Zimmete para geçirme, irtikap, hileli iflas, görevi kötüye kullanma, güveni kötüye kullanma, rüşvet, dolandırıcılık ve hırsızlık gibi suçlar, memuriyette yüz kızartıcı suç olarak nitelenir.
zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar.. '' olarak listelenmiştir. Bazı özel kanunlarda da 'yüz kızartıcı suç','yüz kızartıcı eylem', ' yüz kızartıcı fiil' olarak kullanılmıştır.
Memurlukta yüz kızartıcı suçlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48. maddesinde belirtilmiştir. Bunlar; zimmet suçu, irtikap suçu, rüşvet suçu, dolandırılıcılık suçu, hırsızlık suçu, güveni kötüye kullanma suçu, sahtecilik suçları, hileli iflas suçu gibi suçlardan oluşmaktadır.
Örneğin, “güveni kötüye kullanma suçu” yüz kızartıcı suçlardan olmasına rağmen, mevzuatın hiçbir yerinde “ihaleye fesat karıştırma suçu”, “cinsel taciz suçu” veya “cinsel saldırı suçu” yüz kızartıcı suç olarak kabul edilmemiştir.
Bunun yanı sıra, Türk Ceza Kanunu'nun 103. maddesinde yer alan “Hakaret” suçu da yüz kızartıcı suçlar arasında sayılabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Görevi kötüye kullanma suçu, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 257. maddesinde düzenlenmektedir. Bu düzenlemeye göre söz konusu suç, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi tarafından işlenen bir suç tipidir.
CMK md.253'e göre, soruşturması ve kovuşturması şikâyete bağlı olan suçlar uzlaşmaya tabidir. Görevi kötüye kullanma suçu şikâyete tabi bir suç olmadığı gibi şikâyete tabi olmadığı için ve CMK m. 253'te sayılan suçlardan olmadığı için uzlaştırmaya tabi değildir.
Güveni kötüye kullanma suçunda etkin pişmanlık söz konusu olabilir. Şartları oluşmuşsa cezada TCK 62'ye ⅙'ya kadar indirim yapılabilir. Bu suç memuriyete engel değildir. Ceza 1 yıldan fazla olursa engel olabilir.
Bu süre içerisinde failin kurallara uygun hareket etmesi sonucunda verilen hüküm hiçbir sonuç doğurmayarak ortadan kalkar ve adli sicil kaydında da görülmez. Güveni kötüye kullanma suçu nedeniyle hükmedilen cezanın belirtilen şartları sağlaması halinde hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmesi mümkündür.
HAGB kararı ise niteliği gereği kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı değildir. Bu sebeple DMK m.48/5-a hükmünde yer alan "devlet memuru olabilmek için kişinin hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet hükmü bulunmaması şartı" ihlal edilmez. Böylelikle HAGB kararı tek başına memurluğa engel teşkil etmez.
Yüz kızartıcı suçlar, genellikle toplumun ahlaki değerlere karşı ciddi bir şekilde aykırı olan suçlar olarak nitelendirilir. Bu tür suçları işleyen bir çalışanın işten çıkarılması, işverenin işyerinin itibarını koruma amacına yönelik bir tedbirdir.
Zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.
Zina yüz kızartıcı suç mudur? Devlet memurları kanununda yüz kızartıcı suç olarak zina suçu yer almaz. Diğer kanun maddelerinde de böyle bir suç tanımı bulunmamaktadır. Ancak zina suçu boşanma davalarında boşanma nedeni olarak sayılmaktadır.
Re: Babamın yüz kızartıcı suçu beni etkiler mi? Evet etkiler. Babanızın yüz kızartıcı suçu başta başbakanlık, maliye hazine,içişleri, dışişleri kadrolarına alınmanızda büyük ihtimalle sorun yaratabilir.
Yüz kızartıcı suç kapsamı, özel hukuk alanında yer alır ve kanun koyucu bu konuda bazı konular hakkında yeterli madde eklemesi yapmamıştır. Fakat belirtmek gerekirse; uyuşturucu ve uyuşturucu içeriği olan suçlar yüz kızartıcı suçlar arasında yer almamaktadır.
Görevi kötüye kullanma suçuna ilişkin dava asliye ceza mahkemesinde suçun işlendiği yerde görülecektir.
Görevi kötüye kullanma, kamu hizmetini aksatan gerek bireye gerek kamuya zarar verilmesine neden olan önemli bir fiil olduğundan görevi kötüye kullanma suçu TCK'da kamu görevlileri açısından temel bir suç olarak düzenlenmiştir.
Bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası alınması hâlinde işlenen suçun türü ve niteliğinin bir önemi bulunmamaktadır. Verilen hapis cezasının bir yıl veya daha fazla olması memuriyete engel durumu için yeterlidir.
Suça ilişkin ihbar veya şikayet, Cumhuriyet Başsavcılığı'na veya kolluk makamlarına yapılabilir (5271 S. K. m. 158) . Valilik veya kaymakamlığa ya da mahkemeye yapılan ihbar veya şikayet, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilir (5271 S. K. m. 158) .
Kanun maddesine göre; icrai davranışlarla görevi kötüye kullanma suçu, kamu görevlisinin görevinin gereklerine aykırı hareket etmesi ve bu aykırı davranış nedeniyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olunması ya da haksız menfaat sağlanması ile oluşmaktadır.
Ancak görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Verilecek olan cezanın adli para cezasına çevrilmesi mümkündür.
657 Devlet Memurları Kanunu ve diğer personel kanunlarında disiplin suç ve cezalarına detaylı olarak yer verilmiştir.
Sonuç Görüleceği üzere hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararları mahkûmiyet olarak değerlendirilemeyeceği ve gerekli denetim süresi içerisinde şartlar sağlandığında hiç suç işlenmemişçesine etki doğuracağından memuriyete engel teşkil etmeyeceklerdir.
Hırsızlık suçunun memuriyete ilişkin olarak önemine gelecek olursak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48'inci maddesinin A bendinin 5'inci alt bendinde memuriyete engel olacak suçlar tahdidi olarak sayılmış olup bu suçlar içerisinde hırsızlık da bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri