Verimli uyku uyuyamayan/uyumayan insanlarda uzun vadede kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, hipertiroid gibi ciddi hormonel bozukluklar ve çeşitli psikolojik/psikiyatrik sorunlar ortaya çıkabilir veya şiddetini arttırabilir.
Ayrıca günde 7 saatten daha az uyuyan insanların daha fazla kilo alma eğilimi ve obezite riskleri artar. Uykusuz geceler ayrıca sindirim sistemine de zarar verebilir, çünkü gece boyunca vücudun glikozu temizleme şekli değişir. Bu, uzun vadede diyabet veya böbrek yetmezliği gibi sağlık sorunlarına neden olur.
Ek olarak, protein yapımı ve hücre çoğalmasını sağlayan büyüme hormonu saat 00.00'da en yüksek seviyeye ulaşır. Bu sebeple en geç saat 11.00'de uykuya geçilmelidir. Kısacası, gece uykusunun en verimli saatleri yani en verimli uyku saatleri 23.00 – 03.00 saatleridir.
Yapılan araştırmalara göre birkaç gün bile uyunması gereken saatten daha az uyunması; Metabolizmayı yavaşlatır. Odaklanma problemi yaratır. Bağışıklık sistemini zayıflatır.
Sadece bir gece uykusuz kalındığında konsantrasyon büyük ölçüde azalır ve istediğimiz şeye odaklanmada büyük zorluk çekeriz. Sürekli olarak yetersiz uyku ile ayakta kalmaya çalıştığımızda, beynin konuşmayı, hafızayı, planlamayı ve zaman algısını kontrol eden bölümü ciddi bir şekilde sekteye uğrar ve kendini “kapatır”.
İlgili 26 soru bulundu
“Saat gece 3 ve 4 arası cinlerin en aktif saatidir” söylentisi. Hristiyan inancına mensup insanların yüzyıllardır süregelen söylentilerinden biri saat gece 3'te iblislerin en aktif olduğu zaman olmasıdır. Gece 3'ten Güneş'in doğuşuna kadar da şeytani olaylar gerçekleşir.
Bir insanın uykusuz kalma rekoru 18 ay 21 saat ve 40 saniyedir. Bu rekor, bir sallanan sandalye yarışmasında kırıldı. Yarışmaya katılan ve uzun süre uykusuz kalanların çoğu halisünasyon, paranoya, görme bozukluğu gibi sorunlar yaşadı.
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
Okul Başlangıç (6-13 Yaş): 9-11 Saat. Genç (14-17 Yaş): 8-10 Saat. Genç Yetişkin (18-25 Yaş): 7-9 Saat. Yetişkin (26-64 Yaş): 7-9 Saat.
Verimli uyku uyuyamayan/uyumayan insanlarda uzun vadede kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, hipertiroid gibi ciddi hormonel bozukluklar ve çeşitli psikolojik/psikiyatrik sorunlar ortaya çıkabilir veya şiddetini arttırabilir.
14 -17 yaş aralığındaki çocukların ise tıpkı bir üst grupta olduğu gibi en az 7 saat uyuması gerektiği söyleniyor. Uykuda geçirmeleri tavsiye edilen azami süre ise 11 saat olarak gösteriliyor. Araştırma sonuçlarının en çok eleştirildiği 18 – 65 yaş aralığında ise asgari 7, azami 11 saat uyku süresi yeterli görülüyor.
14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
Dr. Uyanık; 'Düzensiz, kalitesiz, az bir uyku sonrası sağlıklı bir kahvaltıya bile zaman bulamadan günlük koşuşturmaya başlıyoruz. Oysa 7 saatlik kaliteli bir uyku sonrası sabah erken ve zinde bir şekilde güne başlamak gerekir.
Sabah kerahat vakti: Güneş'in doğmaya başladığı saatten 45 dakika geçinceye kadar olan süredir. Öğle kerahat vakti: Öğlen namazına 45 dakika kalan zaman dilimine denilir. İkindi kerahat vakti: Akşam ezanından 45 dakika önce başlar ve Güneş batana kadar devam eder.
Uyku yoksunluğu, saç dökülmesi gibi genetik yatkınlıkların ortaya çıkması da dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bilimsel çalışmalar, uyku yoksunluğunun saç incelmesi ve saç dökülmesi ile bağlantılı olduğunu gösteriyor.
Uzmanlara göre yetişkinler günde en az 7, en fazla 9 saat uyumalı. Ancak 7-9 saat uyku yetmiyorsa ve kendinizi uykulu hissediyorsanız 10 saat üzerinde uyuyorsanız, "hipersomni" olabilirsiniz.
90 Dakika Kuralı: Her bir uyku döngüsü 90 dakikadan ve 4 aşamadan oluşmaktadır. Öncelikle birçok faktörü göz önünde bulundurarak günde kaç saat uykunun size iyi geleceğini keşfetmelisiniz. Ancak bu uyku süresi yetişkin bir birey için en az 6 saat en fazla 9 saat olmalıdır.
EN AZ 6 SAAT UYUYOR
Musk, "6 saatten az uyursam başım çok kötü ağrıyor. Daha fazla uyanık olmama rağmen daha az iş yapıyorum" dedi. Çalışma takıntısıyla daha önce gündem olan 51 yaşındaki Musk, The Guardian'ın haberine göre 2018 yılında haftada 120 saat çalıştığını söylemişti.
Gece uykunun verimliliği konusunda uzmanlar pek çok araştırma yapmıştır. Gerçekleştirilen araştırmalar doğrultusunda gece en verimli uyku saatleri 23.00 – 03.00 olarak belirlenmiştir. Melatonin hormonu uykuyu kolaylaştıran ve uyku kalitesini artıran bir hormondur.
Peygamber Efendimiz (S.A.V) gecenin son üçte birine doğru uyanırdı. Peygamber Efendimiz (S.A.V) gecenin son üçte birine doğru uyanırdı.
Uzmanlara göre gündüz uykusu için en ideal saatler öğleden sonra 14.00-16.00 saatleridir. Bu saatleri değerlendirebilmek vücudun dinlenebilmesi açısından önemlidir. Uykunun en verimli olacağı saati saptamak için sabah kalkış saatinden yaklaşık 6 saat sonrası referans alınabilir!
Çeşitli nedenlerle 24 saat uykusuz kalmak, başta beynin bilişsel fonksiyonlarını yerine getirmesini engeller. Konsantrasyon güçlüğü, unutkanlık, motor reflekslerde azalma, 24 saatlik uykusuz kalmanın sonuçları arasında görülebilir.
Günlerce uyumamak aşırı terlemeye, gözbebeklerinin iğne ucu kadar küçülmesine neden oluyor. Birkaç hafta sonra ise uykuya dalma hali, uyurgezerlik ve istemsiz kas hareketleri başlıyor. Kilo kaybı ve demans (bunama), ardından da ölüm baş gösteriyor.
Kişi varolan şeyleri farklı görüp, değerlendiriyor. Zaten en uzun uykusuz kalma süresi 11 gün olarak test edilmiş. Yapılan bilimsel deneylere göre insanın hayatla bağlarını koruması 11 güne kadar mümkün. Ancak ilk geceden itibaren konsantrasyon bozuklukları, reaksiyonlarda yavaşlama ve öğrenme bozuklukları başlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri