Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Gelin kayın babasına bakmak zorunda mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Gelin kayın babasına bakmak zorunda mi?

-Gelinin, kaynana ve kayın babaya bakma zorunluluğu yok... Bakmazsa günahı da yok... Bu bakımdan kendi oğulları sorumludur...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.com

Gelin kaynana kayınpedere bakmak zorunda mı?

“Bir gelin kendi kocası ve hatta çocuğuna bile bakma zorunluluğu yoktur. Dolayısıyla bir kayınpedere bakma sorumluluğu da yoktur." İşte bu hüküm farziyet noktasından değerlendirilerek verilmiştir. Yani bir gelin kayınvalidesine bakmamakla haram işlemiş olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Kayınpederine bakmak zorunda mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı “gelin-kaynana fetvası” yayınladı.

Diyanet'in yayınladığı fetvaya göre gelinler, kaynana ya da kayınbabalarına bakmak zorunda değiller. Ancak bakacak kimseleri olmadığı zaman “doğal ihtiyaçlarına yardımcı olmaları” gerekiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Dinimizde kaynana hakkı var mı?

Kayınvalide veya kayınpederin gelin üzerindeki haklarından değildir. Buna göre gelinin erkeğin aile büyükleriyle alakası saygı hürmet çerçevesindedir. Evde hizmetçi ve emir eri türünde değildir. Kadının eşinin bakmakla yükümlü olduğu bireylere bakmakta eşine yardımcı olması eşine yardımcı olma görevidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Kaynanaya kim bakar?

Gelinler ve damatlar direkt sorumlu değildir. Çocuklar arasından da erkek çocuk kızdan önce sorumludur. Gelin direkt kendisi fiili olarak bakmak zorunda değildir ( çalışıyordur hastadır vs) ama bu durum kocasının, annesine bakmasını engelleme hakkı olduğu anlamına gelmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kizlarsoruyor.com

Gelinin Kayınvalideye Bakma Mecburiyeti Var mı? | İhsan Şenocak

İlgili 34 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Bir Kadın kayınvalidesine bakmak zorunda mı?

-Gelinin, kaynana ve kayın babaya bakma zorunluluğu yok...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.com

Gelin ve kaynana neden anlaşamaz?

Dr. Aydın, gelin-kayınvalide arasındaki çekişmelerin belli başlı sebeplerinin ön yargılar, alınganlık, kişilik farklılıkları, gelin ve kaynananın haddini aşması, başkasını yönetme isteği, kıskançlık, ruhsal hastalıklar, bencillik, cahillik gibi konular olduğunu belirtti.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aa.com.tr

Gelin kayınpederini yıkayabilir mi?

Dolayısıyla hasta olan kayınpederin bakımını yapabilecek eşi, oğlu veya erkek torunu ya da öz kızı olduğu hâlde söz konusu bakım ve hizmetin gelin tarafından yapılması dinen doğru olmaz. Onların bulunmaması hâlinde ise bu hizmetleri gelinin yapmasında dinen bir sakınca yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Eşinin babası namahrem mi?

Kişinin kayınbabası öz babası gibidir. Bu bakımdan gelinin kayınbabası ile yalnız kalması ve onun hizmetinde bulunması caizdir. Kayınbabanın yanında saçın ve kolların açık olması caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Kayınvalide mahrem mi?

Kayınvalide, Yalnız Nikâhın Kıyılmasıyla Damadına Mahrem Olur mu? Kadın ile erkek arasında nikâh akdi gerçekleşir gerçekleşmez kayınvalide ebedi olarak damadına mahrem olur. Bu mahremiyet için gelin ile damadın zifafa girmesi şart değildir. Allah (cc) şöyle buyurmuştur: …

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvakurulu.com

Kız çocuğu babasına bakmak zorunda mı?

Anne-babanın bakımından bütün çocuklar sorumludur. Ancak öncelikle maddi durumu iyi olan erkek çocukların bakma mecburiyeti vardır. Eğer onlar bakmıyorsa kız çocukları da bakmak zorunda olurlar. Ana-baba yoksul düşer veya yaşlanıp çalışamaz olursa, ilgi ve bakım yükümlülüğü çocuklara aittir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Evli kadın annesine bakmakla yükümlü mü?

el Cevab: Anne babaya hizmet bütün evlatların dini sorumluluğudur. Erkek evlat veli niteliği olduğundan anne baba yaşlanınca onlara bakmak ve gözetmekle fıkhi açıdan mükellef olur. Kız evlat evlendiğinde bu yükümlülüğü gücü yettiği kadar olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Kardeş kardeşe bakmak zorunda mı?

Kime iyilik edeyim?” diye soran sahâbîye Peygamber Efendimiz (s.a.s.), “Annene, babana, kız kardeşine, erkek kardeşine ve sözü geçen bu kimselerden sonra gelen yakınlarına iyilik et. Bu yapılması gereken bir vazifedir. Bunlar ilişkileri devam ettirilmesi gereken yakınlardır.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 128 [5140]) buyurmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Gelin kayınvalidesine bakmakla yükümlü müdür?

GELİN KAYINVALİDESİNE BAKMAKLA YÜKÜMLÜ MÜDÜR? Bir gelin kayınvalidesine bakmakla yükümlü değildir. Herkes kendi annesine bakmakla yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamveihsan.com

Kayınvalideye anne demek günah mı?

Ama bu, örften ve günümüzde öyle alışıldığından dolayıdır. Öyleyse kayınpedere ve kayınvalideye baba ve anne demenin dinen bir sakıncası olmadığı söylenebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Gelin Kayinvalideye yakin oturmak zorunda mi?

Başliktaki soruya cevap olarak tabii ki, yakin oturmalisiniz, hatta ayni evde yaşamali, calişiyorsa isten cikip erkek ailesine hizmet etmeli, misafirlerini guleryuzle karsilamali, kv ile akrabalari gezmeli, erkek ailesi ne dese tabii ki, siz ne dersiniz odur demeli.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadinlarkulubu.com

Dinen kayınpeder geline namahrem mi?

Kayınpeder gelini için baba hükmündedir ama gelin onun yanında babası gibi serbest olamaz davranamaz. Caizdir, denildiğinde doğacak mahzurların önüne geçilmesi günümüz için şibhu mustahildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Dinimizde kayınpederin yanında baş açılır mı?

CEVAP: Müslüman bir kadın kendisine dinen yabancı olan erkeklerin yanında başını örtmek durumundadır. Kadınlar arasında veya evde babasının, erkek kardeşlerinin, amca veya dayısının, kayınpederinin yanında yahut da yalnız başına kaldığında başını örtmek zorunda değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetva.net

Kuranı Kerimde kimlere nikah düşmez?

Meal (Kur'an Yolu)

Anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeşin kızları, kız kardeşin kızları, sizi emziren anneleriniz, sütbacılarınız, eşlerinizin anneleri, kendileriyle birleştiğiniz eşlerinizden olup evlerinizde bulunan üvey kızlarınız size haram kılındı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kuran.diyanet.gov.tr

Bir gelin kayınpederinin altını alabilir mi?

Gelinin kayınpederinin mahrem yerlerinin bakımını yapması haramdır. Tenasül uzvuna şehvetle bakması veya bedenin herhangi bir yerine dokunması esnasında taraflardan birinde şehvet meydana gelmesi durumunda Hanefi mezhebine göre gelin kocasına dönüşü olmayacak şekilde ebediyen haram olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvalar.hgev.org.tr

Gelin kayınpederi ile evlenebilir mi?

Yani, bir hanım için kayınpederi, bir erkek için de kayınvalidesi gerçek baba ve annesi gibidir, aralarında ebedî mahremiyet vardır. Hiçbir şekilde oğlu ölse veya hanımını boşasa da kayınpeder geliniyle, damat da kayınvalidesi ile evlenemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Kaynana gelini neden çekemez?

Gelin-kaynana çatışmalarının en önemli sebeplerinden birinin ön yargılar olduğunu anlatan Prof. Dr. Aydın, ''Maalesef gelinin kaynanaya, kaynananın geline karşı tutumunu, peşin hükümler belirliyor ve kafalarında taşıdıkları ön yargılara göre davranıyorlar. Bu da küçük bir anlaşmazlığı kavgaya dönüştürüveriyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Kaynana ile evlenilir mi?

Evlenilmesine hiçbir zaman müsaade edilmeyen kimseler şunlardır: Kanbağı olan akrabalardan torun, evlat, anne, baba, dede, nine, kardeş, teyze, dayı, hala, amca, yeğen. Evlilik yoluyla edinilen (sıhrî) akrabalardan kaynana, kayınbaba, eşlerin başkalarından olan çocukları, evlatların eşleri.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Herşeye karışan kaynanaya nasıl davranmalı?

Sorunlar karşısında mümkün olduğunca kibar davranın

Onlarla konuşurken onlara hak ettikleri saygı ve sevgiyi vermelisiniz. Kaba ve agresif davranmak kimseye fayda etmez. Eşinizi gerçekten seviyorsanız, ebeveynlerini de sevmek için çabalayın en azından onları anlamaya ve tanımaya çalışın.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Gelin kaynana ilişkileri nasıl olmalı?

Yani eşinin annesi ile karşılıklı konuşarak duygularını ifade etmesi konusunda rahat olabilmelidir. Gelin kaynanasına duygularını kırıcı olmadan, ben diliyle ifade edebilirse ve eğer kaynanası da kendisini ifade edip, gelininin duygularını dinleyebilirse, genellikle ilişki devam edebilecek düzeyde kalmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pakuapsikoloji.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT