İşçilerin alacağı ücret günlük ya da aylık olarak belirlenir. Gece çalışması ile gündüz çalışması birbirinden farklı olarak ayrıca bir ücretlendirmeye tabi tutulmamıştır. Gece 7,5 saati aşmamak kaydıyla yapılan çalışma ile gündüz çalışması arasında bir farklılık söz konusu değildir.
Ortaya çıkan rakam işçinin maaşına net olarak yansıyacak olan aylık %35 gece farkıdır. Gece Çalışması zammı için nöbet saatlerinin (yarısından fazlası) gece çalışmasına (20:00/06:00) denk gelmesi gerekir, gece zammı maddesi o günkü çalışma saatlerinin tamamına zamlı ücret uygulanır.
Gece çalışması fazla mesai hükümlerine tabidir. Bir işçi 7,5 saatten daha fazla gece çalışması yapamaz. İşçi haftalık saat sınırını geçmemiş olduğu halde gece çalışması yapsa da ücretlendirilir. Gece çalışması ücreti ise normal mesai ücretinden %50 yüksek olarak hesaplanır.
Gece çalışan işçiye zamlı ücret ödenir mi? İş Kanunu gece çalışan işçiye fazla ya da zamlı ücret ödenmesini öngören herhangi bir düzenleme getirmemiştir. Durum bu olmakla beraber, iş sözleşmeleriyle ya da toplu iş sözleşmeleriyle gece çalışan işçiye, zamlı ücret ödenmesi kararlaştırılabilmektedir.
Anılan maddede ayrıca “20.00 – 06.00 saatleri arasında çalışılan süre kadar gece zammı ödenir” şeklinde hüküm bulunmaktadır. Buna göre gece yapılan çalışmalar için hak edilen ücretinin %35'in “gece zammı” olarak ödenmesi gerekmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
İşçinin çalıştığı sürenin yarısından fazlası, saat 20.00'de başlayıp 06.00'da biten zaman dilimine denk geliyorsa buna 'gece çalışması' adı verilir. Mevzuata göre işçilerin gece 7.5 saatten fazla çalıştırılmaları yasaktır.
İkinci vardiya, öğleden sonra 14:00-16:00 saatleri arasında başlayıp akşam 22:00-00:00 civarında bitirilip üçüncü vardiyaya geçilir. Üçüncü vardiya da gece 00:00-02:00 gibi başlayıp sabah 06:00-08:00 saatlerine kadar devam etmektedir.
İşin niteliği gereği, sürekli ve kesintisiz çalışmanın gerektiği işyerlerinde, vardiyalı çalışma söz konusu olur. İşçinin gece vardiyasında çalışması kural olarak mümkün olup, bazı istisnai hallerde ise yasaktır.
Eğer işçisinin çalışma saatlerinin yarısından fazlası, saat 20.00'dan sabah 06.00 aralığına denk geliyorsa bu sisteme gece çalışması adı verilmektedir. Gece çalışma sistemine göre her iş yerinde işçi en fazla 7.5 saat çalışabilir. Buna göre işçinin 7.5 saatten fazla çalıştırılması yasaktır.
Gece çalışmaları yönünden, haftalık kırkbeş saat olan yasal çalışma sınırı aşılmamış olsa da günde yedibuçuk saati aşan çalışmalar için fazla çalışma ücreti ödenmelidir. Dairemizin kararları da bu yöndedir (Yargıtay 9.HD. 23.6.2009 gün 2007/40862 E, 2009/17766 K).
Burada da saatlik çalışma ücretine, fazladan çalışılan her bir saat için fazla çalışma ücreti eklenir. 2023 yılında asgari ücret için saatlik ücret 59,62 TL'dir. Fazla mesai yapılan saatlerde ödeme %50 artar. Bu nedenle de 2023 asgari fazla mesai saatlik ücreti 89,43 TL olarak hesaplanır.
Gece vardiyasında tek çalışılması konusunda bir yasak var mıdır? Mevzuatımızda işçilerin vardiyalarda tek başına çalışmasını açıkça yasaklayan bir düzenleme bulunmamaktadır.
Gece vardiyası yüksek oranda ikinci tip diyabet, kalp krizi ve kanser riskini de arttırıyor. İngiltere'nin Surrey kentindeki Uyku Araştırma Merkezi gece vardiyasının insan vücudunda moleküler düzeyde değişikliğe sebep olduğunu ortaya çıkardı.
İş Kanunun 69. maddesine göre gece ve gündüz işletilen ve nöbetleşe işçi postaları çalıştırılan işyerlerinde bir işçi üst üste en fazla iki hafta gece vardiyasında çalıştırılabilir. İki hafta üst üste gece vardiyasında çalıştırılan işçinin, sonraki iki hafta gündüz vardiyasında çalıştırılması zorunludur.
O halde işçinin 20:00-06:00 saatleri arasında yaptığı çalışma gece çalışması olarak kabul edilecektir. Eğer işçinin toplam çalışmasının yarısından çoğu 20:00-06:00 arasına denk gelmişse bu işçinin bütün çalışması gece çalışması sayılacaktır.
Bu durumda işçinin gece çalışması 7,5 saati geçiyorsa işçiye fazla çalışma ücreti ödenmek zorundadır. Yani Haftalık çalışma süresi 45 saati geçmese de gece çalışmasının 7,5 saati geçtiği durumlarda fazla çalışma ücreti ödenmelidir.
Madde 5 — 4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin birinci fıkrasında tanımlanan gece dönemine denk düşen 20.00-06.00 saatleri arasındaki işçi postalarında, 18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçilerin çalıştırılmaları yasaktır.
4857 Sayılı iş Kanunu'nun 69. maddesine göre gece vardiyasının tanımı en geç saat 20.00'de başlayarak en erken saat 06.00'ya kadar geçen ve her halde en fazla 11 saat süren dönem olarak geçmektedir. Bu çalışma saatleri içinde iş veren bünyesinde çalışan işçiyi en fazla 7,5 saat çalıştırabilir.
Bu bağlamda da işverenin gece vardiyasında işçiyi 12 saat çalıştırması yasal değildir. Kanunen işçilerin gece çalışmaları 7.5 saatten fazla olamaz. Yani 7.5 saatten daha uzun süreli gece vardiyası olamayacağı gibi, gece vardiyasında fazla mesai yapmak da yasal değildir.
Uyku uzmanı Dr. Riha'nın bir başka tavsiyesi de, gece vardiyaları sırasında 20 ila 30 dakika kestirmek. Ortalama bir yetişkinin 7-8 saat uykuya ihtiyaç duyduğu bilinse de, herkesin uyku süresi aynı değil.
Günlük azami çalışma süresi ne kadardır? Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.
Vardiyalı Çalışmalarda Fazla Mesai
Haftalık 45 saati aşan her bir saatlik çalışma için işçiye normal saat başına düşen ücretinin bir buçuk katı fazla mesai ücreti ödenmesi gerekmektedir. Günde üç vardiya uygulanan işyerlerinde mola süreleri ve haftalık izin süreleri düşüldüğünde, fazla mesai doğmayabilir.
İşyerinde iki gün gece, iki gün gündüz, iki gün dinlenme şeklinde çalışan işçinin haftalık 45 saati aşan çalışması bulunmasa da gece çalışmalarındaki 7,5 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılmalıdır.
Yargıtay, günde 11 saate kadar çalışan işçinin öğle molasının 1 saat, 11 saatten fazla çalışan işçilerin ise 1.5 saat öğle molası yapması gerektiğine hükmetti.
Üçlü vardiya sisteminde çalışanlar günde üç vardiya olarak 8 saatlik çalışma dilimlerinde yer alırlar. Üç vardiyalı çalışma sisteminde ara dinlenmelerle birlikte kanuna uygun olarak haftalık kırk beş saatten daha fazla çalışma yapılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri