3.2. Gider Hesaplarının İşleyişi: İşletmenin değerlerinde azalış meydana getiren işlemlere gider işlemleri denir. Bir gider ortaya çıktığında gider hesabının borcuna, giderde azalma olduğunda gider hesabının alacağına kayıt yapılır. Gider hesaplarında ilk kayıt devamlı borç tarafa yapılır.
Gider hesaplarındaki artışlar, ilgili hesapların borç tarafına kaydedilirler. Gider hesaplarındaki azalmalar alacak tarafına kaydedilir. Gider hesapları ya sürekli borç kalanı verirler ya da kalan vermezler. Giderler brüt tutarları ile gider hesaplarına yazılırlar.
Gider ve zarar hesapları alacak kalanı vermezler.
Hesaplar 6 rakamı ile başlamış ise bu hesaplar gelir tablosu hesabıdır. 6 ile başlayan bir hesaba kayıt işlemeniz halinde bu kayıt gelir tablosuna gidecektir. Hesaplar 7 rakamı ile başlıyor ise bu hesap gider hesapları demektir. Son olarak 9 ile başlayan hesaplar ise nazım hesaplarıdır.
Gelir hesaplarında bir artış olduğu zaman hesabın alacağına kayıt yapılır. Gelirlerde bir düzeltme yapıldığında veya dönem sonunda bu hesaplarda toplanan gelirlerin kar zarar hesabına aktarılmasında hesabın borcuna kayıt yapılır. Gelir hesapları borç kalanı vermezler. Ya alacak kalanı verirler ya da kalan vermezler.
İlgili 39 soru bulundu
Bir arkadaşınıza para verdiğinizde alacaklanırsınız, arkadaşınızdan para aldığınızda borçlanırsınız. Burada kendinizi bir muhasebe hesabı olarak düşünüp 'alan hesap borçludur veren hesap alacaklıdır' sonucuna varabilirsiniz. Başka bir ifadeyle 'paranın girdiği hesap borçludur, çıktığı hesap alacaklıdır.
Gider hesapları ise dönem sonlarındaki borç kalanı kadar alacaklandırılarak kapatılırken “Dönem kâr veya zarar” hesabının borç tarafına aktarılmış olur. Sonuç olarak bu ana toplayıcı hesabın borcu “Giderleri”, alacağı “Gelirleri” oluşturur.
320 satıcılar hesabı, işletmenin faaliyet konusu ile alakalı tüm mal ve hizmetlerden kaynaklanan ve bir senede sahip olmayan borçlar hesabı olarak bilinmektedir. 320 hesap, ortakların, ana kuruluşun, iştirakler ve bağlı ortaklarının senetsiz ticari borçlarının bilanço dipnotlarında gösterilmesi gereken hesaptır.
500 Sermaye Hesabı İşleyişi : Taahhüt edilen sermaye tutarı bu 500 Hesap Alacak, ödenmemiş sermaye hesabına veya ödeme araçlarına Borç Kaydedilir. Bu hesap alacak kalanı verir. Bu kalan işletmenin koyduğu sermayenin tutarını gösterir.
770 Genel yönetim giderleri hesabı, firmaların yönetim fonksiyonları, organizasyon ve kadro kuruluşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da içine alan muhasebe ve mali işler servislerin vb. giderlerinin takip edildiği hesaptır.
İşletmelerin faaliyetlerinde kullandıkları varlıkları elde edebilmek için katlanmak zorunda oldukları unsurlara gider, bu unsurların izlendiği hesaplara da gider hesapları denir. Örneğin, işçilere ödenen ücretler, telefon, elektrik gibi giderler, faiz giderleri, komisyon giderleri vb.
İki taraflı bir cetvel olan hesabın sol tarafına BORÇ, sağ tarafına ise ALACAK denir. Burada kullanılan borç ve alacak kavramlarının işletmenin gerçek borç ve alacaklarıyla hiçbir alakası yoktur, sadece cetvelin iki tarafını tanımlamak için kullanılır.
Gelir tablosu hesaplarının kapatılması:
Yansıtmalar yapıldıktan sonra gelir tablosu hesaplarının bakiyesi ters kayıt verilerek aşağıdaki fiş kesilir ve fişin sonucunda gelirler fazla ise kar, giderler fazla ise zarar çıkar ve sonuç 690 Dönem Karı veya Zararı Hesabına kaydedilerek fiş kapatılır.
Tek düzen hesap planında 780 no.lu Finansman Gideri Hesabının işleyişi, “İşletmenin borçlandığı tutarlarla ilgili olarak katlanılan ve varlıkların maliyetine eklenmemiş bulunan faiz, kur farkları, kredi komisyonları ve benzeri diğer giderleri kapsar.” şeklinde açıklanmıştır.
760.
Mamulün stoklara verildiği ve hizmetin tamamlandığı andan itibaren bu mal ve hizmetlerin alıcıla ra teslimine kadar yapılan giderler bu hesaba borç kaydedilir. Dönem sonlarında bu hesap, "761- Pa zarlama Satış ve Dağıtım Giderleri Yansıtma Hesabı" ile karşılaştırılarak kapatılır.
Her türlü kısa ve uzun vadeli mali yatırımlardan sağlanan faiz gelirleri 642 Faiz Gelirleri Hesabı'nda takip edilir.
157-Diğer Stoklar( yukarıdaki stok kalemlerinin hiç birinin kapsamına alınmayan ürün, artık ve hurda gibi kalemler bu hesap grubunda yer alır.)
501 ÖDENMEMİŞ SERMAYE HESABI (-)
Hesabın kalanı ortakların sermayeye olan borçlarıdır. 501 Ödenmemiş Sermaye Hesabının İşleyişi: Taahhüd edilen sermaye tutarı 500 Sermaye Hesabı alacağına karşılık bu hesaba borç kaydedilir, ödenen tutarlar bu hesaba alacak olarak kaydedilir.
Satıcılar hesabı olarak bilinen 320 hesap, işletmenin ana faaliyet konusuyla ilgili her mal ve hizmetlerden kaynaklanan senedi olmayan borçların takip edildiği hesaba denir. 320 hesapta ortaklar, ana kuruluş, iştirakler ve bağlı ortakların senetsiz ticari borçların bilanço dipnotlarında gösterilmesi gerekir.
760 Hesap İşleyişi
Ürünün stoklara verildiği ve hizmetin tamamlandığı andan itibaren bu mal ve hizmetlerin alıcılara teslimine kadar yapılan giderler 760 Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri Hesabı'na borç kaydedilir.
Satıcı/Alıcı hesapların dönem sonlarında ters bakiye verip vermediği ters bakiyeli hesap kontrol raporu ile tespit edilir. 120/320 bilanço hesaplarının ters bakiye vermesinin en önemli nedeni malı henüz teslim almadan ödeme yapılmasıdır.
260 Hesap Nedir? 260 Haklar Hesabı'nda; işletmelerin patent ya da lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları izlenir.
Ayrıca terse düşen bakiyelerde kapatılır; Örneğin alacak bakiyesi veren 120 hesaplar 340 hesaba be borç bakiyesi veren 320 hesaplar ise 159 nolu hesaba virmanlanır ve ertesi yıl açılış fişinden sonra tekrar eski hesaplarına kaydedilir.
Kâr, bir işletmenin gelirinden tüm giderler düşüldükten sonra kazandığı para miktarıdır. Net gelir veya kazanç olarak da adlandırılır. Kâr, bir işletmenin finansal sağlığını değerlendirmek için kullanılan kritik bir finansal ölçüttür. Kâr formülü; gelir ve giderler arasındaki farktır.
195. Personele, işletme adına yaptırılacak hizmet ve giderleri karşılamak üzere verilen iş avansları, personel ve işçilere maaş, ücret ve yolluklarına mahsuben önceden ödenen avansların izlendiği hesaptır (1) .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri