''Kiraz'ın anavatanı'' Giresun'dur.
Amasya denilince akla ilk gelenlerden biri olan Amasya Elması, ''misket elma'' olarak da bilinir. Coğrafi işaretli ürün olan misket elma hoş kokusu, ince kabuğu, bir tarafı kırmızı ve diğer tarafı yeşil olmasıyla bilinir.
Elmanın ilk olarak Kuzey Anadolu'da, Güney Kafkaslar, Rusya'nın güneybatısında kalan bölgeler ve Orta Asya (Kazakistan'ın doğusu) dolaylarında ortaya çıktığı sanılmaktadır. Tür, bütün dünyaya Orta Asya'dan yayılmıştır. Besin değeri çok yüksek olan bir meyvesi vardır.
"Amasya Misket Elması" 14.03.2019 tarih ve No: 424 - Menşe Adı ile coğrafi sınırları Amasya ili merkez ve ilçeleri olarak tescile hak kazanmış ve coğrafi işaret tescil belgesi alınmıştır.
İlgili 19 soru bulundu
Giresun'da alternatifsiz tarım ürünü konumunda olan fındık, aynı zamanda ilin ekonomik yapısını şekillendiren sanayi sektörü de büyük ölçüde fındık ve fındık mamullerine dayalı olarak gelişme imkânı bulmuştur. Fındık, İlin tarım ürünleri ihracatında ilk sırada yer almaktadır.
En çok Balkanlar, Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinde tatlı olarak tüketilir. Basılı ilk yemek kitabı Melceü't-Tabbâhîn'de de çok çeşitli kadayıf tarifleri yer almaktadır. Türk mutfağının ve Giresun mutfağının en sevilen tatlıların başında tel kadayıf gelmektedir.
Giresun deyince akla hemen fındık gelmektedir. Aynı zamanda fındık ürünleri de oldukça meşhurdur. Giresun Karadeniz bölgesinde bulunan bir ildir. Dolayısı ile deniz mahsulleri oldukça boldur.
Şehirde yer alan ilçeler:Piraziz, Bulancak, Giresun Merkez, Keşap, Espiye, Tirebolu, Görele, Eynesil, Alucra, Çamoluk, Çanakçı, Dereli, Doğankent, Güce, Şebinkarahisar ve Yağlıdere bulunmaktadır.
ABD'den çıkıp Türkiye dahil tüm dünyaya yayılan ve çok da sevilen lezzetlerden. Tabii ki Türkiye denince ilk akla gelen tatlı baklava. Anlatmaya gerek bile yok. Baklavanın Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü coğrafyanın genelinde zevke tüketildiğini de hatırlatalım.
Bugünde sizlere Bursa'nın meşhur sütlü kadayıf tatlısının tarifini veriyorum.
Giresun'da görülmesi gereken tarihi yerler arasında:Giresun Kalesi, Giresun Müzesi, Hacı Miktad Cami, Seyyid Vakkas Türbesi, Bedrama Kalesi, Tirebolu Kalesi, Meryem Ana Manastırı ve Şebinkarahisar Kalesi bulunmaktadır.
Meyve üretiminde Giresun'da diğer ürünler arasında sırasıyla elma, armut, kiraz, kivi, ceviz, dut, kızılcık, muşmula vb. yer almaktadır. Giresun, 92.305 ton fındık üretimi ile Türkiye'de Ordu, Samsun ve Sakarya'dan sonra 4. sırada yer almış ve % 12,1 paya sahip olmuştur.
Bölgede yetişen kültür bitkileri mısır, patates, fasulye, fiğ, çay, tütün, fındık ve turunçgillerle, çeşitli sebzeler ve meyvelerdir.
Giresun'da fındıktan sonra en çok mısır, buğday, arpa, fiğ, patates ve baklagiller yetişir. Sebzecilik gelişmiştir. Karalahana, domates ve fasülye yetiştirilir. Meyve olarak elma, armut ve kiraz yetişir.
Antalya yöresinde çok sevilen ve tüketilen Arap kadayıfı Türkiye'nin bazı bölgelerinde “Taş kadayıf” ya da “Yassı kadayıf” olarak da bilinen bir tatlı türüdür. Arap kadayıfının yapımı hamurunun imal edilmesiyle başlar. Bu hamur irmikli un, sıcak su ve mayanın karıştırılmasıyla yapılır.
Ekmek kadayıfı veya kaymaklı saray ekmeği, Türk mutfağında yer alan, Afyonkarahisar kökenli bir tatlı. Yapılan hamurun arasına, fıstık veya ceviz konularak hazırlanır. Daha sonra üzerine şerbet dökülerek pişirilir. Genellikle üzerine kaymak veya dondurma konulur.
Erzurum Yöresine Ait, Ramazanların Olmazsa Olmazı Leziz Tepside Kadayıf Tarifi İçin Malzemeler. Şerbeti için malzemeler; 3 su bardağı toz şeker. 3 su bardağı su ve 2 dilim limon.
Türkiye'nin dünyaya kazandırdığı, Türkiye denince akla ilk gelen lezzet olan Türk Kebabı, dillere destan olan çeşitleri ile Türk mutfağının mihenk taşıdır.
Kahramanmaraş'ta bir pastanede altın tepside yapılan bülbülyuvası ve baklavanın fiyatı dudak uçuklattı. Altın tepside baklava 2.5 milyon, bülbülyuvası tatlısı ise 500 bin liraya satılıyor.
Fransız mutfağının en ünlü tatlılarından biri olan sufle; temelde süt, tereyağı, yumurta ve un kullanılarak hazırlanıyor. Tarihçesi 1700'lü yılların ortalarına dek uzanıyor. Sufle dendiğinde çoğu kişinin aklına çikolatalı tarifler gelse de sufle sayısız malzemeyle, hem tatlı hem de tuzlu şekilde hazırlanabiliyor.
Giresun ili 1920 yılına kadar Trabzon iline bağlı kalmış, bu tarihte müstakil sancak, 1923 yılında ise il olmuştur.
Günümüzde resmi rakamlara göre; toplam nüfusu 61 bin 833 olan ve 39 bin 160 şehir nüfusuna (1), sahip olan Bulancak ilçesinin yüz ölçümü 608 km2'dir. 16 Mahalle (2), ve 61 Köyü (3), bulunan Bulancak, Giresun'un gerek nüfus gerekse ekonomik olarak en büyük ilçesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri