Hakiki Petek Balı Testi Çünkü petek kısa bir süre içerisinde ağızda eriyecektir. Eğer ki bal peteği ağızda erimiyorsa bu petek ne yazık ki parafindir. Gerçek petek bal glikozlu olan ballara nazaran çok daha koyu bir kıvama sahip olmaktadır. Balın kendine özgü esans tarzı hafif bir kokusu bulunmaktadır.
Gerçek balın peteği çiğnendiğinde ağızda sakıza benzer bir hal almak yerine ağızda erir. Gerçek petek balı, sahte ballara göre daha koyu bir kıvama sahiptir. Gerçek balın kendine özel esans tarzında bir kokusu vardır. Balın kapağını açtığınızda dahi bu koku kendini gösterir.
Şekerlenme
Bal özellikle uzun süre beklediğinde kristalize olur. Buna şekerlenme denir. Buzdolabınızda beklettiğiniz bal yaklaşık 30 gün sonra tereyağı kıvamına gelip kristalize oluyorsa doğaldır. Bilinenin aksine doğal bal şekerleme yapar.
Suni petekler kullanılarak üretilen bal karakovan balına göre daha sert peteklere sahiptir ve bal oldukça akıcıdır. Karakovan balı üretildiği şekli ile tüketilir ve genellikle süzülmez. Karakovan balı normal bala nazaran daha yoğun ve akıcı olmayan bir yapıya sahiptir.
Gerçek bal geniz yakar. Bunun nedeni hakiki balın keskin tadıdır.
İlgili 36 soru bulundu
- Su ile yapılan bal testi: bir bardak ılık suya bir çay kaşığı bal ilave edilir. Bal, kendi formunu koruyorsa hakiki, su içinde çözünüyor ve dağılıyorsa sahtedir. - Akışkanlık testi: Balı uzattığınız zaman kesik kesik akıyorsa sahte, ince bir ip gibi kesilmeden akıyorsa hakikidir.
Peteğin rengi ne kadar kahverengi hatta kara ise arı kovana o kadar çok yavru atılmıştır ve propolis zengin olmaktadır. Adını renginden alan karakovan balı da bu sebeple değerlidir. Bu yüzden gerçek petek balı kahverengi veya daha koyu renkte olabilmektedir.
Hastalığı Ascosphaera apis isimli mantar oluşturur. Bu mantar daha çok nemli yerlerde ve 22-30 derece ısıda çoğalır. Hastalığa ya- kalanmış petekleri önce kirli beyaz bir küf sa- rar. Bu küf zamanla gittikçe siyahlaşır.
Bal Bozulmadan Kaç Yıl Dayanır? Bal, doğası gereği binlerce yıl bozulmadan kalabilir. Ancak bunun için hava, nem, ısı ve ışık ile hiçbir temasının olmaması gereklidir.
Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
Çünkü son zamanlarda yapılan araştırmalar, markette satılan balların çoğunun gerçek olmadığı tespit edildi. Fabrikalarda üretilen ve şeker, mısır şurubu ve diğer katkı maddeleri içeren sahte ballar olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu sahte ballar, gerçek ballara göre daha düşük fiyatlı ve daha tatlıdır.
Balparmak'ın tüketicilerine sunduğu ballar, Türkiye'nin yedi bölgesinden toplanan balların harmanlanması ile elde edildiği için özellikle belli bölgelerden bal edilemediği senelerde tüm doğal ürünlerde olduğu gibi Balparmak ürünlerinde de farklılıklar gözlemlenebilir.
Genellikle hakiki bal, koyu renkte ve yoğun kıvamlı olarak bilinir ve kişilere iyi gelir. Sahte bal ise açık renkte ve cıvık kıvamdadır.
Eski usul üretim yapılan arı kovanlarına arıcılıkta karakovan denir. Günümüzde kasa sandık şeklinde kullanılan kovanlar ise fenni kovan olarak isimlendiriliyor.
Yetiştikleri bölgeler genellikle zengin bitki florasına sahip olduğu için, karakovan ballarının daha şifalı olduğu birçok uzman tarafından kabul edilmektedir. Karakovan balında, harcanan emek ve maliyet çok fazla olduğu için, bu balın fiyatı diğer bal çeşitlerine göre daha yüksektir.
Arılar, renkleri görebilir. Sarı ve mavi renklerine doğru uçmayı tercih ederler. Kırmızı rengi göremezler.
Arı peteğinin inşasında kullanılan balmumu da (bal gibi) tamamen yenilebilir yapıdadır ve sağlık üzerinde dikkate değer bir zararı yoktur.
Gerçek petek bal glikozlu olan ballara nazaran çok daha koyu bir kıvama sahip olmaktadır. Balın kendine özgü esans tarzı hafif bir kokusu bulunmaktadır. Öyle ki petek balı kesme esnasında ya da bir kap içerisindeyken bu kabın kapağı açılıp kapanırken var olan kokusu çok daha yoğun bir şekilde algılanabilmektedir.
Bal toplama mevsiminin başladığı arıların kovana girişlerinden belli olur. Uçma tablasının üzerinde polen taşıyan arılardan başka, vücut hatları daha irice ve sanki birşeyden ıslanmış gibi rengi koyulaşmış olan arılar da görülür, işte bunlar bal özü taşıyan arılardır.
İŞTE 2023 YENİ SEZON BAL FİYATLARI!
Geçen yıl kilosu 200 liradan satılan petek bal bu yıl 300 liradan, 250 liraya satılan süzme balın kilosu 350 lira olarak satılacak. Geçen yıl 300 lira olan karakovan balın kilo fiyatı ise 450 lira olarak belirlendi.
Organik bal kristalize olabilir ve özellikle hakiki çiçek balı çabucak donar. Ancak bal içerisinde glikoz şurubu ya da esans gibi balda olmaması gereken dış maddeler eklendiğinde bal donmayacaktır. Hakiki ve organik ballar donmaktadır. Şekerlenir ve kristalize olabilir.
Glikoz katkılı ballar ise daha açık tonda beyaz renkte olur. 6. Gerçek bal , kekik , keven , katır tırnağı , sığır kuyruğu çiçeklerinin çeşitlerine göre açık mor , sarı , hafif kırmızı veya buzlu cam renklerinde veya bu renklerin değişik tonlarında olabilir. Glikozlu ballar ise açık cam renginde ve daha şeffaf olur.
Bütün bu etkileri saydıktan sonra aklınıza balın kalitesi ile rengi arasında bir ilişki olup olmadığı gelebilir. Ancak kalite ile renk arasında belirli bir bağlantı yoktur. Sadece beyaz ve sarı renklerine daha yakın balların tüketici tarafından daha çok rağbet gördüğünü belirtebiliriz.
5. GERÇEK BAL ŞEKERLENİR Mİ? Balın şekerlenmesi, sanılanın aksine balın gerçekliği ve kalitesi üzerine bir çıkarım ortaya koymuyor. Daha önce de bahsettiğimiz gibi balın şekerlenmesi, sadece ürünün doğal yapısal özelliklerinden kaynaklanıyor. Özetle; gerçek, doğal ve kaliteli bal şekerlenebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri