Geleneksel Türk El Sanatlarını; halıcılık, kilimcilik, ebru, sumak, kumaş dokumacılığı, yazmacılık, çinicilik, seramik-çömlek yapımcılığı, işlemecilik, oya yapımcılığı, deri işçiliği, müzik aletleri yapımcılığı, taş işçiliği, bakırcılık, sepetçilik, semercilik, maden işçiliği, keçe yapımcılığı, örmecilik, ahşap ve ağaç ...
Yörede, geleneksel metotlarla halen yapılmaya devam eden yorgancılık, ayakkabı imalatçılığı, dericilik, bıçakçılık, kalaycılık, bakırcılık, çömlekçilik, sobacılık, demircilik gibi el sanatları-zanaatları da bulunmaktadır.
Geleneksel Türk Sanatları bölümü, Türk kültüründe yer alan geleneksel sanat dallarına ilişkin teorik ve pratik eğitim veren bir lisans programıdır. Bu sanat dalları arasında çini, seramik, cam, minyatür, ebru, hat, tezhip, kaatı ve telkari gibi sanat dalları yer almaktadır.
Yöresel sanatlar ise toplumların yaşam biçimlerini, gelenek ve göreneklerini yaşamak ve yaşatmak için gösterilen çabanın sonucunda ortaya çıkmıştır. Yöre halkının yaşam biçimleri, coğrafyaları, inançları, ekonomik olanakları ve kültürleri hakkında bilgi veren yöresel el sanatları , yöre insanıyla bütünlük sağlar.
İlgili 15 soru bulundu
Eski çağlardan beri Testi-Çanak-Çömlek, Demircilik, Bakırcılık, Kalaycılık, Kuyumculuk, Gümüşçülük (Telkari), İğne Oyası, Midyat El Nakışı, Tohum İğnesi, Yorgancılık, Oyacılık, Boyacılık(Sibbeğ), Dericilik(Dabbağ), Sabunculuk, Dokumacılık, Şal ü Şapik(özel bir kumaş dokumasıdır), Kilimcilik, Halıcılık(Yün ve İpek), ...
Geleneksel Türk El Sanatları bölümü mezunları; halıcılık, dokumacılık, oya ve nakış, nalbantlık, minyatür, ahşap oymacılığı, çini ve cam işlemeciliği, seramik, ebru, hat gibi meslekleri icra edebilir.
Geleneksel Türk sanatları, Türk kültürü'nün bir kısmını meydana getiren sanat ve sanat türlerinin genel adıdır. Geleneksel Türk sanatlarının bir kısmı İslam öncesi dönemden kaynaklanır. Bir kısmı ise İslam ile birlikte gelişmiştir. Bu sanatların başında hat sanatı, tezhip, minyatür ve ebru gelmektedir.
Halk sanatı, folklor ve halk kültürü bağlamında yapılmış her türlü görsel sanatları kapsar. Genellikle nesneler, yalnızca dekoratif olmaktan ziyade, pratik kullanıma da sahiptir. El sanatları, halk destanı, halk dansı, halk çalgısı, halk müziği, halk oyunu, halk güreşi yaygın halk sanatı türleridir.
Resim, heykel, mimarlık, müzik ve şiirden oluşan beş başlıca sanat alanını kapsar.
Heykel, 3. Resim, 4. Müzik, 5. Edebiyat (şiir ve nesir), 6. Gösteri sanatları (dans ve tiyatro), 7. Sinema ve film, 8. Medya sanatları (radyo, televizyon ve fotoğraf), 9. Çizgi roman, 10. Video oyunları veya genel olarak elektronik sanat ve dijital sanat formları.
Geleneksel Türk El Sanatları dersi, Türk kültürünün zengin ve çok katmanlı birikiminden yararlanarak yüzyıllar içinde üretilen sanat eserlerini temel nitelikleri, malzemeleri, yapım teknikleri açısından tanıtan ve örnekler aracılığıyla inceleyen bir ders olarak kurgulanmıştır.
Sanat, insanın duygu, düşünce ve hayallerini, somut ve soyut malzemelerle yaratıcı gücünü kullanarak kişiyi etkileyecek biçimde anlatmasıdır.
İzmir'in el sanatları alevde cam işleme, sıcak cam sanatı, bakır tel işletmeciliği, çalgı yapımcılığı, çömlekçilik, ahşap oymacılığı ve ebru sanatı olarak bilinmektedir.
Geleneksel Türk El Sanatları içinde yer alan kitap sanatları (cilt, hat, tezhip, tasvir, kâğıt oymacılığı, ebru), çini-seramik sanatı, halı sanatı, kumaş sanatı, maden sanatı, ahşap sanatı, taş sanatı hakkında genel bilgiler ve örnek eserler üzerinden incelemeler; günümüzde geleneksel sanatlar adına yapılan ...
Sanat dalları, herkesin bildiği gibi mimari, heykel, resim, edebiyat, müzik, tiyatro ve sinema olmak üzere yedi tanedir.
Günümüzde Türk sanatlarına örnek olarak Türk mimarisi, çinicilik, hat sanatı, kilim ve halı dokuma verilebilir.
Hat sanatı, Arap asıllı İslam harfleriyle estetik değerler dikkate alınarak ölçülü ve nispetli bir şekilde kamış kalem, is ve sair el yapımı mürekkeplerle yazı yazma sanatıdır. Bu sanata güzel yazı manasına gelen hüsn-i hat denilmiştir.
Geleneksel Türk süsleme sanatları Hüsnü Hat, Tezhip, Minyatür ve Ebru sanatıdır. Süsleme sanatları resmin bir koludur ve elbise, mücevher, eşya, yapı ya da mobilya gibi eşyaların süslenmesi bu sanatlar ile yapılır.
Görsel sanatlar göze hitap eden ürünler çıkaran sanatlardır. Seramik, resim, heykel, tasarım, fotoğrafçılık, çini ve mimarlık bu sanatlara örnek olarak verilebilir. Gösteri sanatları, kavramsal sanat ve dikiş gibi farklı sanat türleri de görsel ögeler barındırmaktadır.
Mimari, resim, heykel, müzik ve edebiyattır. Bunlardan mimari, resim ve heykele plastik sanatlar denir. Plastik sanatlar deyimi bu sanatların üç boyutlu oluşu ve derinlik ifadesinin bu sanatların anlatım alanına girmesi.
Geleneksel Türk Sanatları bölümü olan üniversiteler 4 yıllık eğitim verir. Mezun olabilmek için 240 AKTS kredisini tamamlamış ve devamsızlık sınırını geçmemiş olmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri