hastalığı gibi hastalıklar kas kaybı kaynaklı kas seğirmeleri meydana gelebilir.
Kas seğirmesi pek çok nörolojik hastalıklarda ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra sağlıklı olan kişilerde de kas seğirmesi reaksiyonu ile karşılaşmak mümkündür. Bu nörolojik hastalıklar içerisinde motor nöron hastalıkları, polinöropatiler, sinir sistemi hastalıkları, elektrolit bozukluklar da bulunmaktadır.
“Seğirmeler sadece ALS belirtisi değildir”
Bu belirtilerle birlikte, hastada yutma güçlüğünün yanında, aynı zamanda solunum sıkıntıları da gelişebilir. Fakat ilk bulguları daha çok yaygın kas güçsüzlüğü ve seğirmelerdir. Seğirmeler, sadece ALS belirtisi değildir.
İlgili 27 soru bulundu
Buna karşın, göz etrafındaki seğirmeler genellikle ciddi bir hastalık sonucunda oluşmamaktadır. Özellikle seğirmenin yanısıra, kas erimesi, güç kaybı gibi bulguların da eşlik etmesi nörolojik bir hastalık olduğunu düşündürmelidir.
Bölgesel olarak kasların hafifçe titreşmesi şeklinde görülen psikolojik kas seğirmesi, hem kasın hareketi hem de deri altından görünmesi nedeniyle kişiyi rahatsız edebiliyor. Psikolojik kas seğirmesinin ruhsal gerginlik nedeniyle ortaya çıkabileceğini kaydeden Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr.
Çoğunlukla bacak kaslarında ortaya çıkan bu kasılmalara, vücudun kol, el, yüz, göz ve kaş gibi birçok bölgesinde rastlanılabiliyor.
El titremesi şikayeti için mutlaka Nöroloji bölümüne gitmek gerekir. El titremesi tıp dilinde tremor olarak bilinir ve stres dışında başka sebeplerle de ortaya çıkmış olabilir.
'Ruhsal gerginlikten kaynaklanabilir'
Hüsnü Erkmen, "Ruhsal gerginlik olarak da açıklanabilen anksiyete bozukluğu benzeri durumlarda da sıklıkla bu durum ortaya çıkabilir ve hastanın ilk yakınması seğirme olabilir" diye konuştu.
ALS bazen konuşma güçlüğü ile başlayabilir, daha sonra yutma güçlüğü, zaman içinde de kol ve bacaklarda güçsüzlük eklenir. ALS hastalarında sıklıkla seğirme ve ağrılı kramplar görülür. Seğirme ya da fasikülasyon, deri altında göz seğirmesi gibi küçük kıpırdanmalardır. Güçsüzlüğün artmasıyla seğirme ve kramplar azalır.
Kaslarda seğirmeler ve kramplar meydana gelebilir. Ancak bu, kas seğirmesi olan herkesin ALS olduğu anlamına gelmez, hatta tam tersi kas seğirmeleri genellikle masumdur ve stres, yorgunluk, uygunsuz beslenme-diyet gibi sebeplerle ortaya çıkar.
Sol veya sağ göz seğirmesi nedenleri sıklıkla aşağıdaki gibidir: Stres: Stres psikolojik bir sorun olmakla birlikte, yorgunluk, uykusuzluk ve alkol tüketimi gibi farklı sorunların tetikleyicisi olması nedeniyle seğirmelerin başlıca sebepleri arasında yer almaktadır.
Tüm kas spazmları ağrılı değildir, ancak bazıları ağrıya neden olabilir. Kas kendi kendine zıplıyor veya hareket ediyormuş gibi hissedebilir, bu his tipik olarak sadece birkaç saniye sürer. Bazı insanlar kas seğirmesini bile görebilir. Bazen tüm kas kramp girmiş ve hareket edemiyormuş gibi hissedebilir.
Distoni, beyin tarafından iletilen sinyalin yanlış gönderilmesi sonucunda, vücutta belirli bir bölgede ya da yaygın şekilde oluşan istemsiz kas spazmlarına verilen genel bir tanımlamadır. Vücudun bir bölgesinden başlayarak (göz, boyun, kollar ve eller gibi) bazı durumlarda ağrılı bir şekilde gelişir.
Ġnsan bedeninin herhangi bir yerinde bulunan sinir veyahut kasların gayriihtiyari titremesine seğirme denilmektedir.
Kas seğirmesi için hangi doktora gidilir konusunda öncelikle nöroloji bölümüne başvurulmalıdır.
Huzursuz bacak sendromu, bacakta ve ayakta zaman zaman huzursuzluk hissi, ağrı ve istemsiz hareket ettirme, seğirme durumları yaşanmasıdır. Bunun altında birçok neden yatabilir. Huzursuz bacak sendromu için gidilebilecek doktorlar ise nörolog, psikiyatrist ve fizik tedavi uzmanlarıdır.
Göz seğirmesine uykusuzluk, stres, aşırı çalışmak ya da yorgunluk neden olabilir. Göz seğirmesi bir hastalığın tam bir belirtisi olmamakla birlikte eğer uzun süren seğirmeler varsa nörolojik bozukluk olabileceği akla gelir. Sorunun sıklığı ve kasılma şiddeti yükselirse göz kapağının açılması zorlaşır.
Ağrıya, kaslarda yoğun yanmalar, seğirmeler ve katılık hissi de eşlik edebiliyor. Ağrının bir yerden başlayıp bütün vücuduna yanıcı, sızlayıcı olarak yayıldığını ifade eder.
Kas Spazmı ne kadar sürer? Kas spazmı genellikle birkaç saniye sürebildiği gibi bazı durumlarda dakikalar boyunca da kişiyi rahatsız edebilir.
anksiyete belirtilerinin başlıcalarındandır. Tüm bunların sonucunda da el, kol, dudak ve parmaklarda uyuşma ve karıncalanma, çizgili kaslarda kasılma ile karakterizedir. Bütün kaslar kasılmış adeta keman yayı gibi olmuştur. Bunlardan boyun kası işin içine girerse gerilim tipi baş ağrısı meydana gelir.
Bacak seğirmesi : Sağda üzüntü – solda sevinç alametidir. Sırtın ortasının seğirmesi : Sağda yol – solda erzak işaretidir. Karın arkasının seğirmesi : Sağda mal – solda ayrılık alametidir. Topuğun seğirmesi : Sağda mal – solda yolculuk alametidir.
Hipnik seğirme ise uyku felci vücudunuzu ele geçirmeye başlarken hareketlerinizi düzenleyen motor sisteminizin vücudunuz üzerinde hâlâ belli bir kontrol uyguladığının işaretidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri