Verilen görev ve emirleri kasten yapmamak disiplin suçu 657 sayılı devlet memurları kanununda düzenlenmiş olup disiplin cezası bakımından Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiillerdendir.
Memurun özürsüz ve kesintisiz olarak 3-9 gün arasında görevine gelmemesi kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının verilebileceği hallerden birisini teşkil etmektedir. Fiilin ağırlık derecesine göre memurun 1-3 yıl arasında kademe ilerlemesi durdurulabilir.
Görevli ihmal suçunu düzenleyen TCK.nun 230. maddesi hükmü şöyledir: Hangi nedenle olursa olsun memuriyet görevi- ni yapmakta savsama ve gecikme götüren veya üstünün yasaya göre verdigi buyrukları geçerli bir neden olmadan yapmayan me- mur üç aydan bir yıla kadar hapis ve bin liradan beşbin liraya kadar agır para ...
Görev mahallinde genel ahlak ve edep dışı davranışlarda bulunmak ve bu tür yazı yazmak, işaret, resim ve benzeri şekiller çizmek ve yapmak, Verilen emirlere itiraz etmek, Borçlarını kasten ödemeyerek hakkında yasal yollara başvurulmasına neden olmak, Kurumların huzur, sükün ve çalışma düzenini bozmak.
Kınama cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır: a) Verilen emir ve görevlerin tam ve zamanında yapılmasında. görev mahallinde Bankaca belirlenen usul ve esasların yerine• getirilmesinde. görevle ilgili resmi belge. araç ve gereçlerin korunması. kullanılması ve bakımında kusurlu davranmak, b) Eşlerinin.
İlgili 21 soru bulundu
Buna göre kural olarak ihbar ve şikayetlerin yapılabileceği merciler, savcılık veya kolluktur. Ayrıca valilik, kaymakamlık, mahkeme, elçilik ve konsolosluklara da konusu ceza mevzuatı kapsamında suç teşkil eden ihbar ve şikayette bulunulabilir.
Kamu hizmeti yapan memurun görevinde kalmasında sakınca görülmesi durumunda idare birimi tarafından görevden uzaklaştırma kararı verilebilir. Bu karar soruşturma veya kovuşturma evresinde de verilebilmektedir. İdarenin soruşturma başlamadan bu kararı alması durumunda ise 10 gün içinde soruşturma başlatılması gerekir.
TÜRK CEZA KANUNUNDA MEMUR SUÇLARI: ZİMMET, İRTİKAP VE RÜŞVET. Türk Ceza Kanununun İkinci Kitabının Üçüncü Babının birinci, ikinci ve üçüncü fasıllarında; devlet idaresi aleyhinde işlenen suçlardan basit ve nitelikli zimmet ile devlet alım ve satımlarında menfaat sağlama, irtikap ve rüşvet suçları düzenlenmiştir.
Kınama cezası alan memur, kınama cezasının uygulanmasından 5 sene sonra atamaya yetkili amire başvurarak, verilmiş olan cezalarının özlük dosyasından silinmesini istenebilir. Disiplin amirleri tarafından verilen kınama cezalarına karşı disiplin kuruluna itiraz edilebilir.
Disiplin cezaları, uyarma, kınama ve aylıktan kesme gibi, disiplin amirleri tarafından verilirken, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ise, memurun bağlı olduğu kurumdaki disiplin kurulunun kararının alındıktan sonra, atamaya yetkili amirler tarafından verilir.
Mahiyeti itibariyle en ağır ceza olan devlet memurluğundan çıkarma cezası için; kişinin rüşvet alması, yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunması, devletin gizli bilgilerini açıklaması, siyasi partiye üye olması veya Atatürk aleyhine suç işlemesi gerekmektedir.
Memurlar amirleri tarafından verilen görevleri yerine getirmek zorundadırlar ve bu nedenle görevlerinin iyi ve doğru yürütülmesinden amirlerine karşı sorumludurlar.
Görüldüğü üzere amirin personeline kötü davranması, bağırıp çağırmayı bir iş gördürme yöntemi olarak uygulaması disiplin kurallarının, ayrımcılık yasağının, etik davranış ilkelerinin ihlalini oluşturduğu gibi ceza kanunlarına göre suç boyutuna da ulaşabilmektedir.
"Süre" başlıklı 145 inci maddesinde, "Görevden uzaklaştırma; bir disiplin kovuşturması icabından olduğu takdirde en çok 3 ay devam edebilir. Bu süre sonunda hakkında bir karar verilmediği takdirde memur görevine başlatılır.
a. Ticaret yapmak ve Devlet memuruna yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmanın yaptırımı 657 sayılı Kanunun 125'inci maddesinin (D) bendinde kademe ilerlemesinin durdurulması disiplin cezası olarak belirlenmiştir.
Nitekim Emniyet Genel Müdürlüğünde polis memuru olarak görev yapan bir polis Amirin izni olmaksızın görev yerini terk etmek disiplin suçunu işlediğinde amirleri tarafından Yirmidört Ay Uzun Süreli Durdurma Cezası ile tecziye edilebilecektir.
Görüldüğü üzere devlet memurluğundan çıkarma cezasını, amirin isteği üzerine memurun bağlı bulunduğu kurumun yüksek disiplin kurulu verecektir. Disiplin kurulunun farklı bir ceza verme yetkisi yoktur. Tesis edilen işlemi ya onaylar ya da reddeder.
Cezayı Sicilden Sildirebilir miyim? Uyarma ve kınama cezalarında 5 sene, aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarında ise cezanın uygulandığı tarihten itibaren 10 sene geçmesiyle birlikte atamaya yetkili amire başvurularak disiplin cezasının sicilden silinmesi talep edilebilir.
güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmak” şeklinde memuriyete engel olarak sayılan ismen sayılan suçlardır32.
Kamu görevinden çıkarma, 375 sayılı KHK ya göre memurun bir daha kamu görevinde istihdam edilemeyecek şekilde ilişiğinin kesilmesi olarak tanımlanabilir. Olağanüstü halin sona ermesinden sonra ise kamu görevinden çıkarma 31.07.2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 7145 sayılı Kanun'un 26.maddesine göre olmuştur.
Memurlar veya diğer kamu görevlilerinin yargılanması için soruşturma izni; memurun ve diğer kamu görevlisinin “görevi sebebiyle” işlediği bir suç hakkında savcılık tarafından soruşturma veya mahkeme tarafından kovuşturma yapılabilmesi için yetkili organın verdiği idari nitelikte bir karardır.
Danıştay 5. Dairesi'nin E:1995/3829 ; K:1996/1282 sayılı ve 26.03.1996 tarihli kararında da; yargılanan ve görevden uzaklaştırılan (açığa alınan) memura, 1/3 maaş kesintisinin ödenmesi için yargılama sonucunda beraat kararının beklenmesi gerektiğine yer verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri