TİROİD: Tiroid hastalıkları için kullanılan ilaçlar bağışıklık sistemini zayıflatmaz.
Hashimato tiroidi vücudun kendi koruma sisteminin tiroid hücrelerine saldırdığı bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Hashimoto hastalığının ortaya çıkmasını önlemek mümkün değildir. Çünkü altında vücudun savunma sisteminde gelişen bazı bozukluklar rol oynamakta ve bu risk genellikle doğuştan gelmektedir.
Bir bireyin, kendisine veya çevresine ait birtakım nedenlerin etkisiyle enfeksiyonlara daha açık hale gelmesidir.
Stres, virüs enfeksiyonları ve hamilelik yanı sıra çölyak, vitiligo ve tip 1 diyabet gibi bağışıklık sisteminizi etkileyen otoimmün hastalıklarının bulunması bağışıklık sisteminin tiroid hormonuna saldırmasına neden olan sebepler arasında yer alabilir.
Tiroid beziniz yavaş çalışıyorsa yani hipotiroidi hastalığınız varsa metabolizmanız daha yavaştır. Kilo vermek isteyenler kolaylıkla kilo verememeye başlar. Kabızlık problemleri görülebilir. Ancak spor yaparak metabolizmayı hızlandırabilir, daha kolay kilo verebilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Tiroid hormonları, kilo vermek amacıyla kullanmaya uygun değildir. Tiroid hormon düzeyleriniz normal ise, tiroid ilaçları sizi zayıflatmaz.
Tiroid ilaçları kilo aldırmaz, tersine metabolizmayı düzenleyerek gereksiz kilo alımını engeller. Dolayısıyla hiçbir hasta kilo alacağım endişesiyle, doktorunun tavsiye ettiği tiroid ilaçlarını almayı bırakmamalıdır.
Tiroid hormon ilaçlarının fazla alınması: Levotiroksin ilacının gereğinden fazla alınması kanda tiroid hormonlarını artırır ve hipertiroidi yapar. Bazı ilaçların kullanımı: Cordarone isimli kalp ilacı ve interlökin ilacı kullanan bazı hastalarda tiroid bezi fazla çalışarak hipertiroidi hastalığı oluşturabilir.
Tiroid hastalıkları özellikle tiroid bezine zarar verir, ancak aynı zamanda vücudun diğer organlarına da etki edebilir. Örneğin, hipotiroidizm kalp, karaciğer ve böbrekler gibi organların işleyişini etkileyebilir. Hipertiroidizm ise kalp, gözler ve kemikler dahil birçok organa zarar verebilir.
Hipertiroidizm (Tiroid bezinin çok çalışması)
Hipertiroid hastaları; İyot ve iyotlu gıdalar (süt, yumurta sarısı) çay, kahve, asitli içecekler, soya, ve gluten olabildiğince tüketilmemeli ve sigaradan uzak durulmalıdır. Bu besinler yerine B vitamini içeren gıdalar sıklıkla tüketmelidirler.
Vücudun strese verdiği tepkiyi düzenleyen, kan basıncını ve kan şekerini artırarak bağışıklık sistemini baskılayan bir hormon olan kortizol, insan hayatı için büyük önem taşır. Ayrıca vücudun tüm mekanizmasını çalıştıran bir alarm durumunun habercisi olarak da bilinir.
Bağışıklık sistemi hastalıkları farklı şekillerde görülür ve nedene özgü tedavi edilirler. Kalıtsal geçiş gösteren durumlarda genetik danışma ile önleyici tedbirler alınmalıdır. Uygun hastalarda kemik iliği, kök hücre ve timüs nakilleri veya gen tedavisi ile başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.
Doktorun haberi olmadan ilaç kesilirse hastalık tekrar alevlenir ve nüks eder. Böylece o zamana kadar yapılan tedavi de boşa gitmiş olur. O nedenle ilaç tedavisi doktorunuza danışılmadan kesilmemelidir. İlaç tedavisi sırasında ateşiniz çıkar ve boğazda ağrı olursa hemen doktorunuza başvurmanız gerekir.
Kullanmanız gerekenden daha fazla EUTHYROX kullandıysanız:
Nabızda hızlanma, endişe, huzursuzluk ve istemsiz hareketler gibi belirtiler görülebilir. Sinir sistemi etkileyen bir bozukluğu olan hastalarda istisnai olarak sara hastalığı (epilepsi), nöbet geçirme gibi durumlar oluşabilir.
Tiroidde en fazla görülen problem ödemdir. Bu nedenle su tüketiminizi asla ihmal etmeyin, günde 2-2,5 lt su içmeye çalışın. Özellikle kafein içeren içeceklerin tüketimini sınırlandırın, tükettiğiniz takdirde beraberinde su tükmeye özen gösterin.
Günümüzde birçok hastalığın temel sebeplerinden biri olan stres, tiroit bezi ile de yakın ilişki içindedir. Şöyle ki, yapılan araştırmalar ve incelenen istatistiki veriler stres, üzüntü ve kaygı bozukluğu gibi sorunlar yaşayan kişilerin zehirli guatra yakalanma riskini artırdığını göstermektedir.
Tiroid bezine sınırlı primer tiroid papiller kanseri olan hastalarda 10 yıllık sağkalım neredeyse %100'dür ve herhangi bir zamanda tiroid kanserine bağlı ölüm çok nadirdir. 45 yaşın üzerindeki, daha büyük veya agresif tümörü olan hastalar için prognoz yine çok iyidir ancak kanserin nüks etme riski daha yüksektir.
Metabolizmayı ve kişinin genel sağlık durumunu önemli derecede etkileyen tiroid hormon bozuklukları mutlaka kontrol altında tutulmalıdır. Bu nedenle hastanın birtakım hormon dengeleyici ilaçlar kullanması gerekebilmektedir ve bu ilaçların birçok hastada ömür boyu kullanılması gerekli olmaktadır.
‹lac›n verilmesi bir gün unutulursa, ertesi gün çift doz verilmelidir (3).
İlaç ağız yoluyla alındıktan sonra 3 ile 5 gün içerisinde etki gösterir.
EUTHYROX, ağız yoluyla kullanılan bir ilaçtır. Sabahları (kahvaltıdan en az yarım saat önce) aç karnına, tercihen bir miktar sıvı ile (örn. yarım bardak su) alınır.
Tiroid hormonlarının az salgılanmasında, yani hipotiroidi durumunda ise istirahat sırasındaki enerji tüketimi azalır. Hipotiroidide enerji tüketiminde oluşan yüzde 7-8'lik değişiklik, yağ depolarında da değişikliğe neden olur ve kilo alımı meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri