Fuzûlî, bazı tezkirelerde "hamse" sahibi bir şair olarak anılır1. Fakat "hamse"sinin hangi eserlerden oluştuğu, bütün mesnevilerinin adları verilerek açıklanmaz. Sâkî-nâme veya Heft-câm ile
Türk edebiyatında hamse sahibi olan ve beş mesnevisi elde bulunan şairler Ali Şir Nevai, Hamdullah Hamdi (Yusuf u Züleyha*), Taşlıcalı Yahya, Ahmed-i Rıdvan, Nevizade Atai, Lamii'dir.
Klasik Türk edebiyatının kurucularından sayılan divan şairi. Şeyhî'nin (ö. 832'den [1429] sonra) Nizâmî-i Gencevî'nin aynı adlı eserinden nakil yoluyla meydana getirdiği mesnevisi. İran'ın önde gelen lirik şairlerinden. Fars edebiyatında hamse türünün kurucusu sayılan şair.
Konuyla ilgili son araştırmalarda Türk Edebiyatında ilk hamsenin Ahmedî tarafından (XV. yüzyılda) yazıldığı ifade edilmektedir. Ancak Şeyyad Hamza'nın yazdığı beş mesnevi edebiyatımızdaki ilk hamseyi yaklaşık 100 yıl daha geriye, XIV. yüzyıla götürmektedir.
Pek çok farklı konuda esere sahip olan XVI. yüzyıl şairlerinden Lâmi'î Çelebi, iki hamse sahibi olmasının yanı sıra, yaşadığı dönemin canlı tasvirleri ile Bursa'nın belgeselini çizmiştir.
İlgili 42 soru bulundu
Aynı şair tarafından yazılmış beş mesneviye “Hamse” adı verilir. Hamse sahibi olmak bir itibar kaynağıdır. Hamse sahibi olarak tanınmış önemli divan şairleri: Ali Şir Nevâi, Taşlıcalı Yahya, Nev'i-zâde Atâi,Fuzuli,Nabi,Şeyhi' dir.
Türkçe Divan edebiyatında bir Hamse sahibi olan ilk şair Hamdullah Hamdi Çelebi'dir.
Ölümünün 520'nci yılında, Türk şairi Ali Şir Nevai'nin yüzyıllara etki eden eserlerini anlattık. 2 dk. 15 sn. Nevai, 1441'de Herat'ta doğdu, 3 Ocak 1501'de doğduğu topraklarda, hayatını kaybetti.
Nergisi'nin en önemli eseri, beş mensur eserden oluşan “Hamse”sidir. Eser, Türk edebiyatındaki tek mensur hamse örneğidir. Pek çok yazma nüshası bulunan Hamse, iki defa Bulak'ta, bir defa da İstanbul'da basılmıştır.
Anadolu'da yazılan ilk hamse Hamdullah Hamdi'ye (ö. 909/1503) aittir. Hamdi'nin Hamse'si Yûsuf u Züleyhâ, Leylâ vü Mecnûn, Tuhfetü'l-uşşâk, Kıyafetnâme ve Ahmediyye (Mevlid) mesnevilerinden meydana gelmektedir. Bunlardan özellikle Yûsuf u Züleyhâ büyük üne sahiptir.
Fars edebiyatında hamse türünün kurucusu şair Nizâmî-i Gencevî'dir. Nizâmî'nin hamsesi “Penc Genc” adıyla da bilinmektedir.
Harnâme, mizah ve hiciv edebiyatı açısından önemli bir eserdir. 15. yüzyılda yazılmasına rağmen eserin şöhreti günümüze kadar ulaşmıştır. Harnâme'nin beğenilmesinin en önemli sebeplerinden biri işlenilen konunun güncelliğini koruyabilmesidir.
Türk edebiyatında "Üstad" diye anılan ve Baki'den sonra ikinci "Sultanu'ş Şuara" unvanına sahip olan, şair, yazar ve mütefekkir Necip Fazıl Kısakürek, Türk düşünce hayatında, fikirleri ve eserleriyle derin izler bıraktı.
Bu eser, Türk edebiyatındaki benzerleri arasında en başarılı olanıdır. Fuzûlî, bazı tezkirelerde "hamse" sahibi bir şair olarak anılır1.
Taşlıcalı Yahyâ (ö.1582), Gencîne-i Râz, Usûl-nâme, Şâh u Gedâ, Yûsuf u Züleyhâ, Gülşen-i Envâr eserleriyle mesnevi geleneği içinde XVI. yüzyılın dikkati çeken hamse şairlerindendir.
Türk edebiyatında 16. yüzyılda gelişmeye başlamıştır. İlk hamseyi Çağatay şâiri Ali Şir Nevai yazmıştır. Divan edebiyatının ilk hamsesini yazan şair de Nizami Gencevi'dir. Hamse türüne düzyazının girişi ise 17. yüzyılda gerçekleşti.
Subhî-zâde Feyzî de 18. yüzyıl klasik Türk edebiyatı şairlerindendir ve hamsesi olan bir şairdir.
Özet: Sanatlı nesrin klasik edebiyatımızdaki en önemli temsilcisi kabul edilen Nergisî, birbirinden bağımsız on aşk hikâyesini Meşâkku'l-Uşşâk adını verdiği eserinde toplamıştır. Yaşanmış olaylardan hareketle ya- zılmış bu hikâyelerin çoğu, yazarın bulunduğu sosyal çevreye ve yaşa- dığı döneme aittir.
HAMSE, Arapça hams (beş) kelimesinin müennesidir.
Ali Şir Nevâyî'nin hatıra türündeki bu eseri, gerek Câmî hakkında gerekse Nevâyî hakkında yazılan birçok başvuru eserinde kaynak niteliğinde kullanılmaktadır. Bu kaynağın Çağatayca metninin kullanılabilir şekilde söz varlığı ile ortaya çıkması amaçlanmaktadır..
Muhâkemetü'l-Lugateyn (محاكمة اللغتين Muḥākemetü'l-Luġateyn; anlamı: İki Dilin Karşılaştırılması), 15. yüzyılın edebî şahsiyetlerinden ünlü Ali Şîr Nevâî tarafından Çağatay Türkçesi ile yazılmış bir eserdir.
HAYRETÜ'L-EBRÂR (NEVÂYÎ) Nevâyî'nin Hamse'sinin ilk mesnevisi. Hayretü'l-Ebrâr, Nizâmî'nin Mahzenü'l-Esrâr'ına karşılık olmak üzere yazılmakla birlikte, eserdeki makaleler ve diğer anlatılar bütünüyle Nevâyî'nin kendi buluşudur. 3987 beyitten oluşan manzume, 888/1483 tarihinde yazılmıştır.
Nergisî'nin beş mensur eserinden oluşan en önemli eseri.
Hams kelimesinin müennesi yani dişisi olan kelime “hamse”, beş mesneviden oluşan külliyat anlamında ilk olarak Nizami Gencevi'nin bahsi geçen beş mesnevilik Farsça eseri hakkında kullanılmıştır. Bu eserin taklit edilmesiyle sayısı çoğalan bu tür eserlere “hamse” denilmiştir (Yazıcı ve Kurnaz, 1997:499).
Nizamî'nin günümüze kadar gelen tek eseri Hamse'sidir. “Penc Genc” adıyla da bilinen ve yaklaşık 35.000 beyitlik eserin otuz beş-kırk yılda tamamlandığı kabul edilir. Tasavvuf ve ahlak konulu bir mesnevi olarak Gazneli Senaî'nin Hadîkatü'l-hakika adlı tasavvufî mesnevisi örnek alınarak yazılmış-tır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri