[1] Barışmaya çalışmak.
Gönül almak, kişinin herhangi bir nedenden dolayı kalbini kırdığı kişiden özür dilemesi ve kendisini o kişiye affettirmesi demektir. Gönül okşamak şeklinde de kullanılan bu deyim, hem kızgın hem de kırgın insanlara hitaben söylenir. Gönül almanın ikinci anlamı yüze gülmek ve iltifat etmektir.
Bu ifade genellikle, incinmiş, kırılmış veya üzülmüş birini mutlu etmek, onun affını kazanmak ve aradaki ilişkiyi onarmak için gösterilen samimi çabayı ifade etmek için kullanılır.
1 . isteyip de edinemediği bir şeyi istemekten vazgeçmemek. 2 . gücenmek.
Hoşa giden davranışlarla veya sözle birinin kırgınlığını gidermek.
İlgili 25 soru bulundu
Gönül almak 1. deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Gönül kelimesinin Arapça karşılığı “kalp”, Farsça karşılığı ” dil “dir. Ehli kalp ve ehli dil ile gönül adamı/gönül erbabı aynı manadadır. Kur'an'da, hadislerde ve Arapça tasavvuf kitaplarında geçen “kalp ” kelimesi ile Türkçede ki ” gönül ” eş anlamlıdır.
Gönülden geçirmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şeyi yapmayı düşünmek, olmasını istemek, o şeyi düşünür olmak.“Ben de o işi yapmayı gönlümden geçirmiştim.”
sevgisini vermek, eğilmek.
Gönül eri DEYİMİ AÇIKLAMASI
Açık yürekli, güvenilir, hoşgörüsü geniş, ehli dil (kimse).
Sevdiği ufak şeyleri önemseyip ilgilendiğinizi hissettirin. Kadınlar genelde ufacık detaylara takılıyorlar. Bizim için çok basit olan sadece bir desen bile onlar için detaylı anlamlara bürünebiliyor. Sözcükleri ve hayatındaki ufak detaylarla ilgilenip önem verdiğinizi hissederse gönlünü alabilirsin.
İslam kültür ve medeniyetinde; "gönül almak" büyük sevap, "gönül kırmak" büyük günah sayılır. Onun için, bir hadis-i şerifte; müminler, "İncittiğiniz insanın ve kırdığınız kalbin bedduasından sakının" diye uyarılır.
Gönül okşamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Birini hoş bir davranış ve sözle sevindirmek.“Gönlünü okşamak mı istiyorsun, bir gül uzat ona.”
Gönül, aşk, sevgi, özlem gibi duyguların kaynağıdır. Bu kelime eski metinlerde ''Köngül'' ve ''Könül'' şeklinde geçer. 12. yüzyıldan sonra Gönül şeklinde yazılıp telaffuz edilen bu sözcük, tasavvufta, Allah'ın insana iman ihsan ettiği maneviyat manasında kullanılır. Gönül ismi birçok deyimde de geçer.
Gönül de yaygın olarak “rahmet ve yumuşaklık” anlamlarında kullanılır. Bu durum gönülde rahmân isminin tecellisi bulunduğunu gösterir. İmanın ve küfrün merkezi kalptir. Kalp iman nuru ile dolduğunda gönül, inkâra ve küfre yöneldiğinde ise nefistir.
"Gönül eğlendirmek" ifadesi, zaman geçirmek için hoş ve keyif verici aktiviteler yapmak anlamına gelir.
ege'de alçak gönüllü, mütevazi anlamında dahi kullanılabilen bir sözcük.
Gönlüne girmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: kalbine girmek.
Deyimler ayrı yazılır: akıntıya kürek çekmek, çam devirmek, çanak tutmak, gönlünden geçirmek, göz atmak, kulak asmak, kulak vermek, çantada keklik, devede kulak, yağlı kuyruk, yüz görümlüğü vb.
Yerini almak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
Tasavvufa göre gönül Allah'ın tecelli ettiği yerdir ve yere göğe sığmayan Allah, gerçek âşığın gönlüne sığmıştır. Bundan dolayı gönül, aşk deryasına benzetilir. Gönül denize benzetildiğinde irfan ve deniz arasında da bir ilişki kurulur.
insanın iç sıkıntısını gidermek, iç açmak.
kalp, yürek, sevgi gibi kavramları kapsayan bir kelime.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri