Glütenli gıdaların vücuttan temizlenmesi sürecinde, vücudun doğal detoksifikasyon işlevleri ve sağlıklı bağırsak hareketlerinin önemi artar. Ayrıca, yeterli miktarda su içmek ve lif bakımından zengin beslenmek, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak glütenin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Beslenme düzeninden glüteni çıkarmak hasarı tersine çevirebilir. Glütensiz beslenme, çölyak hastalığının birincil tıbbi tedavisidir. Glüten diyetinde tüketilebilecek gıdalar arasında kinoa, patates, esmer pirinç, yulaf, mısır, darı, yağsız sığır eti, deniz ürünleri, tavuk, yumurta, meyve ve sebzeler yer alır.
Hastalığın tek tedavi yöntemi glutensiz diyet uygulamasıdır. Glutensiz diyet ömür boyu sürdürülmelidir.
Gluten tüketiminin sıfıra indirilmesi vücutta aşağıdaki gibi olumlu veya olumsuz çeşitli değişikliklere neden olabiliyor: “Beyin sisi” olarak da ifade edilen konsantrasyon probleminde iyileşme meydana gelebiliyor. Sindirim sistemi düzgün çalışabilmek için enerjiye ihtiyaç duyuyor.
İlgili 38 soru bulundu
Çölyak, glütende bulunan iki ana protein olan glütenin ve gliadinin sindirilememesi sonucu, gliadinin bağırsak mukozasına zarar veren bir bağışıklık tepkisine neden olduğu kronik, kalıtsal bağırsak hastalığıdır.
Glütensiz diyetin sağlıklı olan bireylerde yaygın olarak uygulanmaya başlanmasındaki bir inanç ise kilo vermeye yardımcı olduğu inancıdır. Yapılan araştırmalar, glütenden kaçınmanın kilo vermenize yardımcı olup olmayacağı konusunda net sonuçlar sunmamaktadır.
Çölyak krizi ise yaşamı tehdit eden ve çölyak hastalığının nadir görülen bir komplikasyonudur. Bu komplikasyon klinik olarak; hipokalemi, hipomagnezemi, hipokalsemi, hipoproteinemi, demir ve folik asit eksikliğine yol açan ağır derecede ishal, dehidrasyon ve metabolik değişikliklerle karakterize bir tablodur.
Gluten Alerjisi (Gluten İntoleransı) Belirtileri Nelerdir? Kişinin gluten tüketmesi sonucu ortaya çıkan en yaygın semptom ishal olarak bilinir. İshalle birlikte mide bulantısı, midede şişkinlik, gaz, karın ağrısı, anemi, bilinç bulanıklığı, yorgunluk ve endişe hali de gluten alerjisi belirtileri olarak kabul edilir.
Pirinç, mısır, nohut, darı, kara buğday, amaranth, kinoa gibi gıdalar glutensizdir. Ayrıca raflarda yer alan ve üzerinde 'Glutensiz' ibaresi bulunan un, makarna, şehriye, çikolata, kraker ve irmik gibi besinler glütensiz beslenmede tercih edilebilir.
Balık, tavuk, işlenmemiş et gibi et ürünleri ile pirinç, patates, mısır, nohut, nohut un, darı, kara buğday ve kinoa, yumurta, reçel, bal ve baharatlar gluten içermeyen yiyecekler olduğu için glutensiz beslenmede yenebilirler.
WebMD'de yayınlanan makalede, çölyak hastalığı ya da gluten duyarlılığı sebebiyle glutensiz beslenmeye geçen bireylerin bazı semptomlarının 21 günden çok daha uzun sürede (6-12 ay) düzelmeye başlayabileceği belirtiliyor.
Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez. Günlük tüketilebilecek gluten miktarı için net bir sınır olmamakla birlikte 10 miligramın altındaki değerler anlamlı histolojik değişikliklere neden olmadan semptomları iyileştirmede etkindir. Soya fasulyesi, mısır, pirinç ve patates güvenlidir.
Yanlışlıkla gluten alımından sonra atılacak adımlar
Bol su için. Özellikle ishal yaşıyorsanız, yeterli su alınması çok önemlidir ve ekstra sıvılar da sisteminizin arınmasına yardımcı olacaktır. Düzenli su içmeye ek olarak, elektrolitler için hindistancevizi suyu veya kemik suyu deneyin.
İleri yaşlarda hastalığın belirtileri daha geniş bir yelpazeye yayılır. Hastalığın tedavisi yoktur ve glüten içeren gıdalar kesildiğinde bağırsaktaki zarar önlenir ve şikayetler yok olur.
Kuru Baklagiller: Kuru fasulye, şeker fasulye, barbunya, baklagiller, nohut, mercimek, soya. Bitkisel Yağlar: Ayçiçek yağı, mısır özü yağı, zeytinyağı, fındık yağı, kanola yağı, hindistan cevizi yağı, ceviz yağı. Kuruyemişler: Ceviz, badem, fındık, fıstık, leblebi, kuru erik, kayısı.
Gluten hassasiyetinin bir tedavisi yoktur. Çoğu insan glutensiz diyet uygulayarak hassasiyetin belirtilerinden kurtulur.
Gluten alerjisi ya da gluten hassasiyeti olarak adlandırılan bu rahatsızlık, 3-5 yılda kendiliğinden geçebilen bir besin alerjisidir.
Yorgunluk pek çok hastalığın ortak bulgusudur. Eğer altta yatan başka bir hastalık saptanamadı ise bu durumda glüten intoleransı olasılığını düşünmek gerekir. Glüten intoleransı olan bireylerde özellikle glüten içeren yiyecekleri yedikten sonra yorgunluk hissi ortaya çıkabilir.
Buğday, çavdar ve arpa, glutensiz bir diyet uygularken kaçınılması gereken başlıca gıdalardır. Konserve ve kutulu ürünler gibi işlenmiş gıdalara da yaygın olarak gluten eklenir. Ayrıca, yulaf gibi bazı tahıllar, işlendikleri yere bağlı olarak gluten ile çapraz kontamine olabilir.
Gluten intoleransının (celiac hastalığının) tek tedavisi, gluten içeren gıdaları tüketmemektir. Bu, kişinin bağırsaklarının tamir edilmesine ve düzelmesine yardımcı olur ve ayrıca vücudun yiyecekleri daha iyi emmesine ve nutrientleri daha iyi kullanmasına yardımcı olur.
Gluten, buğday, arpa, çavdar ve bazen yulaf gibi tahıllarda bulunan bir protein kompleksidir. Çölyak hastalarında gluten, vücudun ince bağırsağın iç yüzeyinde bulunan ve besin emilimini sağlayan villus adı verilen minik uzantılara zarar verir.
Glutensiz beslenerek, kan şekeri seviyenizin düşmesini engelleyebilirsiniz. Vücudunuzdaki ödem şişkinliklerinin yok olmasını istiyorsanız, glütensiz beslenmeye özen göstermelisiniz. Glutensiz beslenmek, tiroid sorununu olanlar için oldukça önemlidir.
Pek çok insan glüteni tolere edebilirken çölyak hastaları, glüten duyarlılığı, buğday alerjisi gibi bazı rahatsızlıklara sahip kişiler tarafından tüketilmemesi gerekir. Glüten, çölyak hastaları tarafından tüketildiğinde bağışıklık sistemi reaksiyon göstererek ince bağırsak dokusuna zarar verir.
Çölyak hastaları kahvaltıda ne yemeli sorusuna birkaç örnek vermek gerekirse; glütensiz ekmekler, mısır gevreği, pirinç gevreği, mısır unu ile yapılan pankekler, meyve ve sebzeler gibi doğal gıdalar tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri