Gaz, hayvana bir cihaz aracılığı ile oksijen ile karıştırılarak belirli bir oranda verilir. Ameliyat esnasında gaz miktarını düşürüp yükseltmek gerekebilir. Bunun için anesteziyi veren hekimin konusunda uzman olması ve anesteziyi takip eden bir başka teknisyen ya da hekimin de bulunması şarttır.
Gaz Anestezi, Dikişsiz ve Hızlı Bir Prosedür
Narkoz yerine gaz anestezisi kullanılması, kısırlaştırma işlemi için daha güvenli bir seçenektir. Gaz anestezisi, hayvanın vücuduna verilen bir gaz karışımıdır ve hayvanın anestezi altında tutulmasını sağlar.
Genel anestezi uygulanacak hayvanların 12 saat öncesinden aç bırakılması gerekir. Su, operasyondan bir saat öncesine kadar verilebilir. Genel anestezi amacıyla kullanılan ilaçlar, enjeksiyon şeklinde uygulanabildikleri gibi, özel anestezi makinalarıyla solunum yoluyla da verilebilirler.
Gaz anestezi si solunum yoluyla verildiği için operasyon esnasında ani gelişen herhangi olumsuz durumda direk kesilebilmektedir. Bu yüzden riski minimize eder. Gaz anestezi sinde, narkoz kesildikten 1-1.5 dk gibi kısa süre sonra uyanma olmakta ama enjeksiyon anestezisinde daha uzun sürmektedir.
Kısır Kedi Beslenmesi Nasıl Olmalıdır
Kısırlaştırma operasyonu geçiren kedilere ilk beslenmeleri için mamanın anesteziden yaklaşık 6 ile 8 saat sonra verilmesi uygun olur.
İlgili 19 soru bulundu
Bu reaksiyonlar enjeksiyon bölgesinde şişlik gibi hafif etkilerden kalbin durması, anaflaktik şok ya da ani ölüm gibi ciddi etkilere kadar değişiklik gösterebilmektedir. Ancak yapılan araştırmalara göre bir kedinin arabayla veterinere giderken araba kazasında ölme riski, anesteziden ölme riskinden çok daha yüksektir.
Anestezinin etkisinin de geçmesi ile birlikte kedinize az miktarda su ve mama vermeye başlayabilirsiniz.
Genel olarak, kediler anestezi sonrası biraz uykulu olacaktır. Ancak, hiçbir acı belirtisi olmadan yemek yemeli ve rahat olmalıdırlar. Tam iyileşmesi biraz zaman alabilir, ancak bir şeylerin yanlış olduğunu düşünüyorsanız hemen veteriner hekiminize başvurun.
Kedilerde premedikasyon ve genel anestezi ayrı bir önem taşımaktadır. Genel anestezik olarak parenteral anestezikler (i.m ve i.v yolla uygulananlar) ve inhalasyon anestezikleri ile genel anestezi sağlanır. Parenteral anestezikler gerek indüksiyonda gerekse anestezi idamesinde doz ayarlaması yapılarak kullanılabilir.
Farklı çeşitleri olan anestezinin yapılması da bazı adımları içerir. Öncelikle damardan bir ilaç verilir ve hastanın bilinci kaybolur. Sonrasıda ise hastanın ağzına oksijen tüpü yerleştirilir. Bu tüpün içindeki gazlar anestezi işleminin uygulanmasını ve hastanın anestezi de kalmasını sağlar.
Tıraş olmak için narkoz alan kediler ortalama olarak iki saat içerisinde uyanır. Ancak daha önce belirttiğimiz gibi tıpkı biz insanlardaki gibi narkoz etkileri sürer. Bu etkilerin tamamen sona ermesi 12 saati bulabilir. 12 saat sonra narkoz etkisi geçer ve kedinize mama verebilirsiniz.
Güçlü bir sedatif ve kas gevşetici etkisi bulunan ilaç, 23-60 dk atılma yarı ömrü ile hızla vücuttan atılır. Vücuttan tamamen atılması uygulama şekli ve dozdan bağımsız olarak 2-3 saat içinde olur.
Kedi ve köpeklerde fenobarbital yatıştırıcı ve uyku doğurucu olarak genellikle ağızdan kullanılır, D yol pek tercih edilmez, ayrıca saldırgan kedi ve köpeklerin hareketsiz kılınmasında da kullanılır.
6-Gaz anestezisi: Gaz anestezisi güvenli bir anestezi sistemidir. Gaz, hayvana bir cihaz aracılığı ile oksijen ile karıştırılarak belirli bir oranda verilir. Ameliyat esnasında gaz miktarını düşürüp yükseltmek gerekebilir.
OPERASYON ÖNCESİ VE SONRASINDA YAPILMASI GEREKENLER
Kedi ve köpeklerin operasyondan on iki saat öncesinde aç bırakılmaları gereklidir. 12 saat önceden yemeği önünden alınıp sadece suyu bırakılabilir.
6-12 saat içinde yiyecek-içecek verilmesi kusma refleksini uyaracağı gibi; bilincin yeterince açık olmaması sebebiyle gıdaların ve içeceklerin akciğerlere kaçma riskini de ortaya çıkartacaktır. 18-24 saatlik sürede kusmalar normal kabul edilmektedir.
Bu titremelerin altında birçok sebep yatabilir. Her şeyden önce kedinizin anestezi aldığını unutmayın ve bu titremelerin neden vücut sıcaklığı ile baş ederken üşüyor olmasından kaynaklı olabilir. Kedilerde kısırlaştırma sonrası bakım ise oldukça önemlidir. Kedinizi operasyon sonrası sıcak tutmanız gerekir.
Bunlardan baş dönmesi, bulantı, titreme, boğaz yanması, vücut bazı bölgelerinde hamlık ve uyuşukluk hissi, ağrı sayılabilir. Bu semptomların çoğu anestezistiniz tarafından sırasıyla yeterli sıvı alımınızın tamamlanması, yapılan narkotik ilaçların kararlı düzeyleri ile baş dönmesi ve bulantı etkisi düşürülür.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Yumuşak dokulu köpek yakalığı dır. Elizabeth yakalığı olarak tabir edilen Yakalık yerine kullanılabilecek, çok daha konforlu ve kullanışlı bir Yakalıktır. Kedinizin Egzama, operasyon vb sebeplerle vücudunun bazı bölgelerine ağzı ile ulaşmasının istenmediği durumlarda kullanılmaktadır.
Sadece Kedi Tıraş işlemi için dostunuza anestezi uygulamak çok doğru bir işlem değildir. Çünkü gereksiz anestezi kedinize yan etkiler miras bırakabilir.
Kedi kısırlaşma ameliyatından sonra gerekli bakım ve kontrolleri yapıldığı zaman 15 gün içerisinde iyileşir. Kedi Kısırlaştırma Sonrası Dikişler Ne Zaman Alınır? Kedinin dikişlerinin, kısırlaştırma ameliyatı sonrasında 10 ve 14 gün içinde uzman veteriner hekim tarafından alınması gerekir.
Ameliyat sonrasında yiyeceği mama miktarında azalmaya gidilecek olmasından dolayı yavru kedi maması ve yetişkin kedi mamaları protein bakımından yeterli olması kedileriniz için oldukça iyi olacaktır. Böylece daha az miktarda mama yerken, yeteri kadar enerji sağlayacak besin tüketmiş olacaktır.
ANESTEZİ NEDİR? Anestezi; bilinçsizlik hali, kas gevşemesi ve ağrının hissedilmemesinin bir kombinasyonudur. Evcil hayvanınıza stres ve rahatsızlık vermeden cerrahi ve diagnostik prosedürleri konforlu bir şekilde geçirmesini sağlar.
anestezi verilen her operasyon gibi, kısırlaştırma operasyonu da risk barındırır evet. hem ameliyat sırasında oluşabilecek bir duyarlılık durumu hem de ameliyatın doğası gereği komplikasyon riski vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri