Dr. Fatih Aydoğan, “Ülkemizde genç yaş meme kanseri sıklığı oldukça fazla. 40 yaş altı meme kanserleri çok genç yaş meme kanseri olarak tanımlanmaktadır. Normalde Batı'da tüm meme kanseri tanısı konulan hastaların yüzde 5'i 40 yaşın altında yani 20 kişide bir görülmekte.
Meme kanseri hastalığının en sık görüldüğü yaş aralığı 50-70 yaş arası kadınlar olmakla birlikte diğer bütün kanserler gibi her yaşta görülme riski vardır.
Yaş ilerledikçe meme kanseri riski artar. Meme kanserlerinin sadece %2'si 30 yaşın altında görülür. Her 8 invaziv meme kanserinden sadece 1'i 45 yaşın altında saptanırken tüm kanserlerin yaklaşık 2/3'ü 55 yaşın üzerinde görülür.
Meme derisinde kızarıklık, olağan dışı ağrı, Meme başında gelişen yara veya egzama benzeri durumlar, Her iki meme arasında boyut farkı gelişmesi ve asimetri oluşması, Koltuk altında ele gelen bezelerin ortaya çıkması meme kanserinin belirtileri arasında gösterilir.
Memelerdeki ana büyüme 5-15 yaş arasındadır. Hücre çoğalmasıyla büyürler. Bu dönemde meme dokusunun gıda ya da radyasyon gibi kanserojen unsurla birleşmesi çok tehlikeli. 15-20 yaşta risk daha artar. 20-25'de düşmeye başlar. 30 yaşından sonra iyice düşer.
İlgili 19 soru bulundu
20'li yaşlardan itibaren her yaş grubundan kadında görülebilen bu kanser türü en sık 45-60 yaş arasında ortaya çıkar. Dolayısıyla 40 yaşından itibaren tüm kadınların yılda bir kez meme muayenesi yaptırmaları, tercihen meme cerrahına başvurmaları önerilir.
Örneğin Avrupa'da meme kanseri tanısı alan kadınların yaklaşık yüzde 5'i 40 yaşın altında iken, ülkemizde bu oran yüzde 16 olarak bildiriliyor. Diğer bir deyişle Batı'da her 20 meme kanseri hastasından biri genç yaşta iken, ülkemizde her 6-7 meme kanseri hastasından birinin genç yaşta olduğu görülüyor.
Aile öyküsü, özellikle genç olan birinci derece akrabalarda meme kanseri gelişen kadınlarda, ilk risk faktörüdür. Sadece yaş göz önünde bulundurulduğunda meme kanseri tanısı almış genç kadın hasta BRCA (meme kanserine yatkınlık genleri) mutasyon taşıyıcı olma olasılığı daha fazladır.
1 gram meme kanseri dokusu ortalama 8 yılda oluşur.
Başka bir deyişle, 1 cm meme kanseri oluşabilmesi için ortalama 5 yıl geçmektedir. Eğer meme kanseri tedavi edilmez ise, uzak organ metastazları ile 5 yılda ölür. Erken evrede tedavisi mümkün iken, uzak organ metastazı yapmış evrede tedavisi mümkün değildir.
Kadınlar arasında en sık rastlanan kanser türü meme kanseridir. Memede elle hissedilen bir sertlik veya kitle en belirgin belirtidir.
Tüm kanser türlerine bağlı ölümler arasında, meme kanserine bağlı ölümlerin, ikinci sırada yer aldığını aktaran Altınyollar, şunları kaydetti: '70 milyonu aşan ülkemizde, 100 bin kadından 22'si meme kanserine yakalanıyor. Meme kanserinden ölüm oranı 100 bin kadında yaklaşık 10 kişi olarak belirtiliyor.
Meme ağrısının en sık sebebi memedeki yapısal değişikliklerdir. Meme ağrısının kanserle ilişkisi yok denilecek kadar azdır. Meme kanseri olan hastaların % 1-2 'sinde meme ağrısı olmaktadır. Fakat çok nadir de olsa memede ağrı, kanserin tek belirtisi olabilir.
Hiç çocuk doğurmayan kadınlarda da risk bu nedenle yükseliyor. Bütün bu bilgilere rağmen çok erken yaşta ilk çocuğunu doğuran ve daha sonra 7-8 çocuk yapan kadınlarda da meme kanseri görülebiliyor. Varlıklı, sosyoekonomik düzeyi yüksek olan kadınlarda meme kanseri görülme oranı daha fazla.
Çalışmalar, meme kanserinin ağırlıklı olarak 50-60 yaşları arasında ortaya çıktığı gösterse de, Türkiye'de 50 yaş altı genç nüfusta görülme sıklığı giderek fazlalaşmaktadır. Bu nedenle ABD ve Avrupa'da 50 yaş ile başlayan mamografi taramalarına Türkiye'de 40 yaşında başlanmaktadır.
Bir kadının yaşamı süresince meme kanserine yakalanma riski yaklaşık yüzde 13'tür. Kadın kanserlerinin %25'i meme kanseridir. Meme kanserinin sadece yüzde 10'u kalıtsal nedenlerle ortaya çıkar. Hastaların yüzde 90'ı sporadik, yani herhangi bir artmış risk unsuru olmadan meme kanseri tanısı almış hastalardır.
Kötü huylu yani kanserli kitleler daha çok meme içinde sabitken, iyi huylu kitleler muayene sırasında dokunulduğunda hareket etmektedir. İyi huylu kitleler genel olarak bilye gibi dokunulduğunda sağa ve sola doğru yer değiştirebilmektedir.
Meme USG incelemesi sayesinde hastaların yoğun meme dokusundaki kanser odakları rahatlıkla belirlenebilmektedir.
Meme kanserinin derecesi: Kanser hücrelerinin normal meme hücrelerine ne kadar benzediğine bağlı olarak doktorunuz meme kanserini 1 ila 3 arasında derecelendirecektir. 1. derece daha yavaş büyüyen bir kanserdir, 3. derece daha hızlı büyüyen bir kanserdir.
Bu hastalıkların başında ise meme kanseri gelmekte. Önceleri 50 yaş üzerindeki kadınların hastalığı olarak bilinen meme kanseri çok genç yaşlardaki kişilerde dahi görülebilmektedir. 40 olan yaş ortalaması ise çoktan 30'a kadar geriledi.
Ailesinde hiç meme kanseri olmayanlar 35 yaşından sonra ilk ultrasonografilerini yaptırmalıdır. Ailesinde meme kanseri olanlarda ise 25-26 yaşından sonra yıllık rutin ultrason takipleri yapılmalıdır. Genetik meme kanserlerinde ise ilk mamografi yaşı 26'dır.
Meme kitlelerinin büyük çoğunluğu memede ele gelen kitle şeklinde saptanır ancak daha küçük boyutlu olup doktor muayenesi sırasında saptanamayacak kadar küçük olanlar ise memeye yönelik yapılan tetkikler ile (Meme usg-mamografi-MR) gibi daha küçük boyutlu olan kitlelerde saptanabilir.
Özellikle ileri yaş, ilk adet kanamasının 12 yaşından küçük başlaması ve anne ya da kardeşte meme kanseri öyküsü bulunması değiştirilemeyen ve birincil risk faktörlerini oluşturmaktadır. Kadınlarda 30 yaşından sonra artan risk 50 yaşından sonra daha da artmaktadır.
Oluşan meme kitlesi kötü huylu ise (meme kanseri) hücresel üreme kontrolsüzdür ve meme kitlesi yani meme kanseri giderek büyür. Bu büyüme sırasında meme kitlesini oluşturan hücreler, lenf ve kan damarlarına girerek başka yerlere yayılım gösterebilirler.
Mamografi ve ultrasonda belirlenebilen kitlelerdir. Elle muayene yapıldığı zamanlarda parmak aralarından kaçan ve hareketli bir yapıya sahip olabilirler. İyi huylu tümörde kitle memede ağrı yapmıyorsa, boyutu küçükse, memenin şeklini bozmuyorsa herhangi bir tedavinin uygulanması gerekmez.
Memede Kitle Olmadan Kanser Olur mu? Memede kitle olmadan da kişi kanser olabilir. Meme kanserinin ilk evresinde daha kitle oluşumu gerçekleşmemiş olabilir. Bu başlangıç aşamasındayken kanser belirlenebilirse tamamen iyileşme ihtimali çok yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri