Pubis denilen bölgede çatı kemiğinin önde üst kısmıdır, başka bir tarifle önde pubik kılların en üst noktasıdır. Fundus ve pubis denilen bu iki nokta arasındaki mesafenin yumuşak eğilebilir bir mezura ile ölçülmesi sonrasında elde edilen değer ve bazı formüller yardımıyla bebeğin tahmini ağırlığı hesaplanabilmektedir.
Fundusun karın duvarından yüksekliğinin saptanması gebeliğin süresi ile ilgili kaba kaba bir görüş sağlar. Gebeliğin ilk üç ayında fundus simfizis pubisin altında kaldığından karın duvarından palpe edilemez. Bu metodda bir mezro ile simfisis pubisten fundusun tepe noktasına kadar olan uzunluk ölçülür.
Karın çevresi ölçüsü 14. haftada en az 6,4 cm iken 26. haftada 19,1, 40'ta ise 30,7 cm olarak ölçülmektedir. FL: Bebeğin boyu tahmin edilirken kullanılan en önemli değer FL'dir. Femur (uyluk) kemiğinin ölçüsünü belirten bu değerin 7 ile çarpılması bebeğin uzunluğunu belirtir.
Ultrason ile ölçülen kilo her zaman doğru olmayabilir, yanılma payı vardır.
Ancak yine de bebeğinin boyunu merak eden gebelere bir ip ucu verelim. Bebeğin ultrason ölçümlerinden FL (Femur lenght), uyluk kemiğinin uzunluğunu ifade etmektedir. Eğer FL'yi 7 ile çarparsanız çıkan sayı bebeğinizin uzunluğunu verecektir. Valikonağı Caddesi No: 52/7 Nişantaşı, İstanbul.
İlgili 44 soru bulundu
Bebeklerin boy ölçümleri, doğumdan itibaren başlayarak düzenli olarak yapılmalıdır. Bebeklerin doğru bir şekilde ölçülmesi için, düz bir zemin üzerinde yatırılmalı ve başları, ayaklarının ucuna kadar ölçülmelidir.
Genellikle ultrasonografi ile cinsiyet tahmini, ilk trimesterin sonunda, son adete göre yaklaşık 11-13. gebelik haftalarından itibaren yapılabilmektedir. Ayrıca fetal DNA testi ile de 10. gebelik haftasından itibaren cinsiyet tayini yapılabilir.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
26. hafta bebeklerin büyüme hızlarının oldukça yüksek olduğu bir dönemdir. Yakın zamanda fetüsün boyu yaklaşık olarak 6,5 santimetre uzunluğa ulaşacaktır. Bebeğin kilosu ise yaklaşık olarak 1 kilogramdır. Bebeğin büyüklüğü yaklaşık olarak bir kırmızı lahana boyutlarındadır.
Bebekler 30 haftadan sonra kaç kilo alır? Anne karnındaki her bebeğin aldığı kilo miktarı farklılık gösterebilir. 30. haftada 1,3 kilogram olan bebeğin kilosu ortalama olarak 31. haftada 1,45 kilogram, 32. haftada 1,6 kilogram, 33. haftada 1,85 kilogram, 34. haftada ise 2 kilogramın biraz üzerinde olur.
Henüz birkaç günlük olan yenidoğan kızlar ortalamada 49,1 cm boyundadır. Ancak 45,4 cm ile 52,9 cm arasında olan değerler tüm dünya için kızlarda normal olarak kabul edilmektedir. Erkekler ise ortalama olarak 49,9 cm uzunluğunda doğmaktadır.
Ultrasonda direkt boy ölçümü yapılmamakla birlikte FL adı verilen uyluk kemiğinin uzunluğu (femur length) 7 rakamı ile çarpıldığında doğmamış bebeğin yaklaşık boy tahminini verir. Yine ayak tabanı uzunluğundan da kilo tahmini yapılabilmektedir.
Erkek bebekler genellikle 50-52 cm iken kız bebekler 48-50 cm arasında doğar. 280 günü tamamlayarak doğan bir bebeğin kilosu, 2800-3500 gr civarındadır. Fakat normal zamanını tamamladığı halde 2500 gr altında doğan bebekler vardır ki bu bebeklere düşük doğum ağırlıklı bebek denir.
Pubis denilen bölgede çatı kemiğinin önde üst kısmıdır, başka bir tarifle önde pubik kılların en üst noktasıdır. Fundus ve pubis denilen bu iki nokta arasındaki mesafenin yumuşak eğilebilir bir mezura ile ölçülmesi sonrasında elde edilen değer ve bazı formüller yardımıyla bebeğin tahmini ağırlığı hesaplanabilmektedir.
Fundus adı verilen bölge rahmin en üst bölgesidir. Pubis ise çatı kemiğinin olduğu alandır.
Fundusun Değerlendirilmesi
Sert değilse sertleşmesi için abdomenden hafifçe masaj yapılır. Fundusun abdomenin orta hattında olup olmadığı belirlenir. Orta hatta değilse mesane distansiyonu düşünülebilir. Mesane dolu olduğunda fundus beklenen seviyeden yüksekte ve orta hattın genellikle sağında palpe edilir.
(İlk 3 aydaki kilo alımınız yeterli olmasa bile) 4. aydan itibaren haftada 250 gram; 6. aydan itibaren ise 250-400 gram kilo alımı normal kabul edilmektedir.
Bebeğin Boyu ve Ağırlığı
Ağırlığı yaklaşık 1400 gramdır.
Boyu ortalama olarak 42 santimetreye ulaşan bebeğin boyutları bir göbek marul ölçülerine yaklaşmıştır. Aynı zamanda bebeğin kilosunda da önceki haftalara göre bir değişim söz konusudur. 32. haftada bebeğin kilosu yaklaşık olarak 1,8-2 kilogram arasında değişkenlik gösterir.
Gebeliğin 31. haftasında bebeğin baş popo uzunluğu ortalama olarak 28 santimetredir, boyu ise yaklaşık olarak 40 santimetre civarındadır. 31. hafta bebek kilosu ise ortalama olarak 1700 gramdır.
Hafta hafta gebelikte 28. Haftada bebeğiniz 1200 gr civarında. Doğmadan önce 1800 gr daha alabilir.
Hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyeceklere örnek olarak şunlar verilebilir: Tam yağlı süt ve süt ürünleri: Tam yağlı süt, peynir, yoğurt gibi süt ürünleri, yağ oranı yüksektir ve kilo almaya yardımcı olur. Ayrıca, kalsiyum, protein ve vitaminler açısından da zengindir.
Bununla birlikte, fetüsün profilde olması gerekir (medyan sagital görünüm, ilk ekoda zorunlu görüntü): daha sonra baştan kalçaya kadar incelenir. Genel olarak üç çizgi görünümü kız bebek, belirgin çıkıntı erkek bebek anlamına gelmektedir.
Erkek ve kız cinsel organları aslında 14'üncü haftaya kadar ayırt etmek zordur. Bu nedenle gebeliğin 14'üncü haftasında bebeğin cinsiyetinin görülmesi teorik olarak mümkün olsa da kesin bir tespit için görüntülemenin 16'ncı gebelik haftasında yapılması daha uygundur. Bebeğin cinsiyeti kromozomlarla oluşur.
Gebe anne uyandıktan sonra yaptığı ilk idrarı cinsiyet belirleme testiniz haznesine koyar. Yaklaşık olarak 10 dakika bekledikten sonra bebek cinsiyeti öğrenilebilir. Bu 10 dakika sonunda haznede meydana gelen renk yeşil olması halinde erkek bebek, turuncu ya da kırmızı olması halinde ise kız bebek olduğu anlaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri