Akut gastrit, midede ve sırtta şiddetli ağrı, bulantı, kusma ve iştahsızlık ile karakterizedir. Kronik gastrit ise genellikle herhangi bir belirti vermez ya da sadece üst karında rahatsızlık hissi, hazımsızlık, şişkinlik ve öğünlerden sonra dolgunluk hissi gibi hafif belirtiler gösterir.
Gastrit belirtileri ve semptomları arasında öncelikle üst karın bölgesinde kazınma, yanma hissi veya ağrı bulunur. Bu rahatsızlıklar yemek yenilmesi sonucunda hafifleyebilir ya da artabilir. Aynı zamanda mide bulantısı, kusma ve yemek yedikten sonra karın bölgesinde dolgunluk hissi de gastrit belirtileri arasındadır.
GastroPanel test, hastadan kan alınarak yapılmaktadır. Herhangi bir cihaz yutmak gerekmiyor. Alınan kan ile, mideyi yöneten Pepsinojen 1, Pepsinojen 2 , Gastrin-17 hormonları ve Helikobakter pilori mikrobunun antikor düzeyi ölçülerek, GastroSoft isimli akıllı bir programa verilmekte ve sonuçlar alınmaktadır.
Midede yanma, ağrı ve şişkinlik gibi belirtilerle kendini gösterebilen gastrit, mide iç duvarının iltihaplanması anlamına geliyor. Önemsenmeyerek tedavisi geciktirilen gastrit sorunu, kansere kadar gidebilen ciddi hastalılara zemin hazırlayabiliyor. Memorial Dicle Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Uz. Dr.
Mide ağrısı dalak, pankreas ve diyaframa etki edebilir. Ancak yayılma eğilimi gösterdiği durumlarda ciddi hastalıkların belirtisi olarak kabul edilmektedir. Mide ağrısı, sırt bölgesine çoğunlukla yayılma eğilimi gösterebilir. Bunun haricinde göğse ve kal bölgesini de etkileyebilir.
İlgili 18 soru bulundu
Hastadan alınan hastalık öyküsü, fizik muayene, çeşitli görüntüleme yöntemleri ve endoskopi aracılığı ile alınan biyopsiler değerlendirilerek kesin tanı konularak, uygun tedavi planlanır. Gastrite yönelik en sık tercih edilen yaklaşım mide asit salgısının düzenlenmesidir.
Gastrit; mide iç yüzeyini kaplayan tabakada, kızarıklık ve şişlik şeklinde beliren yangı olayıdır. Karnın üst bölümünde ağrı, yanma, ekşime; mide bulantısı, gaz, şişkinlik hissi, siyah renkli dışkı gastritin belirtilerindendir.
Açlık süresinin uzun olması mideden salgılanan asit miktarının da artmasına neden oluyor. Bu durum, gastriti olanların midesinde yanma, kazınma, ağrı gibi yakınmaların ortaya çıkmasına, ülseri olan hastalarda ise kanama, delinme gibi sağlık sorunlarının gelişmesine yol açabiliyor.
Özellikle akut gastritin ortaya çıkmasına neden olan ilaç kullanımı veya sağlıksız gıdalarla düzensiz beslenme durumu ortadan kalktığında, hastalığa ait belirtiler de kendiliğinden ortadan kalkabilir. Bakteriyel enfeksiyona sebebiyle yaşanan kronik gastrit için ise antibiyotik tedavisi uygulanabilir.
Akut gastritiniz varsa ebegümeci çayına başvurabilirsiniz. Rezene, sindirim ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Gastrit semptomlarını iyileştirmek için tek başına veya papatya, ebegümeci ve meyan kökü ile birlikte çay olarak kullanılabilirler.
Röntgen sonucunda midede herhangi bir anormallik olup olmadığı tespit edilir.
Gastrit ve ülser şikayeti olan hastalar çoğunlukla hekime başvurmadan bir mide koruyucu ilaç kullanmaya başlamaktadır. Mide koruyucu diye isimlendirilen bu ilaçlar midenin asit salgılanmasını durdurarak etki etmektedirler.
Bazı durumlarda, durumun altında yatan nedene bağlı olarak bulaşıcı hastalık uzmanı veya alerji uzmanı gibi diğer uzmanlara sevk yapılabilir. Bir gastroenterolog, gastrit de dahil olmak üzere sindirim sistemi bozukluklarının teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış bir doktordur.
Yemek borusu, onikiparmak bağırsağı ve mide hastalıklarından şüphelenilen durumlarda endoskopi işlemi yapılmaktadır. Ağıza acı su gelme, yutkunma, ekşime, kazınma, şişkinlik veya hazımsızlık ya da kanama şüphesi olan hastalara mutlaka endoskopi yapılması gereklidir.
Maden suyunun mideyi rahatlattığı bilinmektedir. Ana öğünlerden sonra içilen maden suyu gastrit oluşumunu ve gastrit kaynaklı rahatsızlıkları yarıya indirmeye yardımcı olabilir.
Gastrit tedavi edilmesi gereken hastalıklardan biridir. En önemli gastrit nedeni midede bulunan “helikobakter pilori” dir. Bunun için üçlü tedavi uygulanır ve bu tedavi süresi 14 gündür. Gastritin sebepleri arasında bakteri yoksa tedavide hastaya mide asidini baskılayan ya da yok eden ilaçlar kullanılır.
Bu savunmasızlık durumunu sigara, alkol ya da kötü beslenme gibi yaşam tarzı seçimleri de tetikleyebilir. Gereksiz ağrı kesici kullanımı: Aspirin, ibuprofen ve naproksen etken maddeli sıklıkla kullanılan ağrı kesiciler gastriti tetikler.
Gastrit Kilo Kaybı Yapar Mı? Gastrit kilo kaybına sebep olur. Gastrit belirtilerinde görülen kusma, iştahsızlık ve yemeklerden tiksinme gibi semptomlar uzun sürdüğü takdirde hastanın kilo vermesine yol açar.
Karın üst bölgesi ve göbek çevresinde hissedilen ağrı, şişkinlik, yanma, bulantı veya dolgunluk hissi olarak tanımlanan şikâyetler mide iltihabı (Gastrit) veya mide ülserinin birer yansıması olabilir. Ülser ağrısı daha dayanılmaz, kıvrandırıcı-kemirici ve gece uyutmaz bir nitelik taşır.
Gastrit tedavisinde kullanılan ilaçlar şunlardır:
H. pylori öldürmek için antibiyotik ilaçlar. Sindirim sisteminizdeki H. pylori için, doktorunuz bakteriyi öldürmek için klaritromisin (Biaxin) ve amoksisilin (Amoxil, Augmentin, diğerleri) veya metronidazol (Flagyl) gibi bir antibiyotik kombinasyonunu önerebilir.
Gelişmekte olan ülkelerde genellikle çocukluk çağında alındığından gastrit tedavisi yapılmadığında mide mukozasında hayat boyu süren bir kronik iltihaba sebep olur. Yaşlı popülasyonda daha fazla olmak üzere toplumumuzun yaklaşık %80 inin bu bakteri ile enfekte olduğu gösterilmiştir.
Dr. Atilla Bektaş, son yıllarda yapılan araştırmalarda yoğurtun; peptik ülser, gastrit üzerindeki iyileştirici etkisinin ortaya koyulduğunu belirtti. Süt tüketiminin mide ülserine geçici rahatlık verdiğini söyleyen Dr. Bektaş, tedavi etmediğini ve hatta midenin asit üretimini arttırdığını ifade etti.
Sağlıklı beslenmeyen kişilerde sık sık geğirme sorunu yaşanır. Bunun nedeni se; yağlı ve işlenmiş gıdalar tüketmek, asitli içeceklerden tüketmek, hazmı zor gıdalar tüketmek ( soğan, lahana, fasulye ) ve fazla çikolata yemek olarak sıralayabiliriz. Ayrıca mide veya bağırsaklarda oluşan tıkanmada geğirmeye neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri