Gabin kelimesi “ğabene-yağbinu” kelimesinin mastarı olup sözlükte “alış-verişte eksiklik”1, “aldatma ve aldanma”2 anlamlarına gelmektedir.
Gabn (gaben) kelimesi sözlükte “bir şeyi unutmak, gizlemek, yanlış yapmak, alışverişte eksik ödeme ile karşı tarafı aldatmak; eksiklik ve zayıflık” anlamlarına gelir.
§ 1- GABİN KAVRAMI ve TANIMI
Gabin sözcük olarak sömürme, aşırı yararlanma anlamına gelmektedir1.
Akitlerde iki bedel arasında değer yönünden oluşan farklılık ve dengesizlik sebebiyle taraflar arasında meydana gelen aldanmaya fıkıhta “gabn” denir.
Gab-i fâhişin akitlerin sıhhatine etkisine gelince; İslâm hukukunda kâr yasaklanmadığı için, hukukî ehliyete sahip kişilerin yaptıkları karşılıklı borç yükleyen (muâvazalı) akitlerde, akdi yapan kişilerin (taraflar) elde ettikleri yararların farklı olması, genel anlamda meşrû görülmüştür.
İlgili 43 soru bulundu
36 Buna göre bey'-i garar, akit konusunun elde edilip edilmeyeceği bilinmeyen ve akit konusunda belirsizlik bulunan satış akdidir. Satış akdi yapılırken akit konusu malın o anda mevcut olmasının şart koşulması, belirsizlik, beklenmedik zarar ve olası aldanmanın önlenmesi amacına yöneliktir.
(ﺗﻐﺮﻳﺮ) i. (Ar. ġurūr “aldatmak”tan taġrіr) Alış verişte alıcıyı aldatma: Gabn-i fâhiş ile mağbun olan kimsenin vefâtında tağrir dâvâsı vârisine intikal etmez (Cevdet Paşa).
1. Pislik, murdarlık. 2. Dışkı: Yezîd'in mezârını buldu, sünüklerini çıkardı yaktı, mezârına neces doldurdu (Âşıkpaşazâde).
Garar veya ğırar (Arapça: غرر) kelime anlamı belirsizlik, tehlike, şans veya risk anlamına gelir. İslam Hukuku'nun muamelat kısmında, riba (faiz) ve meysir (kumar) gibi olumsuz bir unsurdur.
Gabn-i fâhiş; aldatmak, alışverişte hile yaparak karşı tarafı zarara sokup fazla kâr etmektir.
Örnek vermek gerekirse sahip olduğu bir arazinin yakında çok değer kazanacağı konusunda hiçbir deneyime sahip olmayan ,köyde yalnız başına yaşayan yaşlı bir kadından ,arazisi gerçek değerinin çok altında bir bedelle satın alınması hali örnek verilebilir.
Aşırı yararlanma (gabin); iki taraflı bir sözleşmede taraflardan birinin, diğerinin zayıf/özel durumundan yararlanarak mevcut edimler arasında açık oransızlık yaratmasına denir.
Gabinli sözleşmeye bağlanan yaptırım ise “ iptal edilebilirlik “ tir. Gabinli sözleşme hakkında söz konusu olan “ iptal beyanı “ gerek kullanılışı gerekse hükümleri bakımından BK. md. 31'de ifade edilen irade sakatlığı halleri için kullanılan iptal beyanından farksızdır.
Gabinin objektif unsuru ile kastedilen söz konusu edimler arasındaki oransızlıktır. Kanunda oransızlığın ne şekilde tespit edileceğine dair bir düzenlemeye verilmemiştir ancak açık oransızlık tabiriyle herkes tarafından fark edilecek bir oransızlık kastedilmiştir.
Gabin TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Alışverişte satın alınan mala ödenen karşılığın, malın değerinden çok fazla olması, alışverişte hile yapma.
Gabinin (aşırı yararlanmanın) varlığı zarar görene (sömürülene), sözleşme tarihinden itibaren bir yıllık hak düşürücü süre içerisinde sözleşme ile bağlı olmadığını bildirerek iptal davası açıp iddiasını her türlü delille kanıtlama ve verdiğini geri isteme hakkı verir.
Sözlükte “değiştirmek” mânasına gelen tağyîr “kelimelerde harekeleme ve noktalama hataları yapmak” anlamında kullanılmıştır.
Gayr-i mütekavvim mal: Şâriin kendisinden yararlanılmasını yasakladığı mallardır. Hukuki sonucu: Telef edildiğinde tazmin sorumluluğu doğmaz.
Garip sözcüğü ile aynı kökten türeyen garabet dilimize Arapçadan geçmiştir. 14. yüzyılda literatüre giren bu kelimenin sözlük anlamı tuhaflıktır. Genellikle hayret ve korku uyandıran davranışlar için bu sözcük kullanılır.
Sözlükte “yöneltmek, bir kimseyi yetkili kılmak, bir yere vali tayin etmek” anlamındaki tevliye, terim olarak bir malın alış fiyatı veya maliyeti üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmadan satılmasını, ayrıca bir kamu görevine tayini ifade eder.
Gerçek müşterileri aldatarak onların malı piyasa değerinden daha yüksek fiyatla satın almalarını sağlamak kasdıyla yapılan neceş caiz değildir. Ama satı şa sunulan mala piyasa değerinin altında bir fiyat verilmişse, malın gerçek değe rini bulması için yapılan neceş caizdir.
Neceş, alma niyeti olmadığı halde malın fiyatını arttıran bir teklifte bulunma anlamında fıkıh terimi. Neceş kelimesinin sözlük manalarından biri, avlanacak olan hayvanı, avlanmasını kolaylaştırmak için bulunduğu yerden ürkütüp kaldırmaktır.
Tağyir etmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: değiştirmek, başkalaştırmak. bozmak.
Bey' akdi, konu ve bedelin özelliğine göre, bir malın para karşılığı değişimi (mutlak bey'); muayyen malların birbiriyle değişimi (mukâyada/trampa); paranın para ile değişimi (sarf); peşin para ile veresiye malın değişimi (selem) şeklinde dört türe ayrılır. bk. Selem, Sarf.
Akdin haksız kazanca yol açacak ölçüde kapalılık taşımasını ifade eden fıkıh terimi. İvazlı akidlerde taraflardan birinin diğerini aldatması anlamında fıkıh terimi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri