Bu nedenle yeşil fasulye, brokoli, ıspanak, bezelye, lahana, kuşkonmaz ve karalahana bol miktarda tüketilmelidir. Gastrite iyi gelen diğer sebzeler içlerinde bol miktarda flavonoid bulunduran türlerdir. Flavonoid, gastrit hastalığına neden olan bakteri olan helicobacter adına sahip türle mücadele eder.
Yeşil fasulye, brokoli, ıspanak, bezelye, lahana, Brüksel lahanası, kuşkonmaz, karalahana, gibi sebzeler faydalı olacaktır. Flavonoidler İçeren Gıdalar: Flavonoidler; helicobacter adlı bakteri ile mücadele ederk iltihabın çoğalmasını ve ülsere dönmesini engeller.
Şikayetlerin yoğun olduğu dönemlerde mümkün olduğunca çiğ sebze ve meyve tüketmeyiniz. Daha sonra pişmiş sebze veya et yemeklerinizin yanında az salata olarak tüketebilirsiniz.
İlgili 32 soru bulundu
Mide asit salgısının artmasına neden olmadığı için mide rahatsızlıklarında (gastrit, ülser vs) rahatlıkla kullanılabilir. Muz birçok vitamin için çok iyi bir kaynaktır. Bunların başında B vitaminleri gelir.
İnülin, glikoz ve kolesterol seviyelerini düşürmeye de yardımcı olur. Gastrit ve kolit hastaları marul tüketmesinde fayda vardır.
Örnek vermek gerekirse; haşlanmış yumurta, beyaz peynir, dil peyniri, esmer ekmek, salatalık, marul ve sade zeytin gastrit hastaları için kahvaltıda tercih edebilecekleri sağlıklı besinler arasında yer alır.
Dut pekmezi mide hastalıklarına çok iyi gelir. Özellikle gastrit ve ülsere karşı fayda sağlar.
Mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de arttırır. Pirinç: Midedeki yaraları tedavi eder, ağrıları giderir ve yatıştırır. Az yağlı pirinç pilavı, mide için ilaç gibidir.
Gastritten kurtulmanın birçok yolu bulunmaktadır. Günlük yemek alışkanlıklarımızda düzenlemeler yaparak, daha küçük porsiyonlarda sık yemek tüketmek, baharatlı, asitli ve kızarmış yiyeceklerden kaçınmak, alkol tüketimini aza indirmek ve stresle baş etmek gastritten kurtulmanın yolları arasında sayılabilir.
Beyaz Buğday Ekmeği:
Kepeği tamamen ayrıştırılmış undan elde edilen beyaz ekmektir. Bazı bağırsak hastalıklarında ( kolit, ishal ) ve bazı mide rahatsızlıklarında ( ülser, gastrit ) tercih edilebilir.
Kızılcık, yeşil çay, kereviz, yaban mersini, biber, elma, biber ve kiraz gibi meyve ve sebzeler ise flavonoid içerikleri sayesinde gastrite neden olan Helicobacter pylori bakterisi ile savaşmakta ve gastritin yayılmasını önlemektedir.
Meyve kompostosu ve sütlü tatlıların dışındaki tatlılar tüketilmemelidir. Kuru fasulye, nohut, bezelye, barbunya, mercimek, bulgur gibi gaz yapıcı besinlerin tüketimi azaltılmalıdır. Alkol ve sigaradan uzak durulması gerekir.
Normal zamanlarda da sağlıklı olduğu için tüketilmesi önerilen sebzelerin gastrit rahatsızlığı olan kişilere yüksek derecede yararlı olduğu gözlemlenmiştir. Yeşil sebzeler içlerinde A, C ve K vitamini içerdiği için sıklıkla tüketilmelidir.
Eğer siz de mide sorunları çekiyor ülser ve gastrit ,gibi hastalıklarla başınız dertte ise bu haberi mutlaka okuyun.Ülser ve Gastrit ağrısına iyi gelen mucize karışımlar. Maydanoz suyu vücudu temizlemeye yardımcı olur ve antioksidan görevi sağlar.
Tahin midenin düzenli çalışmasını sağlayan bir besindir. Tahin özellikle reflü, ülser ve ve gastrit hastalığından muzdarip olan hastaların çok kullandığı bir besindir.
Gastrit sorununa bire bir iyi gelen besinlerden birisi de tahindir. Her gün 2 defa olmak üzere, sabah ve akşam aç karnınıza tüketeceğiniz 2 yemek kaşığı tahin mide ağrılarınızı azaltacaktır. Tahin tükettikten sonra 30 dakika boyunca hiçbir şey yemeyin.
Tahin, midedeki rahatsızlıklara çok iyi geldiği gibi aç karnına tahin yemek, midede oluşabilecek rahatsızlıkların önüne geçebilmektedir.
Baharatı bol ve işlenmiş etler: Sosis, sucuk, pastırma
Baharatların ve çokça işlemden geçmiş yağlı yiyeceklerin gastrite zarar verdiğini söyledik zaten. Hal böyle olunca hem baharatı bol olan hem de genel olarak kızartılarak tüketilen sucuk, sosis ve salam türevi etlerden de uzak durmak gerekiyor.
İspanyol bilim adamlarının yaptığı bir çalışmada sızma zeytinyağının gastrit (mide yanması) ve mide ülserine sebep olduğu bilinen Helicobacter Pylori isimli mikroorganizmaya karşı mideyi koruduğu ve tedavi ettiği tesbit edildi.
Tahin özellikle reflü, ülser ve ve gastrit hastalığından muzdarip olan hastaların çok kullandığı bir besindir. Tahin bu hastalıkların tedavisi için önemli bir besindir.
Gastrit ağrılarını hafifletmede önemli rol oynar. Yoğurtta bulunan probiyotikler gastrite neden olan bakterilerden mide astarının korunmasına yardımcı olur. Bal veya muzu karıştırarak günde 2-3 kase yoğurt yemek gastritin neden olduğu ağrıları hafifletmeye faydalı olabilir.
•H.pylori enfeksiyonuna bağlı gastrit vakalarında; -Zencefil tüketiminin olumlu etkisi vardır. -Sarımsak, soğan, elma, kereviz gibi flavonoidlerden zengin gıdalar bu bakterinin çoğalmasında önleyici etki sağlayabilir.
Özellikle reflü, gastrit veya ülseri bulunanlarda limonlu öneriler mide asit salgısını artırır. Bu nedenle mide ağrısı, ekşimesi, yanması gibi sorunlarda bu yöntemlere başvurmak yerine bir gastorenteoroloji uzmanına gidilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri