Glaze sos genellikle pastacılıkta pastalara ya da tatlılara ayna gibi ışıl ışıl bir görünüm vermek için kullanılır. Et ya da sebzeler için de kullanılan bir terim olan glaze sos, bu gıdalarda ekstradan hazırlanan bir sos olarak değil pişirme suyunun yeterince çektirilmesi ve gıdayı kaplaması yöntemiyle hazırlanır.
Pasta tariflerinde sık sık kullanılan glaze sos, özellikle yabancı ülkelerde ilgi görmektedir. Kelime anlamı 'sır, gizli tutulan' olan glaze, pasta ve yemeklere 'ayna görünümü' vermek için kullanılır. İçinde kullanılan gıda boyası ve jelatinle, hem pastalara, hem de yemeklere parlak ve şık bir görünüm sunar.
Pastacılıkta ürünlerin üzerinin parlak sıvılarla kaplanması işlemide glaze işlemidir. Glazede yönteminde herhangi bir sıvı (su, tavuk-et suyu vb.), şeker ve tereyağı ana malzemeler olarak kullanılır.
Özellikle renk geçişleri, cilalama (glaze), fırça darbelerinin belli olmasının istendiği çalışmalar, antik görünüm kazandırma gibi uygulamalar için çokça tercih edilen bir üründür. Objelere ağaç budak deseni verme işleminde sıklıkla kullanılır.
Balıkların dondurulma işlemi bittikten sonra 0 derece soğuk suya daldırılarak veya üzerlerine su püskürtülerek balıkların dış yüzeyinin ince bir buz tabakası ile kaplanması işlemidir. Glaze yapılan balıklar paketlenerek en az -18 C de depolanır.
İlgili 38 soru bulundu
Glaze işleminin sağlık açısından hiçbir zararı olmadığı gibi tam aksine doğru zamanda ve iyi bir teknikle yapılmış glaze işlemi ürünün kalitesinin korumasını sağlıyor.
Glaze aslında mutfakta birkaç farklı işleme verilen isimdir. Örneğin deniz mahsullerini kurumadan ve soğuk nedeniyle oluşan yanmalardan korumak için buz kullanılır. Deniz mahsulü ince bir tabaka şeklinde buz ile kaplanır ve buna glaze denir. Daha yaygın olarak bilinen glaze tekniği ise yiyecekleri parlatma işlemidir.
Hareleri ve hologramları saklayıp derin parlaklık veren cila. 3 aya kadar kalıcılığa sahip. Camlarda kullanılabilir. Wax üstüne ya da wax altına kullanabilirsiniz. Krom bölgeler için kullanıma uygundur.
Uygulamadan önce çikolata glazeniz tam olarak 35°C'de olmalıdır. Bu sıcaklık, tüm kekin veya pastanın mükemmel şekilde yumuşak ve eşit bir katmanla kaplanması için ideal akışkanlığı sağlar. Daha sıcak olursa dış katmanı eriterek glazenin kaymasına yol açar.
Hem lezzet artıran hem de sunumu şıklaştıran bir yiyecek kaplama yöntemi olan glaze ile tatlılar ya da tuzlu seçenekler parlak bir sos ile kaplama işlemi olarak bilinir. Yapılan bu işlem glaze etme tekniğidir. Glaze etmek yöntemi, Türk mutfağında Masterchef yarışmasında kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır.
Stewing işlemi de braising ile benzerlik gösterir. Ancak bu yöntemde daha çok su kullanılır. Sulu tencere yemekleri bu yöntemle pişer. Güveç, tamamen sıvıya daldırılmış ve yavaşça kaynatılan küçük, tek tip et parçaları kullanan bir kombinasyon pişirme yöntemidir.
Tanım: Su ile kısa bir sürede hazırlanan toz et sosu karışımıdır. En kaliteli malzemeler kullanılarak, geleneksel metodlarla üretilmiş bu sosu, et soslarının hazırlanmasında, lezzetini artırmak istediğiniz sote veya tencere yemeklerinde ve makarna soslarında kullanabilirsiniz.
Bunlardan dördü 18. Yüzyılda Antonin Carême'in bulduğu sos olan: Beşamel sos(béchamel sauce), beyaz sos(sauce velouté), kahverengi sos(espagnole sauce) ve kırmızı sos(tomato sauce). Ancak bu 4 sosa 19. Yüzyılda Auguste Escoffier bu gruba sarı sosu (Hollandaise sauce) da eklenince günümüze 5 tane olarak geldi.
Veloute sostan türediği için allemande sos yerine hollandaise sos ve tomato soslarını eklemiştir. Böylece temel soslar; bechamel, espagnole, veloute, hollandaise ve tomato sos olmuştur.
Dünya mutfağında kullanılan 5 temel sos bulunur. Bunlardan dört tanesi (beşamel, veloute, espanyol ve domates) 19'uncu yüzyılda ünlü şef Marie-Antoine Careme tarafından "19'uncu Yüzyılda Fransız Mutfak Sanatı" isimli kitapta listelendi. Bu dörtlüye daha sonra hollandez sos eklendi.
Dondurulmuş Su Ürünleri Net Ağırlık Tanımlamaları Gıdalarda glaze, soğuk ortam şartlarının ürün yüzeyine zamanla zarar vermesi sebebiyle dondurma işleminden hemen sonra ürünü korumaya yönelik yüzeye uygulanan buz uygulamasıdır.
Sosunuzun parlak olması için küvertür çikolata kullanmanız iyi olur. Ekstra parlaklık için de bir miktar tereyağı ilavesi yapıyoruz. Unutmayın çikolata ve tereyağı her zaman bağlayacıdır yani içine girdikleri sosları yoğunlaştırır. Bu nedenle sosu çok fazla kaynatarak yoğunlaştırmayın.
Tanım: Balsamik sirkesinin düşük ateşten çektirilmesiyle elde edilen yoğun aromalı şurupsu bir sostur. Kullanıma hazır bu sos, tabak dekorasyonunda, ızgara et ve sebze üzerinde, meyve ve dondurma ile kullanılır.
– 200 gr şeker ve 200 ml suyu şeker tam anlamıyla eriyene kadar kaynatıyoruz. – Kaynatılmış bu karışımın sıcaklığı 65 C'ye düşünce erimiş jelatini içine ekliyor ve 20 C'ye düşünceye kadar karıştırıyoruz. – 24 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra kullanacağınız kadarını benvari usülü eriterek kullanabilirsiniz.
cam. Soda veya potas katılmış silisli kumun ateşte eritilmesiyle yapılan sert, saydam ve çabuk kırılır cisim.
Su ürünlerinin, dondurulma işleminden sonra üzerlerine su püskürtülerek ya da buzlu suya bir kaç kez daldırılması ile üzerinde ince bir tabaka buz oluşturma işlemidir.
Glaze porseleni: Orta ve yüksek ısı porseleni sınıflamasına giren glaze porseleni, porselen şekillendirilip fırınlanmasının ardında ve gerekli uyulmamaların yapılması ardından porselene uygulanan bir seramik tabakasıdır.
Glaze etme yapılacak yemeğe göre uygulanan farklı kaplama yöntemlerine verilen genel isimdir. Glaze tekniğinde yiyeceğe göre ekşi krema, tereyağı, süt, şeker, yumurta beyazı, yağ ve baharat gibi farklı malzemeler karıştırılarak yemeğin üzerine sürülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri