0-6 yaş arasındaki bebek ve çocukların gelişimsel açıdan değerlendirilebilmesi amacıyla psikologlar tarafından uygulanan bir testtir. Çocukların, 0-3 aydan başlayarak, 48-72 aya kadar aylık dönemlerle; gelişim düzeyi hakkında objektif bilgilere ulaşılmasını sağlayan kapsamlı bir ölçme aracıdır.
0-6 yaş aralığındaki çocuklara uygulanan bir testtir. Uygulamaya anne ve baba da katılmaktadır. Anne&babadan çocukla ilgili bazı bilgiler alınır ve uygulamaya geçilir. Test formunda yer alan maddelerden anneye yöneltilmesi gereken sorular anneye yöneltilir ve çocuğun yapması beklenen maddeler ise çocuğa yöneltilir.
Gelişim testleri; gerek duyulduğunda çocuğu daha detaylı değerlendirmeye ve uygun eğitim programına yönlendirmek için uygulanmaktadır. Frostig Görsel Algı Testi uygulanmaktadır. 0 – 6 yaş aralığında olan çocukların gelişimsel olarak yaşına göre ne düzeyde olduğunu tespit etmek amacıyla kullanılan testlerden biridir.
Uygulama süresi ortalama 15-30 dakika olan testin kısa zamanda uygulanabilir ve kolay öğrenilebilir olması yaygınlığını artırmaktadır. Testin bu özellikleri birçok çocuğun gelişiminin taranması amacıyla kullanılmasına olanak verir.
İlgili 22 soru bulundu
0-6 yaş arasındaki bebek ve çocukların gelişimsel açıdan değerlendirilebilmesi amacıyla psikologlar tarafından uygulanan bir testtir. Çocukların, 0-3 aydan başlayarak, 48-72 aya kadar aylık dönemlerle; gelişim düzeyi hakkında objektif bilgilere ulaşılmasını sağlayan kapsamlı bir ölçme aracıdır.
2 yaş itibari ile zekâ testi yaptırılabilir. 2 yaş itibari ile yapılması uygun görülen zekâ testleri uygulamalarının, çocuğun dikkat ve uyum sürecine bağlı olarak 3 yaş 6 ay itibari ile daha verimli olacağı düşünülmektedir.
Farklı yaş aralıklarında olan çocukların, zihinsel gelişimlerinin yaşına göre ne düzeyde olduğunu tespit etmek amacıyla kullanılan envanterlerden biridir. Toplam 154 maddeden ve 4 alt alandan oluşmaktadır. Bu alt alanlar; Dil-Bilişsel, Sosyal Beceri-Özbakım, İnce Motor ve Kaba Motor gelişimini ölçen sorular içerir.
AGTE Ankara Gelişim Tarama Envanteri
0-6 yaş arasındaki çocukların gelişimsel açıdan değerlendirilebilmesi amacıyla uygulanan bir envanterdir. Çocuk ruh sağlığı alanında çalışan Psikologlar tarafından uygulanmaktadır.
Çocuk gelişimci, okul öncesi öğretmeni değildir çünkü eğitim fakültesinden mezun olmazlar. Formasyon aldıkları taktirde okul öncesi öğretmenliği yapabilirler. Çocuk gelişimci doktor değildir. Tanı koymaz, tanı alması gereken çocuğa gerekli yönlendirmeyi yapar.
0-6 yaş diliminde gelişim basamaklarında çocuğun durumuna göre bazen bireysel olarak uygulanmakta bazen de çocuğa bakım verenin katılımıyla uygulama yapılmaktadır. Uygulamaya girmeden önce çocuğun, karnı tok, uykusunu almış, hasta ve yorgun olmaması testin sonucu için önemlidir.
Çocuk hekimi muayenesinde büyümenin takibi için, vücut ağırlığı, boy uzunluğu, baş çevresi ölçümleri rutin olarak yapılıp büyüme (persantil) eğrilerine göre değerlendirilmektedir. Çocuğun boy ve kilosu ölçülüp standart büyüme eğrilerine işaretlenerek, o yaş ve cinsiyetteki diğer çocuklarla kıyaslanır.
Büyük Kas Motor Gelişim Testi (BKMGT-2) iki alt testten oluşmaktadır. Bunlar; yerdeğiştirme beceri alt testi ve nesne kontrolü beceri alt testleridir. Yerdeğiştirme beceri alt testi, toplam 6 beceriyi ( koşu, gallop, tek ayak sıçrama, koşarak engel üstünden atlama, uzun atlama ve kayma becerileri) içermektedir.
Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği-IV (WISC-IV), 6 yaş 0 ay ile 16 yaş 11 ay arasındaki çocukların zihinsel becerilerini ölçmeye yarayan zekâ testidir. Test, zekâ düzeyinin yanı sıra çocuğun güçlü ve zayıf zihinsel becerileri hakkında ipuçları sunmaktadır.
0-3 yaş döneminde 3-6 aylık periyotlar halinde değerlendirme yapılmalı, 3-6 yaş döneminde ise 6-12 aylık periyotlar halinde mutlaka değerlendirme yapılmalıdır. 6 yaştan sonra ise her yıl gelişimsel değerlendirme yapılması çocuğun güçlü ve zayıf yönlerinin tespiti için önemlidir.
Gelişimsel değerlendirme; çocukların bilişsel, psiko-motor, dil, sosyal duygusal ve özbakım becerilerinin gözlem, görüşme ve standardize edilmiş değerlendirme araçlarıyla ortaya konmasıdır. Değerlendirme sonucunda çocuğun becerilerinin gelişimsel olarak yaşı ile uyumu tespit edilir.
WISC-R Zekâ Testi Kimlere Ne Maksatla Uygulanır? WISCR-R Zekâ Testi 6-16 yaş grubundaki çocuk ve gençlere yönelik bir testtir.
Çocuklarda alıcı dil becerilerini, kelime dağarcığını ve resimlerle kelime (kavram) gelişimini belirlemek için kullanılan bir performans testidir. 2-12 yaş arasındaki çocuklara uygulanır.
Gessel Gelişim Figürleri Testi, bir psikolog tarafından yapılır. Çocuğa bir kağıda yerleştirilen figürler gösterilir ve çocuğun figürleri anlamaya çalışması istenir. Figürlerin anlaşılma süresi ölçülür ve bu süre kullanılarak çocuğun zihinsel gelişim düzeyi belirlenir.
Normalde zeka geriliği, önü açık bir kavram olup; hafif, orta, ağır gerilikleri de kapsamaktadır. Donuk zeka ise zihinsel becerilerde ortalamaların çok az altında olma durumunu ifade etmektedir. Yani, donuk zekalı çocukların öğrenme ve eğitilme potansiyelleri, zeka geriliği olan çocuklara nazaran daha yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri