Doğu Karadeniz'in sahil şeridinde, kurulmuş bu şirin ilçemiz yaylaları, fındığı ve kirazı ile ünlü.
Fındığın anavatanı ve dünyanın en kaliteli fındığına sahip olan Giresun, deniz kıyısından yüksek köylere kadar uzanan arazileri fındık bahçeleriyle kaplıdır. Fındığın; tombul , sivri, kuş, kara ve badem gibi çeşitleri vardır.
Giresun'un en popüler yöresel yemekleri:Karalahana Çorbası, Tel Kadayıf, Karalahana Sarması, Hamsili Pilav, Fasulye Turşusu Kavurması, Pezik, Görele Pidesi, Hamsi Böreği, Yağlaş, Mendek Çorbası, Isırgan Çorbası ve Darı Unu Helvası bulunmaktadır.
Giresun'un en meşhur yemekleri pancar çorbası, fasulye turşusu ve fasulye kavurmasıdır. Yörede Giresun ismiyle anılan ürünler; Giresun fındığı, Giresun kirazı, Giresun simidi, Giresun pidesi, Giresun kadayıfı, Giresun güllacı ve Giresun pastasıdır.
Espiye kelimesi Farsça "Esb" kelimesinden türetilmiştir. Hayat Büyük Türkçe Sözlük'te "Esb" kelimesi "At, Beygir" anlamına gelmektedir. Bu kelimeye eklenen "i-yelü" eki, iki anlamda olabilir. Birincisi "Atlık, atların ol olduğu yer" anlamında mütelaa edilebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Espiye'nin Türk yurdu olması Oğuz Türklerinin bir kolu olan Çepnilerin bölgeye gelmesiyle başlar. Oğuz Han'ın üç oğlundan biri olan Gün Han'ın; Bayındır, Peçenek ve Çavuldur boyları ile kardeş olan Çepniler XII ve XIV. Yüzyılda Kürtün bölgesine gelmesi ile Karadeniz kıyıları Türkleşmeye başlamıştır.
Espiye civarında bu tür bir tatil için en popüler plajlar Yilgin Beach, Tirebolu Beach, Tirebolu Uzunkum Beach.
Kivi meyvesi ilimizin iklim şartlarına adapte olması ve dekara verimin fındıktan yüksek olması nedeniyle kivi üretimi yaygınlaşmaktadır. Giresun da 2050 dekar alanda kivi yetiştiriciliği yapılmaktadır. İnsan sağlığı açısından da kivinin çok önemli bir yeri vardır.
Giresun'da darı unu helvası da denir, mısır unuyla yapılan ve yöresi Giresun olduğu için bol fındıkla ikram edilen bir lezzet. Helva sevenlerin mutlaka denemesi gereken bir tatlı çeşidi olarak listedeki yerini alıyor.
Giresun'da kivi üretiminin başlangıcı 1990'lardır. Kivinin, fındığa oranla verimi daha fazla, hasat gideri daha az ve geliri daha iyidir.
Giresun denilince akla karalahana ve hamsi gelir. Bunun yanında mısır unundan yiyecekler yapılır. Yemeklerden bazıları; Karalahana Çorbası, Karalahana Diblesi, Isırgan Püresi, Mısır Ekmeği, Fasulye Turşusu, Kiraz Duzlaması ve Pezik Mıhlamasıdır.
Giresun deyince hep aklımıza o muhteşem fındık gelir değil mi? Aslında, Giresun'u Giresun yapan fındık değil, kirazdır. Milattan önce 1. Yüzyıl'da Roma idaresialtında bulunan Giresun'a gelen Roma İmparatoru Lucullus, Giresun'un çevresinde yabani kiraz ağaçlarını görür.
Tirebolu, doğal güzellikleriyle ün kazanmış bir diğer Giresun ilçesidir. Karadeniz kıyısında, yeşil ve mavinin kucaklaştığı bu ilçede, tarihi Tirebolu Kalesi özellikle ziyaretçilerin ilgisini çeker. Yeniköy Mahallesi, deniz manzarası ve tarihi dokusuyla Tirebolu'nun en güzel mahallelerinden biridir.
Giresun'da mutlaka görülmesi gereken doğal güzellikler arasında Giresun Adası, Kümbet Yaylası, Kulakkaya Yaylası, Kuzalan Şelalesi, Mavi Göl, Sis Dağı, Bektaş Yaylası, Gölyanı Yaylası, Paşakonağı Yaylası ve Karagöl Dağları bulunmaktadır.
Bu lahana çeşitleri arasında Giresun'la özdeşleşen lahana diblesi de bulunuyor. Lahana diblesi pirinç, soğan ve lahana malzemelerinden hazırlanan lezzetli bir yemektir. Şehre geldiğiniz zaman yöreye ait sebze yemeklerinden denemek istiyorsanız Lahana diblesi iyi bir seçenek olacaktır.
Her bütçeye uygun hediyelik eşyanın yer aldığı Giresun'da şehri simgeleyen eşyalar da bulunmaktadır. Başta buzdolabı magnetleri, fındık, tamzara dokuması, çay, Giresun balı, pekmez, anahtarlık ve el işlemeli ürünler olmak üzere pek çok ürünü hediyelik eşya açısından tercih edebilirsiniz.
Giresun'a özgü hediyelikler; Giresun temalı magnetler, Giresun temalı açacak çeşitleri, Giresun balı ve pekmezi, Tamzara dokuması, çay ve fındık gibi ürünlerdir. Giresun hediyelik eşya evi sevdiklerinize hediyelik alternatifleri bakacağınız bir yerdir.
Giresun, bir Miletos kolonisi olarak kurulmuştur. Yunanca adı "Kerasus"dur. İsminin, yabani kiraz ağaçlarından dolayı "Kiraz diyarı" olabileceği söylenir. Giresun, 1397 yılında Türkmen beyi Emir Oğlu Süleyman Bey tarafından fethedilerek Türk yurdu haline getirilmiş olup, Eski Türklerde adı Vilayet-i Çepni'dir.
Bu gruba giren Giresun Tombul Fındığı, dünyanın en üstün nitelikli çeşididir. Ayrıca Palaz, Mincane, Foşa, Kan, Çakıldak, Kara bu gruba girmektedir. Sivri Fındıklar : Uzunlukları genişlik ve kalınlıklarından biraz daha fazla olan çeşitlerdir.
Giresun'un sahil kesiminde yediveren, kütdiken, aydın, mayer, gibi tüm limon çeşitlerini yetiştirebilirsiniz fakat yay kesimlerde ise bu ürünleri saksı içerisinde ev ortamında yetiştirebilirsiniz.
Ortalama 230 km². yüzölçümüne sahip olan ilçe doğusunda Tirebolu ve Güce, batısında Keşap ve Yağlıdere, güneyinde Alucra ve Şebinkarahisar ilçeleri ile kuzeyinde Karadeniz bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri