Yaş, obezite, aşırı alkol kullanımı, stres, insülin direnci, sigara kullanımı, hiperlipidemi, diyabet, düşük K, Ca, Mg alımı ve yüksek miktarda tuz alımı risk faktörleri olarak sıralanabilir.
Diş hekimi korkusu ya da kullanılan anestezik maddeler tansiyonunuzu yükseltebilir. Yüksek ya da düşük tansiyon şikayeti olan hastalar tedavi öncesi mutlaka bu konuda hekimlerini bilgilendirmelidirler.
Yüksek tansiyonun en temel nedeni aşırı tuz tüketimi, hareketsiz yaşam, sigara alkol tüketimi, obezite, diyabet ve strestir. Yüksek tansiyonu olan kişilerin mutlaka sağlıklı beslenmeleri, sigarayı bırakmaları, egzersiz yapmaları ve kilo vermeleri gerekmektedir.
Operasyon sırasında meydana gelen ağır hipertansif krizler, serebrovasküler atakların gelişmesine, kalp kasılabilirliğinde azalmaya, koroner yetmezleğe yol açabilir. Bu sebeple bekleyebilen cerrahilerde tansiyon değerleri konrol edilebilir düzeyde tutulmalı, vaka ertelenmelidir.
Genel anestezi birçok kişiye sorunsuz bir şekilde uygulanır. Ancak bazı durumlarda hastanın hayatını riske atmamak için genel anesteziden kaçınılır. Bunlar çoğunlukla kalp ve akciğer gibi rahatsızlıklardır. Solunum sıkıntısı olan kişilerde de mümkünse farklı anestezi teknikleri kullanılır.
İlgili 44 soru bulundu
Obstrüktif uyku apnesi, nöbet geçirmek, mevcut kalp, böbrek, akciğer rahatsızlıkları, yüksek tansiyon, alkolizm, sigara içmek, anestezide kullanılan maddelere alerji, şeker hastalığı, anesteziye reaksiyon öyküsü, aşırı kilolu olmak gibi bazı durumlar risk arttırıcı unsurlar olarak ifade edilebilirler.
Hipertansiyon, kan basıncının yüksek olduğu bir sorundur. Uzun süre tedavisiz kalınırsa, yüksek kan basıncının yol açtığı organ hasarları oluşur. İlaç ile kan basıncının kontol altında tutulması mümkündür ve kontrol altında tutulan bir hipertansiyon hastasında rahatlıkla ameliyat yapılabilir.
Hemşire ve anestezi doktoru tüm epidural anestezi süresince kan basıncınızı monitörize eder. Duruma göre kan basıncı (tansiyon) epidural anestezi sırasında düşebilir. Anestezi doktoru kan basıncını normale getirmek için intravenöz tedaviyle vakit kaybetmeden düzeltecektir.
Ani tansiyon neden yükselir? Ani tansiyon yükselmesi belirtileri ilaç kullanımı, sigara kullanımı, kötü beslenme, panik atak ve stres, diyabet, tıbbi durumlar, alkol, kahve ve çay gibi içeceklerin tüketimi ile kısa sürede tansiyon yükselebilir.
Normal şartlarda gece uyku halindeyken tansiyon seviyesinin düşmesi beklenir. Ancak yüksek tansiyon vücudun kan basıncı sistemini ayarlayan bir takım mekanizmalar bozulmuş olduğundan bu hastalarda gece uykusunda tansiyon yükselmesi görülebilmektedir.
1. evre hipertansiyon, sürekli olarak büyük tansiyonun 130-139 mmHg ve küçük tansiyonun 85-89 mmHg arasında olduğu dönemdir. 2. evre hipertansiyon, kan basıncının sürekli olarak 140/90 mmHg veya daha yüksek olduğu zamandır. Kan basıncı 180/120 mmHg ve üzeri olduğunda tıbbi müdahale gerektirir.
Komplikasyon riski: Hastanın ameliyat sırasında ortaya çıkabilecek komplikasyon riski değerlendirilir. Bu riskler arasında anesteziye bağlı alerjik reaksiyonlar, kanama, enfeksiyon, akciğer problemleri ve dolaşım sorunları yer alabilir.
İlaç Kullanımı
Ameliyat günü, hekiminiz tarafından aksi belirtilmedikçe, kan basıncı (tansiyon), kalp, anti-reflü (mide) ilaçlarınızı alabilirsiniz. Bu ilaçların, ameliyat öncesi sıvı tüketim saati göz önünde bulundurularak en az iki saat öncesinden az miktarda su ile alınması gerekmektedir.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Anestezi Nasıl Etki Eder? Tüm anestezi tipleri çeşitli seviyelerde sinir sistemini baskılayarak (deprese ederek) ağrının hissedilmesini engeller. Lokal anestezi sadece uygulandığı alandaki sinir hücrelerini baskılayarak ağrı duyusunun iletilmesini önler.
Ameliyattan önce su dahil 8 saatlik açlık dönemi gerekiyor. Bunun nedeni ise midenin dolu olması durumunda anestezi sırasında mide içeriğinin akciğerlere kaçarak yaşamsal problemlere neden olabilmesi.
Spinal anestezi ile indüklenmiş hipotansiyonun birinci nedeni arteriyel, arteriyoler ve venöz vazodilatasyona neden olan preganglionik sempatik sinir bloğudur. Sempatik denervasyon bölgesinde arter ve arteriyoller dilate olmakta, total periferik direnç, dolayısıyla da arteriyel basınç düşmektedir (35-37).
Kan basıncının 120-129/80-84 mmHg olması normal, 130-139/85-89 mmHg olması yüksek normal tansiyon olarak adlandırılır. Kan basıncının 140/90 mmHg'nın üzerinde olması hipertansiyondur. Hastaların % 90-95'inde yüksek tansiyona neden olabilecek altta yatan başka bir hastalık yoktur.
16/10 mm Hg tansiyon değeri, yüksek tansiyonun belirgin bir işareti olarak kabul edilir. Normal tansiyon değeri 120/80 mm Hg iken, 16/10 mm Hg değeri tansiyonun yükseldiğini gösterir. Bu yüksek tansiyon değeri, hipertansiyonun bir işareti olabilir ve sağlık riskleri taşıyabilir.
SBÜ Gıda Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Bölek, "Tansiyonu yükselten besinlerden uzak durmak, hareketli bir yaşam biçimi tercih etmek, bol su içmek, tansiyon seviyesini dengede tutmaya yardımcı olur." dedi.
Nadiren de olsa genel anestezi uygulamaları sırasında miyokard enfaktüsü, solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Fakat bu durumlar genellikle yandaş hastalığı olan riskli hastalarda ortaya çıkmaktadır. sağlıklı hastalarda ise nadir gözlenmektedir.
Genel anestezi sürecinde kullanılan anestezi ilaçları, diyafram dahil olmak üzere vücudun kaslarını felç ederek ventilatör olmadan nefes almayı imkansız hale getirdiği için entübasyon uygulamasına başvurulması zorunludur. Yaygın olarak ameliyatın hemen ardından endotrakeal tüp çıkarılır, yani birey ekstübe edilir.
Anestezinin, çocuğun zihinsel ve motor gelişimi üzerinde olumsuz etkileri olabileceğinden korkmaktadırlar. Bu tip korkuların hiçbir bilimsel ve tıbbi dayanağı olmadığı rahatlıkla söylenebilir. Şu anki bilgilerle anestezinin beyin fonksiyonları üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi gösterilememiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri