Kanunun 64/1-b-1 maddesine göre de 'Gece sis ışıklarının sisli, karlı ve sağanak yağmurlu havalar dışında diğer farlarla birlikte yakılmasının cezası 132 TL'dir. Araçlarda şartlarına uygun ışık donanımını bulundurmamanın cezası da 488 TL'dir.”
Tüm bunlar için hangi farın açık olduğu ise ön gösterge panellerinden takip edilebilir. Sis farlarının kullanımı Karayolları Trafik Kanunu'nda belirlenmiştir. Sisli, karlı ve şiddetli hava koşullarının dışında sis farı kullanan sürücülere para ceza uygulanır.
Sis Farı Ne Zaman Kullanılır, Ne Zaman Kullanılmaz ? Görüş mesafesinin 10 metrenin altına düştüğü yoğun yağmur, kar ve sisli havalarda sis farları kullanılabilir. Ancak hafif sis, yağmur ve görüşe engel vermeyen kar atıştırmalarında kullanımı yasaktır. Sis farı yoğun sisli hava koşullarında kullanılmalı.
Sis farları, yol görüşünün ciddi şekilde kısıtlandığı yoğun sisli, karlı ve şiddetli yağmurlu hava şartlarında kullanılmak üzere tasarlanıyor. Temelde yolun daha iyi görünmesini sağlamaktan ziyade sizin diğer sürücüler tarafından fark edilmenizi sağlıyor.
Kullanıcılar “Yağmurlu havada sis farı açılır mı?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Karayolları Trafik Kanununa göre sisli, karlı ve şiddetli yağmurlu hava koşulları dışında sis farı açan araç sürücülerine idari para cezası uygulanmaktadır. Ancak yağışın yoğun olduğu durumlarda sis farı açılabilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
2022 yılı için belirlenen Gereksiz Sis Farı Kullanmanın Cezası 64/1-b-1 maddesi gereğince sürücülere trafik cezası kesilmektedir. Bu trafik cezasının bedeli 196 TL olarak belirlenmiştir. 15 gün içerisinde ödenirse 147 TL olarak ödenmektedir. Ceza puanı ise 5 puandır.
4- Gece bir aracı geçerken yan yana gelinceye kadar, 5- Gündüz görüşü azaltan sisli, yağışlı ve benzeri havalarda, kullanılır. Kuyruk ışıklarının uzağı veya yakını gösteren ışıklar veya sis ışıkları ile birlikte kullanılması zorunludur. Kısa farlar 25 m., uzun farlar 100 m. aydınlatacak şekilde ayarlı olacaktır.
2024 yılında gereksiz sis farı yakmanın cezası, 108 TL para cezası ve 5 ceza puanıdır. Sis farları, sisli, karlı ve yağmurlu hava koşullarında görüşü arttırmak için tasarlanmıştır.
Gün ortasında lüzumsuz sis farı yakmanın cezası 132, araçlarda şartlarına uygun ışık donanımını bulundurmamanın cezası ise 598 TL. Akan trafikte öndeki aracın yol vermesi için uzun farları yakarak yol isteyen sürücülere de 132 TL para cezası kesiliyor.
TÜVTÜRK Araç Muayenede Sis Lambasından Ağır Kusur Olarak Bıraktılar.
Karayolları Trafik Kanunun ilgili maddeleri gereğince belirtilen haller dışında sis farı yakmanın cezası 2020 yılı için 132 TL şeklinde belirtilmiştir.
Sis farı dediğiniz şey etrafi ve yeri aydinlatan bir ampül, yani 120 derecelik ve 100m alani farlariniz aydinlatiyor ise sis fari 30-40m lik alani ve 160 derecelik alani aydinlatiyor. Daha kısa ve geniş alani yani, goz almasi da orijinal ise olanaksiz.
muayenede hafif kusur olarak değerlendirilir.
Araçlara led far taktırılması, yeni bir far eğer araca uygun şekilde takılırsa herhangi bir yasak olma durumu yoktur.
Bunların renkli olması durumu muayeneden kalma riski taşıdığından, en güvenli yol olarak muayene sırasında bunları iptal etmeniz gerekir. Ancak hatırlatmamız gerekir ki bu renkli sis farlarının açılması trafik cezası yemenize sebep olur. Zaten beyaz ya da sarı olsa bile şehiriçinde sis farı kullanmak yasaktır.
Sis farı amacı dışında yanmadığı sürece sorun olmaz.Çakar ışık her durumda yasaktır.Ne muayenede,nede trafikte sis farı kapalı ise ikaz ve uyarı yapılmaz. Sisli, yağmurlu gibi olumsuz hava koşullarında yol yüzeyi, şerit çizgileri ve işaretleri daha az görmekteyiz.
Gece sürüşlerinde, gündüz sürüşüne göre farklı ve ters olarak, orta çizgiye yakın olmalısınız. Karşılaşmalarda ise sürme şeridinizi ortalamalı ancak olabildiğince yavaşlamalı, kısa farlarınızı yakmalısınız. Gece yolculuğunda uzun farları yakmak iyi görmemizi sağlar, ancak karşıdan gelenleri çok rahatsız eder.
Gündüz farları araç motoru çalıştırıldığında otomatik olarak devreye girer. Gün ışığında net olarak görülebilecek kadar parlak olan gündüz farları, kapalı hava koşullarında göz kamaşmasına neden olabilir. Sahip oldukları parlaklık seviyesi nedeniyle gece kullanılmazlar.
Araçların aydınlatma sistemlerinin olması gereken şekil 64/1-b-5 sayılı trafik kanununda net bir şekilde belirtilmiştir. Bu maddeleri de incelediğimizde açıkça görülüyor ki deli mavi ve buz mavi xenon kullanımı yasaktır. Bu türden bir aydınlatma renginin farlarda ya da sislerde kullanımı ise fark etmemektedir.
far yakma değil, sis farı yakma cezasıdır. doğru hava koşulları dışında sis farı yakmak ceza sebebidir.
Buna göre yetkili kişiler dışında usulsüz çakar kullanan kişilere ceza kesiliyor. Trafik ekipleri trafikte usulsüz çakar lamba kullanan sürücüleri tespit ettiklerinde o yılın ceza tutarı ne ise cezai işlem uygulanır. Bu nedenle kanunda belirtilen araçlar dışında çakar ve siren kullanmak yasaktır.
Kilopat. Sinyal ampüllerini Amerikan parka çevirmek kanunen yasak, o şekilde muayeneden de geçemezsiniz. Ceza durumu ise polis memurunun insiyatifinde, yazmak isteyen yazabilir. Ancak sinyal grupları düzgün çalıştığı taktirde muayeneden geçiyor.
Hareket halindeyken dörtlü flaşörlerinizi yakmayınız. Siste taşıt kullanırken sürücülerin yaptığı başka bir hata da, dörtlü flâşörlerin görülmek için yakılmasıdır. Dörtlü flâşörler, sadece bir tehlike durumunda ve taşıt durduğunda yakılmalıdır.
yakını gösteren ışıklar veya sis ışıkları ile birlikte. kullanılması zorunludur.
H27: Genelde sis farlarında kullanılır. Tek flamanlıdır. HB3 9005: Genelde Japon araçlarının uzun farlarında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri