Dilediğiniz bir hastanedeki göz doktorundan devlet katkılı gözlük reçetesi alabilirsiniz. Ancak, aldığınız reçetenin geçerli olabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı bir gözlük mağazasına gitmelisiniz.
Doktorun size yazdığı reçete ile SGK anlaşmalı gözlükçülere gitmeniz gerekmektedir. Gözlük camı ve çerçevesi için katkı payı alabilirsiniz.Devlet tarafından karşılanan gözlük almak için öncelikle devlet hastanesi ya da özel hastanelerden gözlük doktor tarafından gözlük raporu yazılması gerekiyor.
Devlet katkılı gözlük alabilmek için;
Doktorun size yazdığı reçete ile SGK anlaşmalı gözlükçülere gitmeniz gerekmektedir. Gözlük camı ve çerçevesi için katkı payı alabilirsiniz.
Muayene sırasında hasta çok dikkatli olmalıdır, çünkü doktor aslında gözlük vermez gözlük deneyerek hastanın seçim yapmasını sağlar. Bu aşama hastanın en iyi hangi gözlükle gördüğünün belirlenmesini sağlar.
Birçok kişi için basit okuma gözlükleri iyi bir seçenektir; zira pahalı değildir, yaygın olarak bulunur ve reçetesiz olarak satın alınabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Gözlük reçetesine sahip olan hastalara 30 TL'ye kadar devlet desteği sağlanmaktadır. Bu destek, kişinin görme bozukluğu seviyesine göre azalabilmektedir. Kimi bireyler 20-25 TL destek alırken en fazla destek 30 TL olarak ödenmektedir.
SGK gözlük çerçevesi için ne kadar ödüyor? SGK gözlük çerçevesini değiştirmek isteyen vatandaşlara 98,28 TL katkı payı yardımında bulunmaktadır. Bu yardım, uzak çerçeve ve yakın çerçeve olmak üzere iki gruba ayrılan gözlükler için geçerli olup, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 2 yılda bir kez verilmektedir.
Bu nedenle düzenli göz muayenesi yaptırmak ve gözlerdeki olası hastalıkları ilerlemeden tespit etmek büyük önem taşır. Sağlıklı insanlar yılda bir kez göz taramasından geçmeli, göz sağlığına ilişkin herhangi bir şikayeti bulunanlar Göz Sağlığı ve Hastalıkları bölümüne muayene olmalıdır.
Devlet yada özel hastaneden muayene olmanız gerekmektedir. Göz rahatsızlığınız varsa mutlaka size gözlük reçete yazılmalıdır. Doktorun size yazdığı reçete ile SGK anlaşmalı gözlükçülere gitmeniz gerekmektedir.
1.00 derecelik miyopi problemi olan kişilerin uzağı görmesini zorlaşır. 1 derece ve üzeri miyop olan kişilerin, sürücü, polis gibi uzun görüş gerektiren işlerde gözlük takması zorunlu hale gelir.
Gözlük çerçeve fiyatı 37,80 TL'den %165 Zam Yapılarak 100₺'ye çıkarılmıştır, Gözlük Cam Ödemelerinde dip Fiyat 9,15 TL'den %230 Zam yapılarak 30 TL'ye Çıkarılmıştır.
Türkiye' de doktor reçetesi olmadan numaralı gözlük satışı yasaktır.
Üniversite Hastaneleri veya Sağlık Bakanlığına bağlı Eğitim Araştırma Hastanelerinde düzenlenen en az bir göz hastalıkları uzmanının yer aldığı sağlık kurulu raporu ile göz hastalıkları uzmanı tarafından tanzim edilen reçetelere istinaden teleskopik gözlük bedelleri Kurumca karşılanır.
Yani elinizde bulunan reçete ile 4 iş günü içerisinde gözlük cam ve çerçeve alırken, yenileme süreci de 3 yıl boyunca devam etmektedir. 3 yıllık süre içerisinde eğer yeni bir muayene ile gözlük reçetesi alınır ise, o zaman cam ve çerçeve değişikliği birden fazla gerçekleşebilir.
Sosyal Güvenlik Kurumu gözlük hakkı sorgulama işlemi iki şekilde yapılıyor. TC kimlik numarası ile gözlük hakkı sorgulama ve e-devlet üzerinden sorgulama. E-devlet üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu Medula Optik Cam ve Çerçeve Bilgisi Sorgulama sayfasına girerek sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Gözlük Muayenesi
Gözlük ihtiyacı olup olmadığının anlaşılması için refraktometre ile ölçümler yapılır. Ardından saptanan bu değerler, hasta üzerinde otomatik cihazlarla gözlük camı olarak denenerek sübjektif en iyi görme tespit edilir.
GÖZLÜK VE LENS REÇETESİ GEÇERLİLİK SÜRESİ
Gözlük ve lens reçetelerinin geçerlilik süresi 10 iş günüdür. Bunun anlamı; reçete düzenlendikten sonra 10 iş günü içinde optisyene başvurulmazsa, artık cam ve çerçeve için ya da lens için devlet desteğinden yararlanılamayacağıdır.
Yakın gözlüğünü ilk kez kullanacak olabilir ya da numara değişikliği gereksinimi duyuyor olabilirsiniz. Eski gözlük numaranızı baz alarak, doktora gitmeden, yeni yakın gözlüğü satın almak doğru olmayacaktır. Çünkü aradan geçen süre içerisinde göz numaranızda büyüme ya da küçülme olabilmektedir.
Sürekli kullanılmayan dinlendirici gözlükler okuma, yazma, araç kullanma, bilgisayar ekranına bakma gibi gözü yorma ihtimali yüksek olan aktivilerde tercih edilir. Farklı numaralar ile sunulan gözlükler doktor muayenesi sonucu alınabilir.
Mobil ya da sabit hatlarınızı kullanarak Sağlık Bakanlığı'nın "ALO 182" çağrı merkezini arayarak, randevu oluşturabilirsiniz. ALO 182'yi aradığınızda işlemlerinizi yapmada size çağrı merkezi elemanı yardımcı olacak ve istediğiniz hastane ve hekime randevu alabileceksiniz.
Verir elbette fakat unutmayın doktorun yanından çıkarken size rapor vermesini isteyin.
Kişi kendisinde ya da çocuğunda miyop olduğundan şüpheleniyorsa bir göz doktoruna başvurarak test yaptırmalıdır.
Şirket, gözlük geliştirmeye karar verdiğinde ünlü tasarımcı Barton Perreira ile anlaştı ve ortaya bu güzel gözlük çıktı. Gözlük altın çerçeveye, 2.85 karat pembe elmas ve pembe lensler ya da 3.59 karat siyah elmas ile kahverengi tonlu leopar baskı seçeneği ile üretildi. Her iki seçeneğin de fiyatı, 27.000 $'dır.
SGK tarafından tanınan gözlük ödemesi üç yıl arayla yapılır. Gözlük ve çerçevelerinin yenilenme süresi üç yıl olarak belirlenmiştir. Süre bitiminden hemen sonra yeni bir gözlük alabilirsiniz. 3 yıl süresi dolmadan yeni bir gözlük alamazsınız. Gözlük hakkı sorgulama işlemlerini e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz.
Gözlük çerçevesi ve numaralı gözlük camı Tıbbi Cihaz/Medikal Malzeme olduğu halde mevzuatta yapılan değişikliklerle OPTİSYENLİK SERTİFİKASI olmayan Eczanelerde SATILAMAMAKTADIR.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri